2/23/2018

SUJUVAA SUORITTAMISTA & PELOTTAVA LIPUTTAJA - MONIMUOTOINEN KISAPÄIVÄ

Viimeviikonloppuna oltiin tämän kisakauden toisissa kisoissa, joissa mentiin tutut 70&80cm ajatuksella, että tällä kertaa saataisiin sujuvat radat hieman paremmin käyttäytyvällä ponilla, kuin viimeksi. Kisat olivat lauantaina, joten torstaina oltiin tehty kunnon koulutreeni, ja perjantaina mentiin hieman kevyemmin sileällä. Ajateltiin näihin kisoihin kokeilla, millä tavalla tällainen hieman normaalista poikkeava treenikuvio vaikuttaa suorittamiseen. Ennen meillä on ollut tapana mennä lähipäivinä ennen kisoja este- tai kavalettivalmennukseen, joten päätettiin kokeilla hieman toisenlaista strategiaa, ja vertailla, kumpi sopii paremmin.

Kuvat Niihaman kisoista 11.2 (c) Ella Tikkanen

Seiskakympin verkan aloitin työstämällä sileällä jokaista askellajia vuorotellen ympyröiden ja volttien avulla. "Pikkumaneesi", jossa tehtiin sileäverkkaa, oli oikeasti aika pieni, eikä siellä mahtunut hirveästi laukassa esimerkiksi tekemään ympyröitä, mutta sain Kuun silti aika hyväksi, ja se tuli itseasiassa tosi kivaksi! Vähän hitaanpuoleiselta se tuntui, mutta tuli kyllä teräväksi, kun otettiin pari hyppyä miniristikolle ja -pystylle. Jätettiin hypyt kuitenkin vain pariin, sillä erillinen esteveryttely olisi vielä "kilpailumaneesissa" ryhmissä. Kyseessä olivat aika pienet kisat, joten verkkaryhmiä oli vain kaksi/luokka.

Esteverkassa Kuuhun tuli heti tuplasti energiaa, ja sitä pitikin ottaa aika paljon kiinni, ettei se kaahaisi hullun kovaa maneesissa.. Tällä kertaa se tuli kuitenkin aina takaisin, ja pidätteet menivät aika hyvin läpi. Nyt myöskään vauhdista huolimatta se ei pöllöttänyt, vaan keskitti energiansa itse tekemiseen. Ainakin jotain parannusta jo viime kisoihin! Hyppyjä otettiin ensin vasemmassa kierroksessa pystylle. Hypyissä Kuu oli tosi hyvä ja terävä, ja kaikki oikeastaan sujui mukavasti. Vaikka Kuu imi paljon esteelle, tuli se sen jälkeen vallan mainiosti aina takaisin. Tästä olikin hyvä jatkaa oikeaan kierrokseen verkkaamista, missä verkkaesteenä toimi okseri. Myös sille saatiin oikein kivoja hyppyjä, vaikka niitä otinkin vain muutaman. Mielummin esteverkassa jätän hypyt aina siihen, kun tulee muutama onnistunut peräkkäinen hyppy tietylle esteelle, koska Kuulla se ainakin toimii parhaiten. Sen kanssa kun ei kannata turhaan toistaa monta kertaa jollei tilanne sitä erikseen vaadi, koska silloin se kyllästyy helposti.


Ennen meitä radalla oli tämän verkkaryhmän jälkeen vain pari, joten hirveästi ei tarvinnut odotella. Pääsimmekin nopeasti takaisin maneesiin, ja siellä näytin vielä kertaalleen Kuulle kaikki erikoisesteet. Pian lähdimmekin lähtömerkistä suoritukseen, ja ensimmäisenä oli viiden askeleen okseri-pysty -linja. Ykkönen ja kakkonen menivätkin hyvin, ja vaikka linja meinasikin jäädä hieman pitkäksi, sain ajoissa korjattua asian ja tultiin kakkoselle ihan hyvin. Tästä matka jatkui tiukahkon käännöksen siivittämänä kolmospystylle, joka sekin meni aika mukavasti. Sen jälkeen Kuu meinasi poistua yllättäen oikealle, mutta sain sen pidettyä reitillä. Laukanvaihto, ja matka jatkui kivasti neloselle, jolle oli hieman pidempi tie. Saatiin ihan hyvä lähestyminen, mutta yllättäen juuri ennen hyppyynlähtöä Kuu tekikin stopit. Este oli siis hieman normaalista poikkeava laine, jota Kuu oli jo vähän verkassa katsonut. Tämä kielto+äkkikäännös heitti mut hieman satulasta pois, mutta sain kuitenkin nopeasti itseni takaisin satulaan, ja uudella yrityksellä päästiin tuokin hienosti.

