3/29/2017

ELMON JA SANNAN VALMENNUSVIIKONLOPPU

Moikka! Tosiaan oltiin Kuun kanssa viime viikonloppuna, 25.-56.3, Niinisalossa Elmo Jankarin ja Sanna Siltakorven kenttärataharjoitus-valmennusviikonlopulla. Täytyy kyllä heti alkuun mainita, että oli tosi hyödyllinen, ja mukava viikonloppu! Sain siitä paljon irti, ja tykkäsin molempien tavasta valmentaa tosi paljon, suosittelen!


Lauantaina ensimmäisenä oli kouluosuus. Kun saavuttiin tallille, jossa Kuu majoittui, laitettiin vain varusteet Kuulle ja lähettiin maneesille, joka oli ihan vieressä. 

Tulin verkka-alueelle, ja tein alkuun itsenäisen verkan, jossa otin vai askellajit läpi ja ratsastin kuulolle. Tämän jälkeen oli Elmon pitämä kunnon verkka. Aloitettiin ravi-laukkasiirtymisillä. Kuu alkuun lähti vasta muutaman askeleen päästä nostosta kunnolla eteen, joten keskityttiin siihen, että se lähtisi heti. Kun tämä sujui, lähdettiin tekemään laukan pidennystä, ja lyhyennystä. Pidennettiin aina pitkät sivut, ja kulmiin tehtiin voltit lyhyessä laukassa. Tämä tuotti ensin vähän punkemista Kuulle, koska verkka oli aika pieni, ja kaveri oli toisessa päässä. Kerran se myös loikkasi kouluradan puolelle :D Nämäkin kuitenkin lähtivät sujumaan, kun olin itse ulkoavuilla tarpeeksi napakka. Tehtiin laukassa samat myös toiseen suuntaan. Sitten otettiin raviin, ja aloitettiin työstäminen siinä. Tehtiin taas lyhennyksiä ja pidennyksiä samaan tapaan, ja ne sujuivatkin heti tosi hyvin molempiin suuntiin! Lopuksi otettiin vielä ravipysähdyksiä, ja nekin tuli todella sujuvasti.

Sitten siirryin radalle, ja siellä tein ympyröitä ja lisäyksiä, sekä pari laukannostoa. Tämän jälkeen aloitin ohjelman, joka oli siis tutustumisluokan kouluohjelma 2016. Mulla kouluratatoiveena alunperin oli HeB K.N special, mutta mulle olikin laitettu tuttari, joten menin sitten sen. Se sujui ihan kivasti, ajoittain Kuu jäi ravissa vähän pohkeen taakse, mutta laukat onnistuivat kivasti. Kaikki reitit kuitenkin olivat ihan hyviä, vain alun puolikahdeksikko paisui toiselta puolelta hieman isoksi. Varsinaisen radan jälkeen tultiin vielä radasta yksi osa, joka mulla oli alku. Siihen kuului siis juurikin toi puolikahdeksikko ja vielä käyntiinsiirtyminen. Nyt ne meni jo paljon paremmin!


Kouluosuudesta jäi ihan hyvä fiilis, vaikka Kuu ei kulkenut kokoaikaa niin oikeinpäin, mutta eihän sillä C:n ohjelmassa ole niin merkitystä. Tuntuu, että verkka oli niin pieni, ettei siinä saanut kunnolla sitä ratsastettua, mutta tosin siihenkin pitää tottua! Ihan hyvin kuitenkin kaikenkaikkiaan meni ja nyt se ei enää pelännyt tuomarinpäätyä, tai mitään muutakaan!

Lauantain toinen osuus, eli rataesteet olivat iltapäivällä. Menimme rakentamaan rataa jo aikaisemmin, ja sen jälkeen lähdettiin laittamaan Kuuta valmiiksi. 

Verkassa tein itse taas perusverkan, ja sitten aloitettiin Elmon kanssa. Ensin tultiin ristikkoa pari kertaa ravilähestymisellä. Se meni ihan hyvin, ja kohta tultiin samaa laukassa, mutta nyt pystynä. Ainoana ongelmana alussa oli se, että ei menty tarpeeksi suoraan esteen jälkeen, mutta se saatiin korjattua hyvin. Muuten hypyt pystylle sujuivatkin tosi hyvin.
Sitten vaihdettiin suunta ja aloitettiin okserin hyppääminen. Tultiin siis heti laukassa. Nämä hypyt sujuivat myös hyvin, mutta ensin meinattiin pari kertaa lähteä puolikkaasta askeleesta ponnistukseen. Sain kuitenkin korjattua senkin, kuin pitkällä sivulla ratsastin hyvin eteen, ja ennen estettä sitten lyhyellä sivulla otin kunnolla kiinni. 
Näiden jälkeen tultiin vielä pysty, jonka jälkeen vaihdettiin suunta lävistäjällä, ja sitten okseri. Se meni myös kivasti.Tämän jälkeen lähdin sitten radalle. Mentiin siis kasikymppi, Tiesin jo valmiiksi, että yksi kaarre tulee olemaan Kuulle vaikea, sillä se oli todella tiukka, eikä Kuu ole mennyt ikinä vielä sellaista. Toinen oli lankkuokseri, jossa oli siis vain kaksi lankkua, eikä puomeja ollenkaan. 

