11/27/2016

KAUHUNHETKIÄ JA ONNISTUMISIA

Moikka, nyt tulisi taas postausta ja kerron vähän tästä viikosta. Mulla ei oo taaskaan ratsastuksista kuvia, joten laitan pari kisakuvaa, jota ei oo täällä vielä ollut.

Maanantaina mulla piti olla kouluvalkku. 
Iskä haki mut bussipysäkiltä kun tulin koulusta ja meidän piti veilä käydä kodin kautta, koska meidän traikku oli siellä. No, kun oltiin saatu traikku perään niin lähdettiin kohti Kuun tallia. Oltiin ajettu joku puoli kilometriä, kun kuului kauhea pamaus. Katoin peilistä ja näin vaan traikun vilahtavan. En tajunnut heti, mutta aika nopeesti kylläkin. Traileri oli irronnut auton peräkoukusta ja näin, kuinka se meni _katon_kautta_ympäri_ojaan. Onneksi se oli tyhjä traileri, en halua edes ajatella jos siellä olisi ollut hevonen kyydissä.

Onneksi meidän naapurit oli kotona ja he tulivatkin vetämään traikun ojasta. Vahingot olivat pienemmät, mitä ensivaikutelmasta olisi uskonut. Katon ja seinän liitoskohta edestä ja toiselta sivulta oli murtunut, sekä kattoa myös vähän, mutta muuta ei oikeastaan. Toki väliseinä traikun sisäpuolella oli lähtenyt irti, mutta sen saa helposti takaisin. Eli kaikki pystyy korjaamaan. Oli se silti sillähetkellä aika järkytys, vielä kun näkee, kun traileri heittää voltin. Onneksi kuitenkin selvittiin suht. pienellä ja tästedes varmasti tarkistetaan sen 10 kertaa, että onko se varmasti 100% kiinni siellä peräkoukussa.

Tässä se on jo puoliksi nostettu ojasta

Jäi sitten siis kouluvalkku väliin, mutta menin ratsastamaan muuten vaan, ja päätettiinkin mennä puomeja.

Aluksi tein käynnissä ja ravissa ympyröitä, voltteja ja siirtymisiä. Tämän jälkeen otin laukkaa ympyröillä. Kuu oli aika hyvin kuulolla heti alusta. Sitten laitettiin keskelle kenttää puomi ja ensiksi tulin niin, että ravasin sitä kohti ja askel ennen puomia pysäytin. Tein tätä muutaman kerran ja sen jälkeen vähän muutin, eli nyt pysäytin jo vähän aikaisemmin ja pysähdyksestä raviin. Siitä puomin ylitys ja heti puomin jälkeen uusi pysähdys. Aluksi Kuulle oli vähän hankalaa pysähtyä heti puomin jälkeen, koska se olisi halunnut vaan mennä, mutta muutaman kerran jälkeen meni ihan hyvin.

Toisena tehtävänä tein sellasta, että tulin vuorotellen eri suunnista laukassa puomilinjalle ja juuri ennen puomia käänsin voltin. Voltilta menin puomin, jonka päällä yritettiin laukanavaihtoa. Puomin jälkeen vielä sitten uuden laukan suuntaan voltti. Tää meni myös ihan hyvin. Kuu vaihtoi aina laukan vasemmasta oikeeseen, mutta vain pari kertaa oikeesta vasempaan, sillä se on sille vaikeempi puoli. Voltit meni näin yleisesti ottaen myös ihan hyvin, pari kertaa se yritti singota väärään suuntaan, mutta eihän poni voi olla koko tuntia ilman mitään jekkuja? :D


Tiistaina mulla oli Tyttelin estetunti ja aiheena oli rata. Alkuverkan jälkeen tehtiin ensin ravissa temponmuutoksia niin, että piti ratsastaa viisi askelta eteenpäin "lentäen" ja siitä sitten kymmenen askeleen sisällä piti ottaa kiinni ja takaisin normiraviin. Kun tää sujui, tehtiin samaa laukassa. Kuu tuli tosi hyvin takaisin myös laukassa ja säätelyvaraa oli paljon! Tehtiin tätä molempiin suuntiin ja sitten alotettiin tulemaan yksittäistä ristikkoa. Kaikki hypyt onnistu hyvin ja Kuu oli avuilla kokoajan. Tän jälkeen tultiin neljän askeleen sarjaa. Aluksi Kuu meinasi vähän vaan kaahottaa ja väli jäi aina vähän lyhyeksi, mutta kunnon pidätteillä saatiin tultua lopulta ihan tasaisestikin. Kun tääkin sujui, siirryttiin rataan.

