4/20/2017

MILLÄ PERUSTEELLA LIITYN LUKIJAKSI?

Moikka! Mun on pitänyt tehdä tämä haaste jo hetken aikaa, sillä mut on haastettu tähän jo kaksi kertaa! Parempi kuitenkin myöhään, kuin ei milloinkaan :D Minut tähän haastoi siis Selma ja Ansku, kiitos heille!

Haasteen ohjeet:


1. Kirjoita nämä ohjeet ylös.


2. Kirjoita asioita, joita otat huomioon, kun liityt blogiin.


3. Laita postaukseen halutessasi kysymyksiä, kuten "Katsonko kuvien laadun?"


4. Lopuksi kokoa tärkeimmät asiat, millä perusteella liityt lukijaksi.


5. Lopuksi haasta vähintään 5 bloggaajaa tekemään tämänkaltainen postaus.


Kun saavun uuteen blogiin, ensimmäisenä tietysti silmiini osuvat ulkoasu ja banneri. Itse pidän niitä todella tärkeänä osana blogia, sillä ne antavat persoonallisen ensivaikutelman uudelle lukijaehdookkaalle. Itse tykkään, jos ulkoasu ja banneri ovat samaa värimaailmaa, ja niihin ei ole tungettu kaikkea mahdollista. En kuitenkaan tykkää myöskään liian yksinkertaisesta ulkoasusta/bannerista, vaan siinä saisi olla kuitenkin sopivassa määrin kuvia. Mitään lukuja en osaa sanoa, vaan sopiva määrä riippuu bannerin asettelusta. En pidä myöskään siitä, jos värit hyppivät silmille, vaan suosisin hillittyjä värejä, jossa on vain muutama pääväri. Jos banneri hyppii silmille, tai ulkoasuun ei ole panostettu, usein en jaksa ruveta lukemaan edes postauksia. 

Toisena seikkana, joka tulee blogiin tutustumisessa huomioitua ulkoasun jälkeen, on esittelyt. Mielestäni sivupalkissa olisi hyvä olla lyhyt ja tiivis esittely blogista, ja/tai kirjoittajasta, sekä eläimistä. Jos blogin omaa esittelyä ei ole, pitäisi kirjoittajan ja eläinten esittelystä selvitä, mistä blogi kertoo. Mielestäni hyvässä blogissa on lyhyiden esittelyjen lisäksi vielä omat esittelysivut kaikille blogissa enemmän esiintyville henkilöille ja eläimille. Niissä tykkään, jos kuvia on useampi, ja muutenkin esittelytekstit kattavat laajan alueen, ja antavat kuvan pidemmältä aikaväliltä esiteltävästä. Jos esittelytekstit ovat todella lyhyet, tai jopa puuttuvat kokonaan, blogin lukemisesta ainakin itsellä katoaa hieman mielenkiinto, kun ei tiedä kunnolla kestä puhutaan, ja mikä on ollut tilanne aiemmin. 

Yleisvaikutelman saatuani alan selailemaan yleensä muutamaa uusinta postausta. Postauksia selaillessani kiinnitän huomioni kahteen itselle hyvin tärkeään asiaan. Kuviin ja tekstin laatuun.Tekstin pitää olla sujuvaa ja yhtenäistä, enkä tykkää, jos siinä poukkoillaan asioista toisiin. Kappalejaot ovat tärkeitä, koska jos teksti on yhtenäistä massaa, tulee sellainen fiilis, ettei edes jaksa alkaa lukemaan sitä. Tärkeää on myös se, että teksti ja sanat eivät toista itseään, ja asioista kerrotaan mahdollisimman värikkäästi ja kuvaillen. Huumori ei ole myöskään ikinä pahitteeksi. Pidän myös siitä, jos kirjoitustyyli on persoonallinen, eikä ihan "perussettiä".
Toisena asiana tekstissä huomioni kiinnitän oikeinkirjoitukseen. Kirjoitus- ja yhdyssanavirheet toistuvasti saavat aikaan kuvan, että postaus on hutaisemalla tehty. Myös isot alkukirjaimet ja lopetus-, sekä välimerkit ovat äärimmäisen tärkeitä, sillä ne ovat koko tekstin perusta. Jos teksti on katkonaista ja täynnä kirjoitusvirheitä, en jaksa lukea sitä loppuun, etenkin jos se on pitkä.