Rata alkoi ihan kivasti. Ykkönen ja kakkonen olivat linja, joka sujui ihan hyvin. Sitten kolmonen, joka oli laine. Kaarteessa ennen kolmosta Kuu hieman kanttasi, mutta saatiin ihan hyvä hyppy silti. Nelonen oli sarja, johon kaarettiin kolmoselta vinosti. Sarja itsessään meni hyvin, mutta sen jälkeen tuli juurikin se tiukka kaarre. Kuu rupesi kääntymään hyvin, mutta kavereiden vetovoima verkassa oli suurempi. Täten Kuu päättikin hypätä kouluaitojen (jotka oli siis radan ja verkan rajana) yli. No, ei siinä mitään, vähän nauratti kaikkia, ja sitten taas jatkettiin. Seuraavana oli lankkuokseri. Siihe Kuuu vähän jarrutteli ja siirty raviin, mutta meni kuitenkin yli. matka jatkui kaarevalla reitillä kutoselle, johon tulikin hyvä hyppy. Seiska ja kasi olivat laine-lankkuokseri-linja. Laine meni taas ongelmitta, lankkuokserille Kuu tuli ihan pohjaan, mutta päästiin tälläkin kertaa yli. Seuravana oli taas sarja, ja siis tiukka käännös toiseen suuntaan. Kaarteessa otin raviin vaihtaakseni laukan, mutta vähän kiemurteli, mutta nosti kuitenkin paria askelta ennen sarjan A-osaa laukan ja päästiin sarja hyvin myös näin päin. Sen jälkeen kaareva tie laineelle. Laineen jälkeen tuli täyskaartomainen tie okserille, jolle sillekin tuli ihan hyvä hyppy. Tämän jälkeen tuli lankkuokseri. Siihen tuli tosi outo hyppy, koska Kuu meinasi kieltää, mutta hyppäsi kuitenkin. En päässyt yhtään mukaan, ja Kuu käytti tilaisuuden hyväksi esteen jälkeen hyppäämällä taas kouluaitojen yli verkkaan :D No, sieltä sitten takaisin, ja viimeinen este, joka meni hyvin. rata tuntui paljon huonommalta, mitä se jälkeenpäin katsottuna sitten olikaan, koska ongelmia oli vain lankkuokserilla, ja tiukassa kaarteessa, sekä tietysti ne kouluaitojen ylihyppäämiset olivat ihan oma juttunsa... :D 


Päätettiin Sannan kanssa, että tulen koko radan uudestaan. 
1.-2.-linja tuli taas hyvin, samoin 3, eli laine. Sarjan B-osa tuli alas, mutta muuten sekin sujui ihan hyvin. Nyt myöskään Kuu ei pääaayt livahtamaan verkkaan, mutta sensijaan lankkuokseria ei voinut hypätä. Uudella lähestymisellä sekin meni kuitenkin taas ihan ok. Myös okseri kaarevalla linjalla lankkuokserin jälkeen meni hyvin. Seuraavaksi oli 7.-8.-linja, eli laine ja lankkuokseri. Molemmat meni nyt itseasiassa tosi hyvin. Okserin jälkeen Kuu meinasi taas lähteä verkkaan, mutta sain sen kuitenkin pidettyä radalla. Seuraava tiukka kaarre meni tosi pitkäksi, joten ei oltaisi saatu siihen todellakaan hyvää tietä. Uudella lähestymisellä saatiin siihenkin taas hyvä tie ja hypyt. Sen jälkeinen laine meni myös kivasti, samoin 11. ja 12., eli täyskaarto-okseri ja lankkuokseri. Viimeiselle okserille tuli hyvä lähestyminen,m utta Kuu päätti vetää ohi. Ihan pelkkää possuilua kyllä! Jälleen uusi lähestyminen ja hyvä hyppy.