Vitoselle taas pidempi lähestyminen, jossa kerkisi hyvin tsekkaamaan kaikki asiat kuntoon. Itse este meni ihan hyvin sekin, ponnistus ajautui hieman lähelle, mutta ihan ok silti. Laukka vaihtui taas hyvin, ja jatkettiin kutoselle ja seiskalle, jotka olivat viiden askeleen okseri-pysty -linjassa. Se menikin oikein sujuvasti, ja Kuu hyppäsi tosi lennokkaasti! Kasi oli viimeinen, ja sille pitikin kaartaa hieman jyrkemmin. Tie meinasi ajautua hieman pitkälle. mutta saatiin ihan ok:sti tehtyä se, ja hypystä tuli kuitenkin hyvä. 


Radanjälkeiset fiilikset olivat itseasiassa todella hyvät kiellosta huolimatta, olihan rata ollut muuten aika sujuva, ja Kuu tuntunut tosi hyvältä! Vaikka sillä olikin melko paljon virtaa, ei se radallakaan käyttänyt sitä pöllöttämiseen. Monta kertaa parempi suoritus, kun kumpikaan kauden avauskisojen radoista.

Ennen toista luokkaa ei juurikaan ollut turhaa aikaa, joka olikin hyvä. Kävelin radan ja silloin äiti kävelytti Kuuta, mutta sen jälkeen olikin jo aika kiivetä uudestaan selkään. Meidän lähtövuoro oli toisena, ja näin ollen oltiin ensimmäisessä verkkaryhmässä. Kävelin ja ravailin hetken aikaa pikkumaneesissa, mutta pian saatiin siirtyä verkkaryhmässä kisamaneesiin. Verkkaesteet molempiin suuntiin olivat samat kuin edellisessäkin luokassa, ja tein muutenkin aika samantapaisen verkan muutenkin. Ensin otin laukkaa, ja varmistin siinä, että kaasu ja jarru toimivat. Kuu tuntui yhtä kivan energiseltä, kuin edellisessäkin luokassa ja verkassa. Pystylle tulevat hypyt menivät mukavasti, samoin okserillekin. Aluksi Kuu lähti rynnimään okserille hieman, mutta muutamilla toistoilla ja siirtymisillä Kuukin malttoi hienosti, ja hyppäsi ihan super kivasti!


Perusrata tässä luokassa oli sama kuin edellisessäkin, joten ykkönen ja kakkonen olivat siis viiden askeleen linjana. Nyt muistin pyytää Kuuta eteen jo heti ensimmäisistä askelista lähtien ykkösen jälkeen, jolloin väli tuli kuin itsestään juuri sopivaksi. Matka jatkui tiukemmalla tiellä kolmoselle, joka menikin nyt sujuvammin kuin viimeksi. Neloselle, eli laineelle, oli pidempi tie. Meillä oli kaikki kunnossa, kunnes lähestyimme kulmaan, missä liputtaja seisoi. Koska tämä kyseinen liputtaja seisoi melkein uralla niin, että Kuun olisi pitänyt laukata kohti ja tosi läheltä häntä, tuli pieni ongelma. Kuuhan tunnetusti ei pysty laukkaamaan ihmistä päin tai kohti, joten jo aika ajoissa se väisti liputtajaa rajusti. Tämän seurauksena meillä ei ollut mitään mahdollisuutta päästä enää kääntämään neloselle. No, uusi yritys, mutta edelleen kyseinen liputtaja seisoi tiellä, eikä tälläkään kertaa väistänyt. Lopputuloksen voitte varmaan arvata.

Tässä vaiheessa meidät hylättiin, mutta saatiin jatkaa rata silti loppuun. Nyt kiemurreltiin esteiden välistä sellainen lähestyminen neloselle, ettei liputtaja olisi reitin varrella. Siihen hyvä hyppy, josta jatkettiin hyvän laukanvaihdon siivittämänä vitoselle, joka oli muutettu sarjaksi. Sekin aivan super hienosti, vaikkakin väli oli hieman pitkähkö. Myös 6-7 -linja sujuvassa laukassa viidellä askeleella, sen jälkeen käännös vielä perusradan viimeiselle esteelle. Nyt tiukahko käännös ei venynyt liian pitkäksi, ja saatiin myös viimeiselle sujuva reitti ja hyppy.