Ekalla kerralla ykkönen meni hyvin ja kakkonenkin, sekä kolmonen. Neloselle tuli kielto, koska Kuu "pelkäsi" Tytteliä. Toisella lähestymisellä päästiin hyvin yli. Sarjalla Kuu tuli aika vinoon, kun ei voinut muka mennä kunnolla kulmaan, koska Tytteli seisoi siellä :D Päästiin kuitenkin sarjakin ihan ok:sti, vaikka vähän lujaa tultiinkin. Toisella kerralla meni paljon paremmin ja päästiin kaikki esteet hyvin:)

Keskiviikkona meidän yksi tuttu, Kaisa, tuli pitämään mulle tuntia ja samalla itse ratsastamaan Kuuta. Kaisa on siis ratsastanut Kuuta ja pitänyt meille tuntia aikaisemminkin, ja aateltiin ottaa taas tälläinen "tehokuuri", että saataisiin Kuu pysymään siellä esteradalla käsissä ja että pidätteet menisivät läpi!
Kaisa ratsasti Kuuta siis ensin joku 20 minuuttia ja sitten piti mulle n. puolentunnin tunnin. Tein samoja asioita kun Kaisakin, eli ensin käynnissä alotettiin. Tehtävänä oli tehdä kulmat takaosakäännösmäisesti ja muualle sitten aina muutama voltti. Pitkillä sivuilla lisäksi vaihtelin asetusta puolelta toiselle, ettei Kuulle tulisi "tylsää hetkeä" ja se ei vetäsi omia kuvioita väliin. Kohta tein samaa ravissa, joka meni myös tosi hyvin ja Kuu oli superisti avuilla ja meni peräänannossa kokoajan <3 Ravissa tein vielä lisäksi sitä, että käänsin aina vähän eri kohdista kulmat, ettei Kuu tottuisi.
Laukkaa otin isolla keskiympyrällä ja muuttelin koko ajan ympyrän kokoa. Tällä haettiin juuri sitä, että ulkoavut menee läpi.
Meni kyllä kokonaisuudessaan tosi hyvin! Seuraavan kerran kaisa tuleekin jo huomenna, eli maanantaina.


Torstaina mulla olikin taas Niihamassa estetunti ja tälläkertaa aiheena oli uusintatiet. Tehtiin ensin itsenäinen verkka. Tein ympyröitä ja voltteja, sekä temponmuutoksia. Verkan jälkeen alettiin tulemaan pari kertaa puomi-3askelta-okseri-linjaa. Kuu meni hyvin sen, ja tempo pysyi tasaisena. Sen jälkeen lisättiin yksi osa tähän tehtävään, eli okserin jälkeen kaarrettiin täyskaartomaisesti ja tultiin ristikko. Ekalla kerralla kaarre oli vähän huono ja siitä seurauksena Kuu meni ohi. Toisella kerralla se oli hyvä, mutta tälläkertaa Kuu vain possuili ja ei silloinkaan "voinut" hypätä sitä. Kolmannella kuitenkin päästiin kivasti, samoin muilla kerroilla. 

Tän jälkeen tultiin sellainen silmukkatehtävä kerran. Se meni kerrasta tosi hyvin, eika Kuu kyseenalaistanut mitään. Sitten tultiin nämä kaksi yhdistettynä. Ensiksi siis se, mitä mentiin ensin ja sitten tää silmukkatehtävä.
Ekalla radalla molemmat tehtävät itsessään meni tosi hyvin, mutta ristikon jälkeen kun piti mennä silmukkatehtävälle, Kuu päättikin lähteä vastakkaiseen suuntaan :D Sain kuitenkin sen nopeesti takaisin reitille ja päästiin jatkaan. Toisen kerran kun tultiin, piti tehdä vähän uusintareittimäisesti. Tosin mulla tavote oli saada Kuu vaan pysyyn rauhallisena ja reitillä. Se kierros meni ihan hyvin ja joissakin kohdissa käänsin vähän tiukemminkin. 

Perjantaina ratsastin itsenäisesti Kuun kentällä. Aluksi tein samoja juttuja kun Kaisan tunnilla, eli kulmissa sitä takaosakäännösajattelua. Tein myös temponmuutoksia. Laukkaa otin ympyröillä. 
Ensin tein samaa puomitehtävää kuin ma, eli puomi oli keskellä kenttää ja tulin laukassa sitä kohti. Juuri ennen puomia voltti, sitten puomi jossa laukanvaihto ja uuteen suuntaan voltti. Muuten meni ihan ok, mutta laukkaa ei saatuu vaihtumaan. 
Toisena tehtävänä tulin 15m linjaa puomeilla viidellä askeleella. Normaalisti Kuu siis tulisi sen neljällä. Aluksi Kuu olisi halunnut mennä kovaa ja neljällä, mutta tein niin, että jos se ei kuunnellut pidätteitä ja vain juoksi alta, pysätin sen aitaan. Kohta Kuu alkoikin kuuntelemaan ja päästiin tosi hyvin viidellä! 


Viikonloppuna en nyt mennytkään kumpanakaan päivänä, sillä oltiin mummulassa. 

Ensi viikolla alkaakin sitten joulukalenteri! 

~Pauliina

8 kommenttia:

  1. Hyi kauheeta, onneksi tuo traileri oli tosiaan tyhjä! Todella kiva tää postaus :)

    welifedream.blogspot.fi

    VastaaPoista
  2. Onneks traikku oli tyhjä :) mutta hyvä postaus :)

    VastaaPoista
  3. Hui että onneks ei ollu hevosta trailerissa mut kiva postaus! Sovitte vaan niin yhteen kuun kanssa💗

    VastaaPoista
  4. Hui kamala toi traikkujuttu!
    Teillä kuitenkin näyttää menneen aika hyvin treenit :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :--)