3/06/2018

MAIJU MALLATIN ESTEVALMENNUS - VAUHTIA VAIKKA MUILLE JAKAA

Helmikuun viimeisen viikon sunnuntaina, eli 25.2 oli luvassa jo pitkään odotettu esteratsastaja Maiju Mallatin estevalmennus, joka järjestettiin Niihamassa. Alunperin valmennus piti olla jo helmikuun alussa, mutta siirtyikin loppukuulle, jolloin jouduttiin odottamaan vielä hetki. Kyseinen valmennus oli sinänsä ainutkertainen, koska Maiju tuskin kovin usein ehtii ainakaan Tampereelle asti tulla omien kisaamiensa lomassa. Odotukset ja toivomukset niin valmennuksen ja Kuun käyttäytymisen suhteen olivatkin korkealla, sillä halusin saada valmennuskerrasta kaiken irti. Käytössä oli myös kisakalusto, joka oli erittäin positiivinen asia. Normaaleissa treeneissä kun ei tuota kisakalustoa saa käyttää, joten senkin puolesta oli erittäin kiva päästä hyppäämään esteitä ja johteita, jotka tulisivat jo seuraavissa kisoissa jälleen vastaan. 

Maneesille saavuttiin jo hyvissä ajoin, jotta kerittäisiin kävelemään ja verkkailemaan hyvin ennen valmennuksen alkua. Edellisen ryhmän mentyä hieman yliajalle, kerkisinkin tosi mukavasti verkkailla Kuun. Se tuntui tosi rennolta ja kivalta kaikissa askellajeissa, ja oli kaikinpuolin mukava ratsastaa. Hyvillä fiiliksillä siis itse valmennukseen!

Maijun ensimmäinen kommentti "Oho, mikä kaula!" :D

Valmennus aloitettiin lyhyehköllä ravityöskentelyllä pääty-ympyrällä, jossa tarkoitus oli asettaa hevosta ulospäin. Ympyrän loppupuolella nostettiin laukka, ja laukassa ensin maapuomeiksi lasketut kolme kavalettia neljän askeleen väleillä. Ensimmäisessä laukannostossa sain jo huomata, että Kuulla oli hieman virtaa, ja eräs olisikin päästellyt varmasti välit vaikka kahdella, jos olisin antanut. Sain kuitenkin tilannetta rauhoittumaan, ja Kuu malttoi ihan ok. Pian vaihdettiin suuntaa, ja näinpäin Kuu oli kuin eri poni samassa tehtävässä. Nyt se malttoi ihan huippuhyvin, ja aluksi tultiin jopa hieman liian lyhyessä laukassa, sillä väliin tulikin tällöin viisi askelta! Tehtävän jälkeen tehtiin vielä aina päätyyn ympyrä, jonka kaarella jatkettiin vielä vähän tätä ulospäin asetusta.

Kun oltiin menty kyseistä kontrollitehtävää verkaksi, otettiin vielä muutama verkkahyppy vesimattopystylle. Vaikka Kuu kyseistä estettä hieman ihmetteli kun kävin sen näyttämässä, ei  itse ylityksessä ollut kuitenkaan mitään ongelmaa. Kun oltiin tultu se pari kertaa, oli aika siirtyä hyppäämään rataa.

Vaikka tultiin lähelle, niin Kuu kyllä pomppaa!

Rata alkoi jo verkkana olleesta kontrolliharjoituksesta. Ensimmäisellä radalla saatiin oikein tasaiset neljä askelta molempiin väleihin. Tästä jatkettiin hieman pidemmällä tiellä muuriokserille. josta oli määrä myös vaihtaa suunta. Ensimmäisellä kerralla tälle esteelle tultaessa Kuu jäi vähän katsomaan estettä, jonka seurauksena se stoppasi siihen. Uudella lähestymisellä ja tsemppauksella Kuu rohkaisi itsensä, ja hyppäsi kyseisen okserin hyvin. Siitä jatkettiin hieman kaarevalla tiellä pystylle, joka oli siis samainen este, joka oltiin tultu kontrollitehtävän ensimmäisenä osana. Lähestymisessä Kuulle iski kakkahätä, jonka seurauksena ajauduttiin hieman lähelle, mutta itse este meni kuitenkin mukavasti. 

Seuraavana oli okseri, jossa oli mustakultainen lankku. Sitäkään ei ole tainnut olla aiemmin missään meidän kisaamissa luokissa, joten sekin oli aivan uusi tuttavuus. Tuokin oli hieman liian pelottava Kuulle näin ensimmäisellä kerralla ylitettäväksi, eikä asiaa auttanut se, että itse lähdin kääntämään esteelle liian kaarevasti. Toisella kerralla Kuu meinasi pysähtyä, mutta kokosi jälleen itsensä, ja hieman hupsun hypyn saattelemana jatkettiin matkaa kahdeksan askeleen päässä olevalle pinkille possujohdepystylle. Jälleen pienen takkuamisen jälkeen myös pelottavista possuista päästiin yli, ja viimeisenä oli vuorossa vielä vesimattopysty, joka menikin hyvin ja ongelmitta. 