Kuvat ovat tekstin lisäksi postauksen perusta, ja kuvattomia postauksia en juuri suosi. Kuvien pitäisi olla hyvälaatuisia kameralla otettuja kuvia, mutta jos välillä laitaa puhelinkuvaräpsäisyn, se on mielestäni ihan ok. Ja vaikka kuvien olisi hyvä olla hyvälaatuisia, niiden ei tarvitse olla ammattikuvaajan kuvia. 
Tykkään myös. jos kuvia on paljon, ja ne on sommiteltu tekstiin siten, että tekstipätkät ovat suunnilleen samanpituisia. 
Jos postaus on lyhyt, ja kuvien tilalla toimii esimerkiksi muutama video, sekin on parempi, kun ei mitään. Pääasiassa postauksissa olisi siis hyvä olla kuvia, että lukijan mielenkinto pysyy yllä. Myös yksi yleinen seikka, on tärkeä. Postaustahti. Toki on kivaa, ja suotavaakin, että postauksia ilmestyy tietyin väliajoin ja mahdollisimman usein, mutta jos postaaminen on pakkopullaa ja ideat hukassa, älä postaa. Ilman motivaatiota kuvattomat lyhyet postaukset eivät ole kiinnostavia, joten postaa vain silloin, kun motivaatio on kohdillaan ja on aihetta kirjoittaa. Näin lukijoiden milenkiinto pysyy paremmin yllä. Mielestäni muutama postaus kuukaudessa, joihin on panostettu, on parempi, kuin kaksi pakolla tehtyä postausta viikossa. Tälläkin kertaa laatu korvaa siis määrän.

Edelliseen vielä hieman viitaten, vaikka oikeinkirjoitus on tärkeää, en silti kannata pilkunviilausta. Jos postauksessa on pari kirjoitusvirhettä, mutta se on muuten hyvä ja mielenkiintoinen, laatu korvaa ne muutamat kirjoitusvirheet.

Asiat, mitkä saavat minut liittymään lukijaksi pähkinänkuoressa:

-Siisti ulkoasu ja banneri (ensivaikutelma)

-Kattavat esittelysivut blogissa esiintyville henkilöille ja eläimille

-Tekstin laatu (oikeinkirjoitus, sujuvaa luettavaa, kiva kirjoitustyyli)

-Postauksissa useampia hyvälaatuisia kuvia (useimmiten)

-Mielellään säännöllinen postaustahti (laatu korvaa kuitenkin määrän)Blogit jotka haastan:

- Nollasarjalainen

-Trust is about us

-Jalka jalustimessa

-Minun ajatukset

-Porkkanan voimalla!

~Pauliina

10 kommenttia:

 1. Tämä oli tosi kivasti kirjotettu postaus!:)

  VastaaPoista
 2. Sinulla on kyllä hyvät perusteet!

  TavoitteenaKisakentat.blogspot.fi

  VastaaPoista
 3. Kiitos haasteesta! Aika samanlaisia ajatuksia juurikin nostit esiin kun mitä multakin tulee mieleen tästä aiheesta. :) Hyvin perusteltua tekstiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että ollaan samoilla linjoilla näissä asioissa :) Kiitos!

   Poista
 4. Hah kiitti tästä! :D Pitää yrittää jossain välissä saada aikaiseksi jotain, ihan liian monta postausta nyttenkin rästissä. :D

  Hyvä postaus ja tärkeitä pointteja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kestihän mullakin aika kauan tehdä tää, kun ekan kerran haastettiin :D Kiitti! :)

   Poista
 5. Oioi, minut on taidettu haastaa nyt jo neljättä kertaa :'D Pitäisi kirjoittaa tämä... :D
  Hyvät pointit ja minun mielestäni myös hyvät perustelut! Olen samoilla linjoilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh :D Kiitos, mukava kuulla! Kiva, että ollaan samaa mieltä :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :--)