6/09/2017

RATSUKKONA PIA VARJOSEN KOULUKLINIKALLA

Playsson.net järjesti viime sunnuntaina kouluratsastaja Pia Varjosen kouluklinikan Aulangon ratsastuskoululla, Hämeenlinnassa. Klinikan aiheena oli ratsastajan kehonhallita ja ohjasotteet. Saatiin Kuun kanssa mahdollisuus osallistua klinikalle ratsukkona, ja tietenkin päätettiin tarttua tilaisuuteen! Klinikalla oli siis kolme ratsastusryhmää ihan tavallisille ratsastajille, ja oltiin HeB ryhmässä.

Ennen varsinaisten ratsastusryhmien alkua oli teoria, jossa Pia kertoi vähän kehonhallinnasta, ja oman asennon vaikutuksesta hevoseen. Harjoiteltiin myös erilaisia ohjasotteita pareittain narujen kanssa, ja se kyllä havainnollisti erilaisten otteiden voimakkuudet hyvin!


Ennnen meidän ratsastusryhmää verkkasin Kuuta hetken käynnissä ja ravissa, ja ratsastin lähinnä avuille siirtymisten ja volttien avulla. Verkka-alue oli aika pieni, ja kun siinä oli kolme ratsukkoa, ei mitään ihmeempiä olisi mahtunut tekemäänkään.

Kohta päästiinkin jo varsinaiselle stagelle, ja ensin annettiin hevosten rauhassa tutustua maneesiin. Ratsastin Kuuta käynnissä maneesia päästä päähän ja tein ympyröitä ja voltteja satunnaisiin paikkoihin. Samalla pystyin ratsastamaan jo heti alusta Kuuta apujen väliin, jonne se myös jäi hyvin.


Tämän jälkeen mentiin kertomaan lyhyesti Pialle hevosesta ja esittelemään meidät ratsukkona. Tämä oli mielestäni tosi hyvä, sillä kaikissa valmennuksissa missä olen ollut, ei ole ensimmäisellä kerralla kysytty esimerkiksi hevosesta. Nyt pystyin kertomaan hyvin Kuun taustat, jotka valmentajan on hyvä tietää. Aikaa olisi kuitenkin voinut olla vähän enemmän, niin silloin olisi voinut kertoa hieman laajemmin, esimerkiksi mitä ollaan aiemmin tehty, ja mitkä ovat meidän heikkoudet ja vahvuudet ratsukkona yms.

Kun tiedot oli vaihdettu, aloimme keventelemään molempiin suuntiin, tehden siinäkin ympyröitä ja voltteja vähän oman maun mukaan. Pia kertoi siinä samalla istunnasta, ja niin mekin saatiin tehtäväksi pitkillä sivuilla kevyen istunnan avulla vähän hahmotella, missä asennossa on hevosen tasapainopiste. Tämä hieman yllätikin, sillä sen sijaan, että olisi keventänyt ihan suoraan ylös, sai nojata hieman eteen. Tehtiin siis niin, että pyrittiin jäämään aina siihen asentoon keventämään, missä oltiin oltu parhaiten tasapainossa kevyessä istunnassa.


Hetken päästä meidät ja toinen ratsukko pyydettiin maneesin keskelle seisomaan, ja Pia kertoi hieman meidän koulusatuloista. Tämä meidän koulusatulahan ei ole oma, vaan lainasatula Kuun tallilta, joka on kuitenkin Kuulle sopiva.

Pia kertoikin tarkasti meidän satuloista, ja ensimmäisenä esiin nousi se, että meidän satulassa on aika matala takakaari. Tämä kippaa mun istunnan liian taakse, jolloin nouseminen satulasta hankaloituu. Tämä onkin totta, ja kun Pia kädellä vielä havainnollisti, miten satulan kuuluisi olla, oli se huomattavasti parempi istua.

(c) Anni Ihalainen / Playsson.net

Kun oli käsitelty nämä satula-asiat, jatkettiin muutama kierros ensin takaisin avuille ratsastusta käynnissä ja ravissa, ja tämän jälkeen alettiin tulemaan tehtävää ensin oikeassa kierroksessa, jossa ravattiin aina H asti, H:ssa käyntiin, ja C:stä pituushalkaisijalle ja pohkeenväistö vasemmalle. Väistöt ovat olleet aina Kuulle hankalia, sillä se ei oiken hahmota, mihin jalat pitäisi laittaa. Erityisesti tämä suunta, josta aloitettiin, on meille se vaikeampi.

 Alussa väistöt meinivätkin niin, että pieni pätkä onnisui hyvin, mutta sitten Kuu hämääntyi vähän aina mistäkin syystä,jolloin mentiin joko väärään suuntaan, taaksepäin tai pyörittiin siinä paikalla :D Itse olin jalalla vähän liikaa kiinni, ja kun se yhdistettynä vielä vaikeampaan suuntaan, ei meinannut oiken onnistua ollenkaan. Saatiin kuitenkin hyviä pätkiä loppuun Pian neuvojen avulla, kun olin itse jalalla kevyempänä. 


