5/12/2016

8 KUUKAUTTA KUUN KANSSA

Elikkäs tänään ,eli 12.5 tulee mulla ja Kuulla 8 kuukautta täyteen. Aattelin sen takia tehdä tällläsen postauksen, jossa kerron vähän, miten Kuu tuli mulle, ja mitä on tapahtunut näiden 8 kuukauden aikana ja hauskoja juttuja Kuun kanssa. Eiköhän mennä vaan asiaan.

Löysin Kuun vuokrausilmotuksen siis keväällä 2015 netistä, ja soitettiin sitten pian sen jälkeen sen omistajalle. Joku muu oli kuitenkin kerinnyt jo alkamaan vuokraan sitä, joten mun täytyi sitten jatkaa vuokraponin etsintää. Syksyllä sitten sen omistaja soitti meille ja sano, että se vuokraaja oli muuttanut ja haluttaisko me vielä vuokrata Kuuta. No, mun silloinen vuokraponi oli jo vähän pieni, joten mentiin sitten kokeileen Kuuta parin viikon päästä, eli 12.9 ja päätin sitten aika pian, että Kuu olis se, jota haluisin vuokrata. Ratsastin sen syyskuun lopun sillei epäsäännöllisesti Kuulla ja sitten lokakuusta aloin käymään n. 2 kertaa viikossa.

Tää on Kuun koeratsastuksesta

Loppuvuoden menin sitten vaan siinä Kuun kentällä niin, että äiti ohjas. Haettiin Kuulle sitä peruskuntoa, sillä sen kunto oli aika huono ja se oli muutenkin aika paksussa kunnossa :D Se oli myös aika osaamaton, eikä osannut edes nostaa laukkaa muutakun sellaisesta kaahotus-ravista. Se myös aluksi kyttäs vähän jopa puomeja. Aika nopeesti kuitenkin saatiin se laukannosto opetettua ja etsetouhut myös alulle sen kanssa. Opetin sille myös esimerkiksi väistöjä Maastoilin myös syksyllä sen kanssa tosi paljon, kun siellä on niiin hienot maastot!


Ehkä joku aattelee, et miks halusin niin osaamattoman, mutta se oli vaan niin ihana 
ja huomas kyllä heti, että sillä on oikeesti potentiaalia aika pitkälle


 Joulukuussa alotin käymään Niihamassa sen kanssa tunneilla 2 kertaa viikossa. Aluksi se pelkäs vähän maneesia, mutta aika nopeesti se tottu ja varsinkin kun ostettiin sille korvatulpat ja korvahuppu. Tuntien myötä Kuulle tuli myös hyppykokemusta, kun molemmat tunnit olivat estepainotteisia. Kun tunnit alkoivat, aloin myös käymään Kuulla enemmän, n. 4 kertaa viikossa. Tunneilla mentiin kylläkin aika usein estejutut ravissa, kun Kuun laukka oli vielä silloin aika kaahottamista välillä.


"Onks tää tamma kantavana?" "Se on ruuna..."
(c) NellaKun vuosi vaihtui, niin jatkoin Tyttelin estepainotteisella tunnilla Kuun kanssa, mutta toisena tuntina siirryttiin Tyttelin esteteholle, jolla päästiin kyllä kehittymään nopeasti esteillä ja saatiin sitä rutiinia niihin. Siellä päästiin myös pikkuhiljaa menemään vähän korkeampaa. Kuukin sai myös itse sitä varmuutta esteisiin pikkuhiljaa ja pystyttiin tulemaan myös välillä jotain pikkutehtäviä laukassa.


Joskus alkuvuodesta oli myös Niihamassa poniagility-kurssi, jonka päätteksi oli pikkukisat. Mentiin sinne Kuun kanssa ja voitettiinkin sitten se kisa!

Kuu on sillee "mitä täällä tapahtuu?"


Kun oltiin käyty jo jonkin aikaa esteteholla, osallistuin Kuulla Niihaman harjoituskisoihin ristikkoluokkaan. Menin aikalailla kokonaan radan ravissa, mutta tarkoitus olikin, että Kuu tottuu kisatilanteisiin ja saataisiin hyvä kokemus radalta. Niinhän myös kävi, ja saatiin puhdas rata ja ruusuke :) Muutaman kuukauden estetehojen jälkeen tultiin jo laukassa tehtäviä, kun oltiin saatu Kuun laukka kuntoon. Nyt se oli myös itse saanut varmuutta siihen, että se voi tulla esteet laukassakin sujuvasti, kun ennen se oli mennyt aika paljon ohi/kieltänyt kun se oli ehkä epävarma ja sen tasapaino oli silloin vielä huonompi. Etenki vasen kierros oli sille hankala, mutta nykyään se ei enää juurikaan tuota sille ongelmia.
Ennen hevosmessuja saatiin tieto, että siellä järjestetään maastakäsittelykisa ja ajattelin, että olisi se aika hienoa mennä messuille kisaamaan! No, ilmottauduttiin sitten sinne, kun se agility-juttukin oli mennyt niin hyvin. Alettiin treenaamaan rataa melkein heti ja aluksi Kuu ei juurikaan osannut niistä tehtävistä mitään (mm.väistö niin, että puomi on mahan alla ja ympyrälle lähetys käsimerkistä). Treenattiin sitä joku pari viikkoa ja lopuksi se sujuikin tosi hyvin! Messuilla sitten tuli myös voitto ja Kuu oli muutenkin ihan super rauhallinen siellä, vaikka olisi uskonut just toisinpäin!Meillä oli kohta tän jälkeen taas kisat Niihamassa, jossa mentiin ristikkoluokka. Nyt ei laitettu sille ollenkaan korvatulppia, kun oltiin tunneillakin käytetty jo pitkään pelkkää korvahuppua. Verkassa Kuu oli ihan rauhallinen, kun se oli ei kisa-alueella, mutta kun mentiin pikkumaneesiin, jossa kisat pidettiin, se jännittyi. Verkkahypyt ei sujuneet kauheen hyvin, kun se vähän jännittyneenä kaahotti. Rata meni ihan ok, mutta se kielsi yhdelle esteelle, kun katto varmaan niitä johteita ja muutenkin oli hälinää ympärillä. Näistä kisoista opittiinkin, että ei ehkä vielä ilman tulppiakaan kisoihin :D


