7/03/2017

PONIAJOLUPAA METSÄSTÄMÄSSÄ YPÄJÄLLÄ

Moikka! Ypäjältä on nyt kotiuduttu, ja poniajolupa polttelee taskussa. Tai ainakin melkein, koska se on tulossa postissa. Oltiin siis Leenun kanssa Ypäjällä ravileirillä 28.6-2-7, joka toimi samalla myös poniravikorttikurssina. Leiri sisälsi siis meidän korttikurssilaisten osalta teoriaa ravisäännöistä ja paljon volttausharjoituksia, jotka sitten jäivätkin päähän yllättävän helposti. Myös Leenu jatkoi samaa rataa kuin aikasemmin, ja voisi sanoa, että toimi kun unelma. Jätän alkuhöpinät kuitenkin sikseen, ja päästän teidät hyppäämään meidän toiminnantäytteiseen viiteen päivään!

Keskiviikkona oli siis ensimmäinen päivä, ja leirille saapuminen oli puolenpäivän jälkeen. Aamulla lähdettiinkin jo kahdeksan jälkeen tallille, ja tallilla siirrettiin eilen pakatut tavarat autoon, ja laitettiin Leenu kuntoon. Tuota pikaa olimmekin jo valmiita lähtöön. Ilman pientä jekkua ei kuitenkaan tällä kertaakaan selvitty, sillä Leenu teki kopissa bravuurinsa; kuopi heinäpaaliin alleen. Onneksi se ei tälläkertaa mennyt yhtä pahasti, kuin viimeksi, eli sen siivoamiseen ei uhrautunut kovin paljon aikaa :D

Ypäjällä oltiin noin puoli yhden aikaan. Kävelytin Leenua sen aikaa, kun äiti purki tavaroita autosta. Sitten veimmekin ponin talliin ja tavarat paikoilleen, koska meillä oli jo hieman kiire leirin avaustilaisuuteen. Avaustiaisuudessa saimme huoneemme avaimet, ja infoa leiristä. Pian lähdimme kantamaan meidän omia tavaroita asunnolle, ja sieltä melkein heti takaisin talliin, josta alkaisi pääsykoe korttikurssille.



Tallissa harjasimme ja valjastimme ponit, sekä laitoimme kärryt perään käytävällä. Se olikin näky, kun yli kymmenen ponia seisoi tallin käytävällä kärryt perässä! Siitä lähdimmekin jonossa ajamaan raviradalle, joka oli ihan lyhyen matkan päässä. Raviradalla ajoimme ensin yhden kierroksen kahdessa pienemmässä ryhmässä ympäri, ja sen jälkeen harjoittelimme ihan vähän volttausta. Tosin ei vielä niin oikeaoppisesti, lähinnä menimme vain ympyrää peräkkäin viiden hengen ryhmissä. Missään ei ollut oikeastaan mitään ihmeellisempää, Leenu toimi hyvin ja kaikki kyllä pääsivät kurssille. 

Pääsykokeen jälkeen meillä oli lounas ja teoria, jossa saatiin ensimmäinen kosketus volttaamisen saloihin. Kyllähän se ensin kuullosti kieltämättä melko monimutkaiselta ;D Illalla meillä oli vielä leirikaste, joka oli yhdessä samaan aikaan olevan ratsastusleirin kanssa. Ensiksi meidät jaettiin neljään sekaryhmään, ja silmät sidottiin pinteleillä. Sitten vuorollaan kierros trakorimönkijän peräkärryssä, ja siitä derbykentälle, jossa varsinainen kaste oli. Koko ajan kuljettiin silmät sidottuina, pitäen liinasta kiinni. Matkan varrella oli vähän kaikenlaista, esimerkiksi kuivahaudan ylittämistä, kengitysnaulan etsimistä spagettikulhosta, jalkojen työntämistä märkään turpeeseen, sekä lopuksi meidän kasteleminen letkulla. Oli ihan hauskaa, vaikka vähän oli kylmä ton jälkeen!


Torstaina koitti ensimmäinen asia, jota vähiten odotin. Nimittäin kuuden aamutalli. En todellakaan ole mikään aamuihminen, joten etenkin tämä tuotti minulle eniten tuskaa. Ei kuitenkaan auttanut kun herätä ennen kuutta, ja kiirehtiä aamutalliin. Aamutallin ja -palan jälkeen oli vuorossa ensimmäiset volttausharjoitukset, mutta ilman poneja. Käytännössähän tämä tarkoitti sitä, että leikimme itse poneja, ja vedimme kärryjä perässä. 

