1/06/2017

TALVISIA TREENEJÄ

Moikka! Pitkästä aikaa tulee taas ihan "normipostaus"! Eli ajattelin kertoa vähän meidän kuluneista treeneistä nyt lähipäivinä. Mennään vaan postaukseen!

31.12 eli lauantaina oltiin maneesilla, sillä kentät ovat nyt olleet niin liukkaita, ettei niillä pysty menemään! Tämä kerta oli myös ensimmäinen, kun ratsastin pohjoisen reissulta paluuni jälkeen. Tulin siis jo perjantaina kotiin ja käytiikin tallilla, mutta silloin tein vaan maastakäsittelyjuttuja, sillä Kuulla oli ollut huoltoloma tuolloin mun reissun aikana ja rokoruksesta oli vielä liian vähän aikaa ratsastamiseen. Kuu siis rokotettiin, raspattiiin ja kengitettiin. Raspauksessa selvisikin, että Kuulla oli ollut oikealla aika pahat hammaspiikit ihan takana, joiden takia sillä oli ollut siellä vähän pahempiakin haavoja. Ehkä yksi syy possuilulle, jos (ja kun varmaan) poskeen oli sattunut! :/ Hyvä kuitenkin, että ne on nyt pois ja Kuu on parantelemassa nopeaa vauhtia haavoja!<3


Mutta mennään nyt siihen itse lauantain ratsastukseen. Rokotuksesta oli tässä vaiheessa 3 tai 4 päivää, eli ei vielä hikitreeniä tehty. Alussa menin käyntityöskentelyä ja keskityin tekemään kulmat erityisen hyviksi. Tein myös välille voltteja, joiden avulla Kuu tulikin hyväksi.
Sitten otin ravia. Ensiksi menin kevyessä ravissa vain ympyröitä ihan hyvän aikaa. Siitä sitten pikkuhijaa jäin harjoitusraviin ja aloin työstämään paremmin Kuuta volteilla ja ympyröillä. Huomasin, että Kuu vielä vähän arkoi suutaan, joten sitä piti ratsastaa extrakevyellä kädellä. Kuu lähtikin toimimaan tosi hyvin. Työstin myös ravissa ihan hyvän aikaa.
Tämän jälkeen otin laukkaa molempiin suuntiin uralla ja tein joka sivulle ympyrän. Vaikka Kuulla oli ollut vapaapäiviä, se oli tosi rento, eikä kiitänyt. 
Ihan lopuksi tein vielä kasia. Ensin menin harjoitusravissa ja suoristuksessa otin aina käyntiin ja seis. Kun olin mennyt tätä jonkin aikaa, tulin laukassa niin, että suoristuksissa vaihdoin laukan aina ravin kautta. Molemmat meni ihan hyvin ja Kuu reagoi kivasti myös laukkojen vaihdossa ja uudet laukat saatiin nopeasti.1.1 eli sunnuntaina mentiin taas maneesille. Tälläkertaa oli kuitenkin tarkoitus mennä kavalettijumppista ja kontrolliharjoituksia. Sara oli myös mukana ja keksikin mulle sitten tehtäviä. Alkuverkkasin sillä välin, kun Sara ja äiti rakensi mulle ensiksi seitsemän puomin jumppiksen. Aluksi tulin sitä ravissa muutaman kerran ja sitten laukassa. Sitten pari puomia nostettiin pikku kavaleteiksi. Ekoilla kerroilla laukassa Kuun kaikki pöllöenergia tuli esiin ja se vaan kaahotti menemään ympäri maneesia. Tuli vähän mieleen se kisatilanne viimeksi... Tein hetken aikaa sitten sitä, että raviin, pysähdys, peruutus, raviin... Tää auttoi aika paljon ja Kuu rupesi kuuntelemaan paremmin. Vieläkin se muutaman kerran jumppiksen päätteksi olisis lähtenyt väärään suuntaan (kun siis jumppis oli lävistäjällä), mutta kun vaan aina pysäytin ja peruutin, lopetti Kuu senkin aika lyhyeen ja kääntyi sinne, minne pyysinkin. 
Kun olin tullut muutamia kertoja, tein hetken ravityöskentelyä ja otin pari väistöpätkää. 
Sitten taas jatkoin jumppiksella ja nyt nostettuna oli neljä, eli kaikki kavaletit. Tosin jotkut olivat nostettuna vain toisesta päästä. Aluksi tein niin, että nostin laukan, mutta ennen jumppista siirryin raviin ja tulin sisään ravissa. Kohta tulin laukassa sisäänkin, mutta ennen ekaa estettä tein vielä voltin ja sitten vasta lähdin jumppikselle.
Muutamien kertojen jälkeen tein taas ravityöskentelyä ja nyt keskityin tekemään erikokoisia ympyröitä ja voltteja kumpaankin suntaan.
Sitten aloin taas tulemaan jumppista. Nyt kavaletit nostettin molemmista päistä, mutta kuitenkin pysyivät kavalettikorkuisina. Tulin taas kerran ravissa. Kuu ei oikeen nostellut jalkojansa, ja puomit kolisivat. Kun tulin laukassa,se keskittyi hieman enemmän ja saatiin hyviä pätkiä. Nyt Kuu oli jo täysin rauhallinen, eikä ennakoinut esim. sitä, mihin käännytään. Viimeisenä tulin vielä kasin tapaisen kuvion, eli aloitin oikeasta kierroksesta, tulin jumppiksen, josta käännyin vasemmalla, sitten taas jumppis ja käännös oikealle. Tää meni myöskin super hyvin!
Koko ratsastuksesta jäi tosi hyvä fiilis alun pöllöttelyistä huolimatta!
2.1, maanantaina mentiinkin pellolla, koska kentät oli aivan jäässä. Aluksi ravailin vaan rennosti ympyröitä jonkin aikaa. Sitten siirryttiin vähän toiseen kohtaa peltoa ja siellä jatkoin vielä ympyröitä erisuuntiin kevyessä ravissa. Sitten aloin työstämään harjoitusravissa. Vaihtelin suuntaa aika usein ja tein erilaisia kuvioita. Kuu rupesi taipumaan tosi hyvin ja menikin ihan super hienosti! Laukkaa otin laukannostoina, koska pohja oli sen verran epätasainen. Nostot sujuivat kaikki itseasiassa tosi hyvin, eikä Kuun pää lähtenyt yhtään ylös nissä enää! Muutenkin se laukassakin kantoi itseään kivasti.
Tän jälkeen pellolle tulikin myös kaksi suokkia, jotka vetivät rekiä, joten Kuu olisi halunnut keskittyä niihin kokoajan ja mennä myös niiden luokse. Sain kuitenkin pidettyä Kuun hyvin siinä ja keskittymäänkin ihan ok:sti, tosin en tietenkään niin hyvin kuin äsken. Kuu muuttui myös vähän vahvaksi, mutta silti pysyi käsissä kokoajan, vaikka välillä yrittikin muuta. Tein lähinnä käynti- ja ravityöskentelyä, mutta myös laukkaa. Ne sujuivat kuitenkin ihan kivasti, vaikka Kuu kovasti olisi halunnut vain katsella kavereita :D