Eilen oltiin estekisoissa hyppäämässä 70&80, tarkoituksena vain saada sujuvat radat hieman paremmin käyttäytyvällä ponilla kuin viimeksi 😅 Kuu olikin ihan super hyvä ja radat olivat kaikenkaikkiaan tosi sujuvia! Ekassa luokassa yksi kielto normaalista poikkeavalle laineelle (🤔😂), mutta muuten tosi hyvä! Kaksikympissä super rata myöskin, mutta kolmoselta neloselle mentäessä liputtaja seisoi puoliksi uralla, ja Kuu tottakai väisti sitä aika rajusti, jonka seurauksena ei saatu mitään reittiä neloselle. Toisella yrittämällä liputtaja seisoi vieläkin niin, että Kuun olisi pitänyt laukata tavallaan taas ihan sitä kohti, jonka takia sama juttu ja hylky. Saatiin mennä rata loppuun ja se olikin tosi hyvä, mutta harmittaa se, että kyseinen liputtaja ei oikein ollut ajantasalla, eikä esim. tajunnut väistyä tai vaihtaa paikkaa yms🤨 Kuu oli kuitenkin tosi hyvä, se hyppäsi terävästi ja ilmavasti, sekä muutenkin eteni tosi mukavasti💗 Kuva Niihamasta, c Ella Tikkanen. Eka video 70, toka 80. #haflinger #showjumping #playssonnet
Henkilön Pauliina Tasala, -01 (@raketillakuuhun) jakama julkaisu
Klikkaamalla nuolesta näkee ratavideot! 

Jälleen, rataan ja Kuun suorittamiseen sai olla enemmän kuin tyytyväinen, mutta kieltämättä harmitti kyllä tuo liputtajaepisodi. Vaikka kyseessä olivatkin vain pikkukisat, olisi suotavaa, jos ratahenkilökunta osaisi olla oikealla paikalla jo ihan oman turvallisuudenkin vuoksi. Totta on, että eihän tottunut hevonen olisi varmaankaan kyseistä liputtajaa pelännyt tai pahemmin väistellyt, mutta koska Kuun kanssa tällaiset asiat eivät ole vielä itsestäänselviä vaikka paljon sitä ollaankin jo siedätetty, olisi mukavaa, jos liputtaja olisi esim. edes siirtynyt pois tieltä ensimmäisen kerran jälkeen. 

Ei pidä kuitenkaan takertua liiaksi tähän, sillä asiallehan ei voi mitään enää tehdä. Sen sijaan huima parannus edellisiin kisoihin on suuri, ja Kuu toimi tosi hyvin! Nyt löydettiin sellainen fiilis, jossa Kuu eteni reippaasti ja hyppäsi hyvin, mutta jarrut kuitenkin löytyivät aina kun niitä tarvittiin. Myös laukanvaihtojen sujuvuuteen saa olla tyytyväinen, onhan niitä treenattu ihan super paljon! Toivottavasti tämä moodi säilyisi jatkossakin niin treeneissä kuin kisoissakin :)

Muistakaa myös blogiäänestys, joka on auki ensi keskiviikkoon asti! Tämä blogi on siis ehdolla kategoriaan Nuori Nousija, joten jos olet tykännyt seurata meidän menoa täältä tai vaikka Instagramista, käy ihmeessä antamassa äänesi! Äänestykseen pääset tästä

6 kommenttia:

 1. Itse huudan aina vaan törkeästi pois alta jos joku on liian liki omia linjoja ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No varmaan pitää itekkin seuraavalla kerralla huutaa, jos vastaava tilanne tulee eteen :D

   Poista
 2. Voi hitto, tyhmää että meni muuten sujuva rata sitten tommosen takia hylyksi. Toivotaan että ens kisat sitten samalla hyvällä fiiliksellä ja ilman mitään ikäviä ulkopuolisia tekijöitä. Tosi kivalta näyttää muuten teidän yhteistyö 😍

  VastaaPoista
 3. Jos tarkkoja ollaan niin liputtajalla ei tuossa tilanteessa ole mitään velvollisuutta vaihtaa paikkaa, koska jokaisella ratsukolla pitäisi olla mahdollisimman tasavertaiset suoritusmahdollisuudet. Eri asia on, jos liputtaja seisoo oikeasti esteen edessä tai ratsastusreitillä. :) Tsemppiä treeneihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ymmärrän pointtisi, tottakai kaikilla pitää olla samat lähtökohdat ja harvoin mitään erityisjärjestelyitä yhdelle tehdään. Kuitenkin se ihmetytti, että meidän suorituksen jälkeen liputtaja väisti sitten muita, joka taas ei ollut kovin tasavertaista :/ Mutta kiitos! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :--)