Näiden ratojen jälkeen tulin vielä sarjan, lankkuokserin ja siitä kaarevalla tiellä toisen okserin, eli 4.-5.-6. esteet. Muuten sekin meni tosi hyvin, mutta taas se lankkuokseri. Toisella lähestymisellä kuitenkin ok. 


Rataesteosuudesta jäi vähän ristiriitaiset fiilikset alkuun, mutta taas kun katsoin jälkeinpäin näitä ratoja, niin ei se nyt niin huonosti mennyt. Ongelmaksi muodostui juurikin se lankkuokseri ja tiukka kaarre, mutta muutenhan meni kuitenkin ihan hyvin. Sain myös nyt hyviä neuvoja tuollaisiin tilanteisiin, kun ponilla on vähän omat suunnitelmat mielessä. Siinä mielessä siis oikein onnistunut valmennus, vaikka ei täydellisesti mennytkään! 

Sunnuntaina oli vielä viimeinen, ja ehkä odotetuin osuus, eli hallimaastoesteet!
Kun saavuttiin maneesille, näytin kaikki esteet Kuulle ja annoin sen ihan rauhassa tutustua niihin. Sen jälkeen verkattiin itsenäisesti kaikki askellajit läpi, ja sitten aloitettiin. Tämä mastoestekerta tehtiinkin vähän erilailla, kuin rataeste ja koulu. Olttin viiden ratsukon ryhmissä ja tämä olikin ennemmin valmennus, kuin rataharkka. Sanna piti siis meillä tämän kokonaan.

Aloitettiin tulemalla ensin ravissa tukki. Se sujuikin ongelmitta, ja seuraavaksi tultiin myös toinen tukki, josta muodostui kahden tukin linja. Ne menivät ihan sujuvasti. Näihin lisättiin vielä toinen linja, jossa oli aika matala puueste ja ensimmäinen tukki takaisin päin. Takaisin päin tultaessa tukille Kuu veti ohi kerran, joka oli kylä ihan possuilua, ja multa puuti ehkä vähän napakkuutta. Saatiin kuitenkin sekin sitten menenmään ongelmittta.Tämän jälkeen vuorossa oli risueste ja sen jälkeen kolme askelta ja kapea punavalkoinen. Tässä se katsoi tuota punavalkoista estettä, ja sen takia meni ohi siitä parit ensimmäiset kerrat. Tulin sitten ravilla ensin pelkän sen, ja sitten linjana. Saatiin sekin sitten sujumaan. Jatkettiin vielä tuolla linjalla, mutta alkuun lisättiin muuri. Muuriiin kuului kaksi aika isoa ja leveää muurilaatikkoa. Ajattelin, että varmaan kielletään monta kertaa tuohon, mutta Kuu meni sen itseasiassa tosi hyvin! Tässä kun tultiin noi kolme peräkkäin, Kuu yritti taas sikailla siinä kapealla, mutta sain sen menemään sitten hyvin siitäkin.

Näiden jälkeen vaihdettiin kokonaan tehtävää, ja tultiin kaksi lankkua vinoon kahden (meillä välillä kolmen) askeleen sarjana, josta jatkettiin sohvalle. Lankut meni tosi hyvin joka kerta, ja sohvankin yli päästiin heti ensimmäisellä! Jatkettiin sohvalinjalla, mutta nyt tultiin suorana linjana talo, ja sitten sohva. Talo oli myös aika iso, mutta päästiin senkin yli hyvin kauheasti ilman mitään isoja kyselyjä. Jossain vaiheessa Kuu meni ohi sohvasta, mutta uudella lähestymisellä ja napakalla ratsastuksella taas ongelmitta.
Näiden jälkeen vuorossa oli vesimatto-autonrengaspysty-sarja. Ekalla kerralla Kuu puikkasi vesimaton jälkeen pystystä ohi, toisella en päästänyt sitä ohi, joten mentiin se hyvin.


Sitten tultiin kerran muuri-kuormalava-linja, jossa siis tuo kuormalava este oli sellainen, että kaksi lavaa oli nostettu pystyyn, ja väleihin oli laitettu männynoksia. Kuu meni sen heti, mikä yllätti positiivisesti, kun korkeutta sillä oli vieläpä 85-90cm!
Jatkettiin kuormalavaesteellä, mutta tultiin se toisesta suunnasta, jonka jälkeen tehtiin S-kuvio. Eli kuormalavalta kaarevasti toiselle kapealle esteelle, ja siitä kaareva tie talollle. Tämä oli ehkä haastavin tehtävä, koska kapea este muodostui Kuulle samanlaiseksi ongelmaksi, kuin alun toinen kapea. Kuormalavalla ei ollut kertaakaan ongelmia, talolla välillä, mutta ei kauheasti. Päästiin kuitenkin hyppäämään myös kapeaa aina uudella lähestymisellä.