Kun oltiin menty tuo ensimmäinen "verkkarata", ja saatu hieman tuntumaa tämän radan suorittamiseen, tultiin muutaman kerran se uudelleen. Toinen rata alkoi samoissa merkeissä, eli melko tasaisella kontrollitehtävällä. Nyt myöskään Kuu ei vaihdellut laukkaa välissä, joten päästiin sujuvasti jatkamaan muuriokserille. Sekin tosi hyvin nyt, kun muistin ajatella "kujan" ohjilla ja pohkeilla, josta Kuulla ei olisi edes mahdollisuuksia luistaa pois. Laukat vaihtuivat myös okserilta suunnan vaihtuessa, ja näin ollen pysty meni hyvin.

Päätyyn mentäessä ja lankkuokseria lähestyttäessä sain olla tarkkana, ettei Kuu oikaise yhtään, tai etten itse rupea kääntämään liian aikaisin. Nyt okseri menikin oikein sujuvasti, samoin possupysty kahdeksan askeleen päästä. Vesimatolle oli pitkä tie, mutta laukanvaihto venyi aivan liian pitkäksi, joten en alkanut sitä enää esteen lähestyessä säätämään. Siitä huolimatta este meni hyvin. Lopuksi tarkoitus oli vielä tulla kontrollitehtävä uudelleen. Nyt Kuun kierrokset olivat jo aika korkealla, ja pidätteet eivät menneet ihan kunnolla läpi. Saatiin se neljä kyllä väliin, mutta ne neljännet askeleet olivat aika minejä.


Tämän jälkeen oli vielä viimeinen rata, jossa olikin aika korjata viimeisetkin virheet! Tasaisella neljällä jälleen aloitus molempiin väleihin. Nyt Kuu vaihtoi laukan keskimmäisellä esteellä, joten linjan jälkeen se piti korjata ravin kautta. Muuriokserille mentäessä päästiin tekemään hyvä ja suora reitti, josta myös hyppy tuli hyvin. Laukankorjaus, ja jatko pystylle. Nyt pystyn yläpuomi oli jäänyt laittamatta paikalleen, joten hypättiin se täten pienenä. Pystyn jälkeen päästiin jatkamaan tosi hyvässä temmossa lankkuokserille, ja nyt Kuu pysyi myös aika kivasti suorana, eikä yrittänyt pungeta juuri sivuille.

Linja meni ihan super hyvin, ja vaikka Kuu välissä laukkoja vaihtelikin, korjasi se possupystyn jälkeen laukan oikeaksi suoraan. Vesimatolle taas tultiin vähän lähelle, joten siitä tuli puomi. Viimeiseksi jälleen kontrollitehtävä, joka vieläkin hieman liian kovaa. Kuu olisi halunnut vain painaa sen läpi täysiä. Kohta tultiinkin vielä tuo kontrollilinja uudestaan, ja nyt heti sen jälkeen käännettiin vielä voltille ja siinä poni aisoihin. Nyt kuitenkin myös linja meni hyvin, ja näin päästiin lopettelemaan hyviin fiiliksiin!


Kokonaisuutena valmennus oli oikein hyödyllinen, ja saatiin paljon vinkkejä taas jatkoa ajatellen. Toisaalta oli hyväkin, että Kuu hieman pöllötti, sillä nyt saatiin apuja niihin tilanteisiin, missä sitä oikeasti tarvitaan. Saatiin korjattua paljon omaa tekemistä tämän valmennuksen aikana, ja Kuu kyllä hyppäsi tosi hienosti sitten alun kiihdyttelyn jälkeen! Tämän jälkeen ollaankin saatu taas uusia juttuja tekemiseen, ja estetreenit ovatkin sujuneet aika mukavasti :)

~Pauliina

2 kommenttia:

 1. Jee, kivalta näyttää! :) Vaikutti hyödylliselle valmennukselle ja niin kuin sanoit, niin varmasti hyvä että saitte nyt korjattua ongelmia kun poni oli vähän välillä haastavallakin tuulella. Kiva kanssa, että kisakalusto käytössä niin varsinkin vähän kyttäävän ponin kanssa varmasti hyötyä! Söpö ainakin toi possueste.. :D

  Toi satulahuopa on niin täydellinen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) Joo oli kyllä erittäin hyödyllinen valkku,ja saatiin paljon uusia neuvoja! Kuun kanssa kisakaluston käyttö oli myös todellakin enemmän kuin hyödyksi. Possuestekään ei enää lopputunnista hyökännyt päälle :D

   Joo tykkään itekkin ihan suuper paljon, onneks ostin sen silloin!

   Poista

Kiitos kommentistasi! :--)