3.1 eli tiistaina mulla oli Tyttelin estetunti Niihamassa. Otettiin alkuverkat aika rennosti ravaillen ja laukkailen. Ensimmäisenä tehtävänä tultiin kahta ravipuomisarjaa, toiset yhdellä ja toiset kahdella raviaskeleella/väli. Nämä sujui aika hyvin kokoajan ja Kuu tuli tasaista tahtia aina jokaiselle sarjalle.
Tän jälkeen puomit nostettiin esteiksi ja tultiin samalla tavalla, mutta esteillä.

Kuu meni myös tän tehtävän tosi hyvin! Laukka ei kiihtynyt missään välissä, vaan sitä sai säädeltyä tosi hyvin kokoajan, sekä askeleet sai sovitettua nopeasti, jos ne eivät meinanneet sopia. Myöskään kääntymisessä ei ollut minkäänlaista ongelmaa, vaikka käännyttiin ns. väärään suuntaan. 
Toisena tehtävänä tultiin kolmen askeleen sarjaa vasemmasta kierroksesta. Ekoja kertoja kun tultiin, niin Kuu yritti mennä ulkoa ohi, mutta en päästänyt, joten se lopetti sen siihen. Kaarrettiin melkein heti kulman jälkeen siis lävistäjälinjalla olevalle sarjalle, josta vaihdettiin suunta aina oikealle. Joka kerta ennen ekaa estettä Kuu lähti imemään aika voimakkaasti ja välissä sai vähän pidättääkin, mutta b-osan jälkeen se tuli kuitenkin heti takaisin, joka oli tosi positiivista! Kuu ei kertaakaan lähtenyt kaahottamaan, edistystä! Tämäkin meni ihan hyvin siis kokoajan, mutta alussa itse lähdin kiirehtimään käännöstä, mutta lopussa kyllä maltoin sitten hyvin ja sujui vielä paremmin :)