Tämän jälkeen vuorossa oli vielä rata, jossa oli kaikki nuo edelliset tehtävät. Perusradalla hyppyjä tuli 23, joten mistään normaalista rataesteradasta ei ollut kysymys. Rata sujui kaikenkaikkiaan todella hyvin, ainostaan sille sarjalle (risu-kapea) tuli yksi kielto, sekä sitten sille toiselle kapealle S-kaarteessa! Muuten Kuu meni kaikki tosi hyvin, ja nekin sitten toisella lähestymisellä. Sain myös itse ihan erilaisen vaihteen päälle Kuun ratsastamiseen, jota en ole ikinä ennen saanut. Sanna sai mulla sen moodin päälle, että "nyt mennään ihan OIKEASTI". Olen ollut ehkä vähän liian lepsu, enkä vaatinut sitä viimeistä pisaraa, mutta nyt tajusin, kuinka paljon mun pitää vaatia! Todella hyödyllinen kerta siis. Muutenkin sain itse, sekä myös Kuu tästä viikonlopusta todella paljon irti. Maastoesteet auttavat myös varmasti Kuutakin siihen, ettei sen tarvitse pelätä/katsoa niin paljoa rataesteiden johteita!

Videossa ei näy lopun rataa kokonaan, koska kameran muisti tuli vastaan...

Oletteko te olleet Elmon tai Sannan valkussa? 

~Pauliina


12 kommenttia:

 1. Kiva postaus! Mä olin just viikko sitten Elmon estevalmennuksessa, ja oli kyllä kieltämättä hyvä! :)

  loksare.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Aa kiva, ja tykkäsin tosiaan itsekin paljon ! :)

   Poista
 2. Tosi mielenkiintoinen postaus ja videotkin jaksoin katsoa kaikki! Näyttää kyllä ihan älyttömän kivalta teidän meno! Itse en oo ollut kummankaan valkussa ennen, mutta jos jompi kumpi pitäisi kouluvalkkua jossain lähellä, niin olisin varma lähtijä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiva kuulla! :) Hyvä myös että meno näyttää järkevältä myös katsojan silmään :D Joo, kannattaa kyllä jos on mahdollisuus!

   Poista
 3. Tosi kivan näköstä menoa! :) Pitää tulla joskus kuvaamaan vaikka kesällä teitä.

  Voi ei, en malta enää odottaa millon itekkin saa taas aloittaa kunnon treenaamisen ja valmentautumisen. Samba kun on ollut saikulla/kevyellä sen pari vuotta niin pikkuhiljaa tulee semmonen tuskastumisen tunne.. :D Onneks on nyt Peetu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti paljon! Juu, tuu vaan jos pääset :)! Joo, ihan varmasti, jos on tottunut siihen normitreenirutiiniin. Mutta niimpä, toivottavasti pääsisit Peetun kanssa hyvään alkuun ja treenaamiseen pian! :)

   Poista
 4. Eksyin blogiisi vasta, todella kivan oloinen. Kiva nähdä, että muillakin on näitä persoonallisia haflingereitä omana/vuokralla. Liityn lukijaksi!

  En itse ole ollut kummankaan valmennuksissa, mutta molemmat ovat vaikuttaneet niin kivoille, että on pakko joskus pistää poni traikkuun ja lähteä kauemmaksikin valmentautumaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Juu, näitä hafeja ei ole kyllä itselläkään kauhean montaa vastaan tullut, eli kiva jos löytyy "vertaistukea" :D Kannattaa kyllä ehdottomasti mennä Elmon tai Sannan valkkuun, jos on tilaisuus. Oli erittäin antoisia!

   Poista
 5. Elmo on kyllä ihan huikean hyvä valkku, mun mielestä tosi hevosystävällinen :) Hienosti menette, jokaisen videon jaksoi katsoa ja postauksen lukea hyvin alusta loppuun! Mielenkiintoisia tehtäviä ja tosi hienoja suorituksia :)!
  Mä kirjoittelin sulle kommaa jo viime viikolla tähän, mutta ei näköjään tullut sitten perille, höpötihöps! No, parempi myöhään kuin ei milloinkaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, itekkin tykkäsin siitä myös ton takia tosi paljon! :) Kiitti, kiva kuulla! Juu, niimpä ;D!

   Poista

Kiitos kommentistasi! :--)