Toiseen suuntaan tehtiin muuten samalla tavalla, mutta nyt väistön jälkeen nostettiin laukka, ja mentiin pääty-ympyrä laukassa. Myös käyntiin siirtyminen pyrittiin toteuttamaan pelkällä istunnalla. Tämä suunta on meille helpompi, ja varsinkin edellisen "jyystön" jälkeen väistöt oikealle sujuivat lähes ongelmitta. Muutaman kerran Kuu pysähtyi ja peruutti pari askelta, mutta yleisesti ottaen meni jo ihan hyvinkin.

Laukannostot sujuivat myös kivasti, mutta parilla ekalla ympyrällä laukka oli vähän löysää. Pia antoi kuitenkin vinkiksi pitää ulkopohkeen takana, ja vasta raviin siirtymisessä laittaa sen takasin eteen. Tämä toimikin tosi hyvin, ja näin saatiin varmistettua myös se, että Kuun takapää ja etupää pysyvät samassa linjassa.

Käyntiinsiirtymisetkin onnistuivat hyvin, mutta onhan niitä juuri pelkällä istunnalla treenattukin pitkään. Kuu on kyllä siitä niin kiva, että se on istunnalle herkkä, ja yleensä pienetkin avut menevät perille.

(c) Anni Ihalainen / Playsson.net

Toiseen suuntaan otettiin myös laukkaa pääty-ympyrällä, ja nyt keskityin mun jalkaan alusta asti, joten saatiin rytmi heti sujumaan. Tehtiin muutamat ympyrät niin, että saatiin laukat onnistumaan, ja tämän jälkeen voitiin aloittaa loppuverkat.

Ennakko-odotukseni klinikan suhteen oli sellaiset, että saisin hyödyllisiä ja uusi vinkkejä ylipäätänsä ratsastukseen, ja varsinkin nyt Talent Cupia ajatellen.

Klinikan jälkeiset fiilikset olivat ihan hyvät, sain hyviä vinkkejä juurikin väistöihin, ja esimerkiksi tuohon laukkaan. Olisin ehkä odottanut vähän ratsukkokohtaisempaa opetusta, vaikka tosin saatiin me nytkin ihan hyvin henkilökohtaisia vinkkejä ja ohjeita. Meillä oli aina välillä hetken aikaa sellaista omaa tekemistä, jolloin mentiin vähän itsenäisesti, mutta toisaalta klinikalla pyrittiin myös valmentajan ja yleisön vuorovaikutukseen, eli silloin Pia kertoi yleisölle asioita. Mielestäni oli kuitenkin hyvä, että klinikalla mentiin paljolti hevosen ehdoilla, ja esimerkiksi vaikeamman väistön suuntaan meidän tarvitsi mennä lyhyempi onnistunut pätkä, ettei Kuulle käy liian raskaaksi. Muutenkin lopetettiin aina muutaman hyvän pätkän jälkeen, ettei tule liikaa toistoja.

Klinikka oli kaikenkaikkiaan kiva ja hyödyllinen kokemus, ja voisin ehdottomasti mennä uudellenkin. Tämä oli myös hyvää totuttelua Kuulle uusiin paikkoihin, ja nyt se sai vielä mukavan rauhallisesti tutustua paikkaan. Klinikan päätteeksi mentiin vielä kävelämään ulos, ja räpsimään muutama kuva.



~Pauliina

6 kommenttia:

  1. Toi oli kyllä varmasti hyvä kokemus! :)

    Olettepa edustavan näkösinä! Hienoa menoa ja ihania kuvia. <3 Superit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä tosi kiva ja vähän erilainen kokemus! Kiitti :)<3

      Poista
  2. Tuo oli kyllä varmasti mielenkiintoinen kokemus! Olisi ollut hauska olla paikalla ihan vaikka kuunteluoppilaanakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu niin oli :) Ja varmasti oli kyllä yleisönkin kannalta hyödylllinen, niinkuin nyt klinikat yleensäkin! ;)

      Poista
  3. Voi, kun olette hienoja! :) Oli varmasti upea kokemus! Olisin kovasti tahtonut tulla klinikkaa seuraamaan, mutta Hämeenlinna oli vähän turhan kaukana nyt tällä kertaa lähteä- ehkä joskus toiste siis, klinikat on kyllä älyttömän mielenkiintoisia, vaikkei siellä areenalla itse olisikaan hevosen kanssa!
    Hyvä homma, että saitte vinkkejä noihin väistöihin! Toivottavasti mukaan tarttui myös muita "uusia näkökulmia" ja vinkkejä, joita pystytte jatkossakin hyödyntämään :)
    ps. Ihana tuo Kuun verkkoletti, sopii sille superhyvin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Oli kyllä hieno kokemus kaikinpuolin, varmasti myös yleisölle hyödyllinen ja mielenkiintoinen :)! Joo, nohin väistöihin me kaivattiinkin vähän vinkkejä, ja nyt ne on kyllä treeneissäkin sujuneet jo paremmin! Saatiin toki muitakin hyviä vinkkejä, joita hyödyntää jatkossa :) Itsekin tykkään kyllä kovin tuosta verkkoletistä, ei Kuulle mitkään sykeröt sopisikaan!

      Poista

Kiitos kommentistasi! :--)