Itseasiassa tälläinen lähestymistapa oli kuitenkin tosi hyvä ja havainnollistava. Alkuun oli kieltämättä hieman epäselvyyksiä, että mitä nyt kenenkin pitää tehdä kyseisellä numerolla ja koska, mutta parin tunnin jälkeen homma alkoi muistuttaa ehkä jotenkin volttaamista :D Ainakin sen verran, että meidät uskallettiin iltapäivällä päästää ponien kanssa tositoimiin. 

Tällöin harjoitukset menivät kieltämättä aivan penkin alle. Päästiin tuon parin tunnin aikana vain muutaman kerran edes lähtöön  asti, koska kokoajan tuli kaikenlaista säätöä, kun kaikki olivat vielä hieman pihalla. Oikeastaan meillä ja meidän voltilla menikin jo ihan ok, mutta takavolttaajilla oli hieman ongelmia. Leenu yllätti kuitenkin taa siinä mielessä, että vaikka voltattiin sitä samaa volttia kokoajan, ei Leenu välittänyt mitään, tai osoittanut kyllästymisen merkkejä. Epätoivoisten treenien jälkeen opettajamme totesikin, että eikun uusiksi radalle pelkillä kärryillä. Kaikki kun niin tykkäsivät varmasti juosta kärryjen kanssa siellä helteessä!



Illalla meillä oli vielä muutama tunti teoriaa, ja siinä jatkettiin edelleen volttausta, sekä alettiin myös käymään läpi sääntövihkosta alusta alkaen. Iltaohjelmassa oli tälläkertaa monté teoria + kokeilu, jota odotinkin innolla. Olen meinaan aina halunnut päästä koittamaan, minkälaista on oikeasti istu siinä "jockey-asennossa".

Ohjelma alkoi siis teorialla, jossa montea kilpaileva tallityöntekijä kertoi varusteista, ja samalla varusti kaksi hevosta, joilla saataisiin kokeilla sitten itse lajia. Timppa oli toinen hevosista, ja se olikin kilpaillut juuri kyseisen naisen kanssa paljon. Toinen hevosista oli Barbi, jolla tosin ei ollut ikinä kilpailtu, mutta menty esim. paljon näitä monte-kokeiluja.

Kun oltiin saatu hevoset laitettua, siirryttiin maneesiin, jossa kokeilu oli. Itse kokeilin mennä molemmilla, sillä Barbilla oli painavampi treenisatula ja Timpalla kilpasatula, ja halusin koittaa molempia. Barbi oli hieman laiskempi, ja muutenkin treenisatula ei ollut kovin mukava. Timppa sentään innostui tosi paljonkin, ja kilpasatulalla oli mielestäni ainakin helpompi mennä. Koitin myös mennä ravi molemmilla, joka olikin yllättävän helppoa. Myötäys tuli oikeastaan automaattisesti, kunhan vain jaksoi pitää itsensä oikeassa asennossa. 

Perjantaina meillä piti olla aamula teoriaa 3,5 tuntia, mutta ihan ensiksi mentiin radalle pelkkien kärryjen kanssa, että voitaisiin sitten taas ottaa myös ponien kanssa harjoitukset. Nyt volttaus sujuikin hyvin, ja kaikki löysivät aina paikkansa melko nopeasti, ja kukaan ei pudonnut ainakaan kovin paljoa kärryiltä, että mitä nyt seuraavaksi pitäisi tehdä. Nopeiden kuivaharjoitusten jälkeen haettiin ja valjastettiin ponit, ja tultiin tekemäään samaa niiden kanssa. Alunperin meidän piti lähteä ponien kanssa vasta iltapäivällä, mutta siksi oli luvattu myrskyä, joten teorian ja ajon paikkoja vaihdettiin.

Pääsimmekin aloittamaan volttaustreenit ponien kanssa melko nopeasti. Nyt heti alusta alkaen oikeastaan sujui jo tosi hvyin. Numeroita, eli siis volttauspaikkoja vaihdeltiin kokoajan, ja kaikki pysyivät järjestyksessä jo mukavasti. Tottakai muutaman kerran tuli pieniä ajatuskatkoja vielä, mutta kaikenkaikkiaan sujui jo huomattavasti paremmin, kuin viimekerralla. Lopuksi ravasimme vielä kaksi kierrosta hölkää kilpailusuuntaa vastaan, mutta Leenu olisi halunnut mennä vähän kovampaakin :D Kuitenkin se malttoi mennä ihan rauhassa, ja välillä annon sen mennä vähän kovempaa.



Iltapäivällä meillä oli teoriaa taas, jossa käsiteltiin sääntökirjaa eteenpäin. Onneksi nuo säännötkin alkoivat pikkuhiljaa aukenemaan, ja tuntumaan ihan ymmärrettäviltä! Tämän jälkeen meillä olikin odotettu iltaohjelma, nimittäin "ponileikkejä". Tämä tarkoitti tosinsanoen poniagilitykisa maneesissa.