laitan nyt näitä kuvia, koska tunnilta ei ole materiaalia


Kuu näyttää tässä mun mielestä vähän vuonohevoselta :D

Keskiviikkona, 4.1 yks Kati tuli käymään Kuun tallilla meitä varten. Tytteli ja mun kouluvalmentaja siis suositteli Katia meille, sillä hän kuulemma osaa auttaa meidän ongelmassa, eli juurikin siinä, kun Kuu kisaradalla "unohtaa käytöstavat". Tämä oli siis ensimmäinen kerta ja Kati halusikin katsoa alusta kaikki hoitotoimenpiteet, satuloinnit yms. Ratsastin pellolla myös vähän aikaa ja Kati neuvoi ja antoi vinkkejä yms. Ei kuitenkaan menty kun joku 20min ja pelkkää käyntiä, sillä työstö pitää aloittaa siitä. Saatiin paljon hyviä vinkkejä alkuun ja niitä tehdäänkin nyt ahkerasti seuraavaan kertaan asti!
Kati myös sanoi, että se meidän ongelma johtuu siitä, että kun Kuulla ei ole ollut ensimmäisinä elinvuosina ihmiskontaktia, eikä ainakaan luotettavaa sellaista. Se on muutenkin oppinut vähän päättämään itse asioista myös myöhemmin, joten juuri kisaradallakin se hakee turvaa muista hevosista, ei ratsastajasta. Tätä aletaan nyt sitten työstämään, toivottavasti toimisi!


~Pauliina

8 kommenttia:

 1. Hyvä postaus! :) Ihania kuvia etenkin <3 Tuossa viimeisessä Kuu on ihan mahdottoman söpö, miten voikin olla tuollainen nappisilmä! <3.<3 Videot oli myös kivoja, ja täytyy kyllä sanoa, että kyllä teillä vaan näppärästi vaihtuu nuo laukat ihan pikkupikkuesteilläkin, osaisipa itsekin yhtä hyvin nuo laukanvaihdot :D
  Mukava lukea pitkästä aikaa ihan "normitreeneistä", olette aina mielenkiintoinen pari, joten ei minua haittaa vaikka arkipostauksia olisi enemmänkin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Itsekin tykkään paljon noista peltokuvista ;) Kuu kyllä myös osaa tuon poseeraamisen(silloin kun huvittaa :D). Kiva, kun videotkin miellytti! Kuu on nyt lähiaikoina oppinut noi laukanvaihdot tollaisiksi, ja on kyllä kiva, kun ei aina tavitse korjata ravin kautta! Nyt varmaan kun on joulu ja uusi vuosikin ohi, alkaa taas tulemaan kyllä näitä normipostauksia :)

   Poista
  2. Joo kuule tuttua tuo, että hevonen osaa kyllä poseraata *kun huvittaa*. Pilleri on siis niin söpösti korvat tötteröllä, kun esim tunnilla odotellaan vuoroa pääty-ympyrälle tai vaikka maneesin keskellä estetehtävälle, mutta sitten kun ihan vartavasten ollaan menossa kuvaamaan, tai siitä yrittää ihan tarkoituksella ottaa kuvaa, niin ei. Korvat eri suuntiin ja ihan lurpallaan, suorastaan luimien.. :D Tai jos on korvat hörössä, niin sitten on silmät kiinni. Hohhoijjaa! :D Pellolla Pillerikin kyllä varmasti olisi aika korvat tötteröllä, olisihan se aika jännittävä paikka ;)

   Poista
  3. Joo, juuri tuo sama on Kuullakin! :D Kun pellolla/maastossa yms. joka rasahtaa niin saa kyllä hienoja kuvia korvat höröllä, mutta esim. rippikuvauksissa ei meinannut millään pysyä korvat tötteröllä, vaikka kaverit kuinka hyppi ja rapisteli yms :D

   Poista
 2. Osaatko sanoa tuon Katin sukunimeä? Olis kiva tietää onko sama joka meitä aikoinaan autteli! :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :--)