Nykyään me hypätään Kuun kanssa tunneilla vaihtelevasti jo kasikymppiin asti ja tullaan tehtävät laukassa. Kisoissa kuitenkin mennään ratana vasta 40cm-50cm, että tulee paljon ratakokemusta pienillä, minkä kautta on sitten helppo siirtyä korkeempiin. Kuu on myös nykyään n. HeB tasoinen koulussa ja koulukisojakin olisi siis tarkoitus kiertää, vaikka estepainotteisia ollaankin :)
Nykyään ollaan saatu opetettua silleen, et Kuu kävelee vaan koppiin, kun eka lastaus kesti 2 tuntia.


Nyt vielä pari mieleenpainuvaa/hauskaa juttuja:

Tää tapahtu siis viime syksynä. Kuulla oli ollut rokotukset ja tarkoitus oli mennä rauhalliselle maastolenkille. No, lähdettiin sitten maastoon ja kun oltiin päästy yhdelle harjulle, äiti rupesi ottamaan takkia pois. Tulin alas Kuun selästä, sillä silloin aluksi Kuu oli tosi säikky. No, kun äiti nosti kädet ylös, Kuu säikähti ja karkas multa, kun en saanut sitä pidettyy. Siellä se meni metsässä sellasta kiitopukkilaukkaa, eikä me saatu sitä kiinni, vaikka mun kummitätikin oli mukana. Se laukkas sen harjun sitten alas ja me juostaan ihan paniikissa sen perässä :D Äiti jäi sitten sinne harjualueelle ja mun kummitäti lähti tallille päin juokseen ja mä sen perässä. Vähän ennen tallia näin, kun mun kummitäti talutti Kuuta, joka oli ihan sairaan iso helpotus! Se ei kyllä loppujenlopuks ollut mikään rauhallinen maasto :D Mutta onneks siitä rokotuksesta oli jo 4 päivää, joten se ei silleen haitannut. Ja tästä lähtien en tullut enää selästä alas ja alotettiin siedättään Kuuta tälläsiin juttuihin. Ja se ei kyllä oo enää onneks läheskään yhtä säikky!

Tää kävi jouluna joulutunnilla, joka oli siis leikkitunti. Sai mennä kyllä ilman satulaa, mutten mennyt. Me mentiin vähän niinkuin tuolileikkiä, mutta raipoilla. Kun me sitten kierrettiin sitä ympyrää siinä, ajattelin mennä jo valmiiks naistenistuntaan, että pääsen nopeemmin sitten siitä alas. Olin myös mennyt kotikentällä naistenistuntaa, tosin ilman satulaa. No, Kuu tietysti säikähti sitä ja lähti täysiä vetään ja mä yritän pysyä kyydissä XD no tietysti kentän aita tuli vastaan ja tipuin, muttei onneks sattunu. Sit seuraavaks metsästettiin Kuuta siel maneesis seuraavat 5 minuuttia :D

(c) Nella

Tätä juttua tapahtu parikin kertaa, eli kun olin alottanut käymään Kuulla ja ratsastin sitten aina siellä isolla kentällä ja aina välillä siellä oli yksi tyttö yhden ponin kanssa samaan aikaan. Kuun mielestä tää poni oli sitten kauheen kiva, ja kun me laukattiin ympyrällä, niin AINA Kuu ryösti laukassa ja lähti täysiä sitä ponia kohti. Sit kun se oli sielä sen luona, se pysähty seisoon sen vierelle :D Tää oli oikeesti myös aika noloo, mutta onneks saatiin tää tapa siltä nopeesti pois!

Tässä vielä video, jonka tein n. viikko sitten :)

~Pauliina4 kommenttia:

 1. Eikö Kuun omistaja ratsasta sillä ollenkaan kun käyt nykyään niin usein vai? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ratsastaa kyllä, mutta ei työkiireiden takia ehdi niin useasti :)

   Poista
 2. Tosi kiva postaus ja ootte kyllä kehittyneet tosi paljon Kuun kanssa!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :--)