Kun tultiin maneesiin, saatiin ensin tehdä itsenäisesti "verkkkaa". Itse otin Leenun kanssa pari hyppyä pienelle pystylle ja ristikolle. Sitten vain kävelytin sitä, ja katsoin muiden suorituksia hetken, sillä Leenulla ei ole ikinä ollut edes mitään ongelmia esteiden ylittämisessä, joten miksi rasittaa sitä turhaan ;) Rata meni siis niin, että ensin pujottelu, sitten pieni kavaletti, jonka jälkeen kavalettisarja ja siitä tötteröillä kolmen sekunnin pysähdys. Pysähdyksestä esteen alitus ja kavaletti, ja viimeisenä puomi-este-linja, johon kuului viisi osaa.

Pujottelu meni hyvin, ja päästiin se aika nopeasti pikkuravissa. Kavaletilla Leenu oli hieman hidas, mutta sen jälkeen meinasi lähteä täysiä johonkin, mutta sain kuitenkin juuri ja juuri käännettyä  sen sarjalle, joka meni sujuvasti. Pysähdyksessä meinasi olla pieniä ongelmia Leenun menohalujen vuoksi, mutta sekin sitten onnistui ihan hyvin. Alitus ja kavaletti myös hyvin. Linjalle mentin ihan täysiä, koska kyseessä oli aikaluokka ;) Linja menikin aika vauhdikkaasti, mutta hyvin. Radan sai lopuksi mennä uudestaan jos halusi, mutta me mentiin Leenun kanssa vain linja, jonka pyysin korotettuna, Siitä tehtiinkin nouseva, ja viimeinen este oli kuudenkympin paikkeilla. Ensimmäisellä kerralla Leenu pääsi yhdestä ohi, sillä riimunnaru pääsi hiukan liian pitkäksi. Toinen kerta oli kuitenkin super!

 Agilitykuvat ja video (c) Sara / Nollasarjalainen




Loppupeleissä yksi pari oli meitä nopeampi, ja tultiin toisiksi! Ehkä me voitaisiin Leenun kanssa ruveta harrastamaan myös agilityä! Iltaohjelma ei suinkaan loppunut vielä tähän, vaan seuraavaksi oli vielä hevos-fysio, eli vesimattokävelyä. Vein Leenun karsinaan, ja laitoin sen pois, mutta kun menin fysiolle, huomasin, että sinne sai tuoda poninkin. Eikun Leenu vielä karsinasta pois, koska miksei hyödyntäisi tuollaista tilaisuutta!

Siellä vuorossa oli siis se vesikävely, jota ennen piti mennä odottelemaan suolahuoneeseen. Siellä oltiinkin parikymmentä minuuttia ennen vesimattoa. Tuo suolahuone olikin aika milenkiintoinen paikka. Siellä siis putkista tuli huoneeseen suolapölyä, ja se kuulemma avaa hengitysteitä. Sen jälkeen pääsimmekin vesikävelykokeiluun. Leenu meni ihan ongelmitta matolle, mutta kun se laitetiin päälle, ei se alkuun meinannut tajuta, mitä pitäisi tehdä. Se meinasi vaan pysyä paikoillaan, kun matto lähti liikkeelle :D Nopeasti Leenu kuitenkin hoksasis jutun jujun, eikä välittänyt nousevasta vedestäkään. Kävly kesti kymmenen minuuttia, ja Leenu oli kokoajan tosi rauhassa.


Lauantaina meillä oli myös aamusta volttausharjoitukset, jotka sujuivat tosi hyvin. Olivathan nämä kuitenkin viimeiset harjoitukset enne loppukoetta, joten ehkä syytä olikin :D Oikeastaan kaikki meni nyt niinkuin pitikin, ja päästiin joka kerralla lähtöön asti. Kahdella viimeisellä volttauskierroksella saatiin lähdöstä jatkaa kokonainen kierros ympäri, ja Leenu kyllä innostui tosi mukavasti. Se lähti veto päällä kärkeen, ja alussa piti jopa himmailla, ettei se menisi niin kovaa. Takakaarteessa annoin sen mennä jo kovempaa, ja sehän meni! Ensimmäisllä kierroksella tuli kuitenkin yksi laukka loppusuoralla, mutta toisella se malttoi pysyä ravissa kokoajan. Oli kyllä tosi kiva huomata, että Leenu syttyi niin paljon, ja vetikin kärkeen molemmilla kierroksilla, vaikkei nyt varsinaisesti olisi tarvinnut lujaa mennäkään ;)

Teoriassa kerrattiin vielä sääntöjä ja käytiin viimeiset osiot vihosta läpi, ja sen jälkeen tehtiin harjoituskirjallinen. Se oli aika helppo, ja siinä kysyttiin juuri niitä asioita, mitä olin lukenutkin asunnossa. Sain siitä täydet, joka oli aika helpottavaa ajatellen huomista koetta. Teoriasta mentiin vielä putsaamaan valjaita ja pesemään kärryt. Onneksi olin ennen leirille lähtöä kotona pessyt ja öljynnyt valjaat, joten ne eivät juuri olleet likaiset.


Illalla meillä oli iltaohjelmassa pihaleikkejä, joka oli oikeastaan ihan hauskaa! Mentiin ensin kymmenen tikkua laudalla, joka varsinkin oli tosi kivaa lapsuusmuistojen verestystä :D Varsinkin kun alueella oli aika paljon hyviä piilopaikkoja. Lopuksi menimme vielä derbykentälle pelaamaan jalkapalloa jumppapallolla.

Sunnuntaina olikin sitten tosi kyseessä. Aamutallin ja -palan jälkeen meidän piti heti mennä tekemään kirjallinen koe, joka onneksi oli aika helppo! Siitä pääsin läpi, ja menetin vain 1,5 pistettä. Vähintään puolet siis piti saada oikein, joten kaikki pääsivät siitä läpi. Sieltä mentiin talliin laittamaan poneja. Itse sain laittaa Leenun tosi rauhassa, koska oltiin vasta toisessa volttausryhmässä. Pikkuhiljaa lähdettiin kävelemään radalle päin, jossa meidän piti hetki odotella.

Aloitimme aivan samalla tavalla kuin treeneissäkin, mutta kaikki meistä luulivat ensin, että menemme vain yhden volttauksen, ja siitä suoraan kierroksen ravia. Niimpä ensimmäisen lähdön jälkeen lähdimme ajamaan kierrosta ympäri. Leenu veti taa kärkeen, ja annoinkin sen lopuksi mennä kovempaa. Maalissa kuitenkin oli vähän noloa, kun saimme tietää, että volttaisimme viidellä eri paikalla, ja viimeisellä kierroksella oli tarkoitus vasta vetää kierros. Hups! Volttasimme vielä neljä kertaa eri paikoilla, ja jokainen sujui ihan hyvin. Kaikki löysivät paikkansa, ja nopeasti tultiin jo viimeiseen lähtöön. Kierroksen ohjeeksi sanottiin se, että meidän pitäisi ajaa parijonosssa vain hölkkää, joten emme voineet mennä toista kierrosta kovaa. Hölkkälenkki meni kuitenkin tosi mukavasti, ja päästiin kaikki siitäkin läpi!



Loppukokeen jälkeen pakkasimme vielä tavarat, ja yhdeltä oli päätöstilaisuus, jossa saimme todistukset, ja korttikurssilaiset vielä lapun, jossa luki loppukokeen tulos. Sieltä suuntasimmekin vielä tallille siivoamaan Leenun karsinan, ja pakkaamaan ponin koppiin.

Leri oli kyllä kokonaisuudessaan kiva, ja sain kyllä itse paljon varmuutta ajamiseen. Oli myös kiva itse oppia nää ravisäännöt ja volttausjutut kunnolla. Leenusta kuoriutui myös ihan konkariraviponi, ja oli mukava kiva huomata, kuinka se syttyi ihan erilailla, kun pääsi muiden kanssa lähtöön! Kyllä tää ravihomma on vaan se, josta Leenu tykkää. Eikä se myöskään ollut moksiskaan uudesta paikasta, ja samalla kun muut alussa hirnui ja kuopi karsinassa, Leenu vaan katseli tyytyväisenä sieltä. Nyt on tosi kiva alkaa katselemaan myös raveja, kun Leenun kanssa hommat pelittää näin hyvin!


~Pauliina

7 kommenttia:

  1. Ihana Leenu, ja onnea poniravikortista, mäkin haluuuuuun!

    VastaaPoista
  2. Oi kiva postaus ja onnea poniravikortista! Tosi kivalta leiriltä kuulostaa. Olisi niin kiva päästä joskus itsekkin jos olisi joku poni jolla ajaa ja treenata :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, kiitos! Oli kyllä kiva leiri, kannattaa mennä, jos on vain tilaisuus :)

      Poista
  3. Olipa tosi mielenkiintosta lukee tätä! Ite kun en näistä ravijutuista tiiä oikeestaan mitään. :D Vaikutti tosi kivalta leiriltä!

    VastaaPoista
  4. Onnittelut! :)
    Leiri kuulostaa kyllä tosi kivalta kokemukselta! Jos minäkin nyt uppoutuisin tähän ravimaailmaan ja hankkisin vaikka liikutusravurin?! ;D Olisi kyllä upeaa tutustua tähän ravimenoon tarkemmin, muualtakin kuin katsomon kautta- mutta ehkäpä saan asian korjattua pian, toivotaan ainakin niin! :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :--)