2/12/2018

ESTE-ENNÄTYKSIÄ JA KISAKAUDEN AVAUS

Meidän reiluun viikkoon on sisältynyt hyvin paljon erilaisia treenejä, ja etenkin estetreeneissä on ollut jos jonkinmoista vaihtelevuutta. Kuu on staraillut oikein urakalla, mutta toisaalta myös näyttänyt sen pohjimmaisen possuilupuolensa :D Taas on kyllä tullut huomattua pakostikin, että Kuun kanssa ei tosiaan ole kahta samanlaista päivää saatika viikkoa, mutta ehkä juuri se tekeekin siitä sen, miksi ponskun kanssa jaksaa työskennellä viikosta ja kuukaudesta toiseen!

Toinen mainitsemisen arvoinen juttu on se, että tämä blogi on ehdolla Helsinki Horse Fairissa järjestettävässä Blogiexpossa kategoriaan Nuori Nousija. Kiitos jokaiselle, joka äänesti! Nyt lopullinen äänestys kategorioiden voittajista on avautunut, joten jos olette tykänneet lukea meidän juttuja tästä blogista, Instagramista tai vaikka katsoa meidän Youtube-videoita, voitte käydä antamassa äänenne tästä, tai sivupalkissa olevasta kuvasta! On ihan huippuhienoa huomata, että itselle todella tärkeä juttu tuottaa tulosta :)

Reilu viikko sitten sunnuntaina oltiin siis Kuun kanssa hyppäämässä maneesilla, ja tarkoituksena oli tehdä voimaharjoitusta estetehtävällä. Ollaan ennemminkin tehty muutamaan otteeseen valmennuksissa ja kotona tämäntyyppisiä tehtäviä, ja ne ovat olleet kyllä tosi hyvää ponnuvoimatreeniä! Niinpä päivän agendana olikin rakentaa puomi-innariväli-kavaletti-yhden askeleen väli-pysty -linja, jossa sitten tuota viimeistä pystyä nostettaisiin treenin edetessä.

Kuvat (c) Ella Wikholm

Aluksi kuitenkin aloitin verkkailemaan käynnissä, ja melko nopeasti siirryinkin keventelemään. Kuu tuntui ihan super hyvältä jo heti alkuun, ja tuli tosi nopeasti avuille ja pohkeen eteen. Tein ravissa paljon ympyröitä ja voltteja, ja kohta pystyin jo alkamaan työstämään Kuuta harjoitusravissa. Palaset loksahtelivat nopeasti paikoilleen, ja Kuu oli tosi hieno! Tein harjoitusravissakin siirtymisiä ja erilaisia reittejä tulevaa estetreeniä ajatellen, ja pian otin myös laukkaa. Tein pitkät sivut kevyessä istunnassa pidemmässä laukassa, ja lyhyet sivut sitten satulassa istuen lyhyellä ponilla. Lyhyille sivuille tehtiin myös ympyröitä, ja vaihdeltiin muutenkin suuntaa useampia kertoja. Myös laukassa Kuu oli super!

Näin hyvän sileäverkan jälkeen olikin ilo mennä itse asiaan. Alkuun tultiin pelkillä puomeilla pari kertaa ravissa, ja sitten alettiin tulemaan laukassa. Oltiin rakennettu jo edellämainittu estetehtävä niin, että siitä pääsi jatkamaan sujuvasti ja hyvällä tiellä kumpaankin suuntaan, ja niinpä se toimikin myös vallan mainiona laukanvaihtotehtävänä. Kuu oli alusta asti jo super hyvä, ja suorittaminen todella varmaa jo ensimmäisestä kerrasta lähtien. Aluksi pysty olikin vain pikku kavaletti, mutta hiljallleen nostettiin sitä viiden sentin välein. 

Laukat vaihtuivat aika mukavasti, ja kerrankin tuli sellainen fiilis, että Kuuta oli jopa helppo ratsastaa. Mentiin aina tietyssä korkeudessa muutama kerta, ja sitten pidettiin ansaittuja huilitaukoja. Jossain vaiheessa meille tuli hieman siitä ongelmaa, että lähdettiin kaartamaan esteen jälkeen liian äkkiä jompaan kumpaan suuntaan, mutta pienellä ajatustyöllä sekin korjaantui aika nopeasti. Kuu tuntui tosi hyvältä, ja suoritti niin varmasti, että estekorkeuden nostaminen ei tuntunut missään, ja Kuu hyppäsi ihan sairaan hienosti! 


Viimeisillä kerroilla pysty oli noin metrin, ja Kuu suorastaan liiteli sen yli, vaikka tässä kohtaa kavaletin ja pystyn väli oli lyhyehkö esteen noustua. Tämä olikin Kuun kanssa meidän uusi este-enkka, vaikka ei sitä mitenkään tarkoituksella yritettykään! Huippusuorituksiin olikin hyvä lopettaa tämä treeni, ja Kuu sain kunnon rapsutukset ja kehut niin hyvästä suorittamisesta! Tälläisten kertojen jälkeen aina muistaa, miksi ylipäätään kannattaa jatkaa ja yrittää kovempaa epäonnistumisistakin huolimatta :)

Toinen estetreeni meillä olikin perjantaina, ja myös tällöin mentiin hyppäämään maneesille valmentajan kanssa. Nyt ideana oli hypätä pienimuotoista rataa, ja innostuttiin myös keräilemään estekalustosta löytyviä portteja ja vesimattoja sun muita "pelokkeita" esteiden alle sunnuntain kisoja silmällä pitäen. 

Verkan aloitin aika samalla tavalla kuin sunnuntaina, mutta laukassa annoin Kuun päästellä kunnolla, sillä ravissa se tuntui hieman hitaalta. Nyt se liikkuikin aika kivasti eteen, ja melko pian alettiin tulemaan kolmen puomin innarisarjaa ensin ravissa. Kuu meni aika hyvin, vaikka alussa sen pitikin hieman yrittää mukamas kytätä kummallisenvärisiä puomeja, huoh :D Pian alettiin tulemaankin innarisarjaa laukassa, ja se sujui ongelmitta. Parin kerran jälkeen puomit nostettiin kavaleteiksi, ja mentiin molemmista suunnista tällä tavalla. Ensin Kuu jäi hieman hitaaksi, mutta sain sen kuitenkin etenemään hyvin, ja innarisarja meni aikalailla itsestään. Yhdellä kerralla se teki aika omituisen hypyn sisään, ja siitä seurauksena muutkin menivät aika hassuilla hypyillä, mutta kuitenkin puhtaasti!


Näiden jälkeen tultiin pääty-ympyrällä kahden lankun pystyä molemmista suunnista. Kuu ei kytännyt kyseistä estettä ollenkaan, ja sekin sujui ihan mukavasti. Ensin sopivassa temmossa oli hieman hakua, ja Kuu ajautui helposti lähelle, mutta kyllä se rytmikin sieltä löytyi, ja meni oikein kivasti. 

Lisäksi mentiin vielä porttiestettä ja vesimattoa yksittäisenä, ennekuin alettiin tulemaan rataa. Portille ei myöskään mitään ongelmaa, josta yllätyinkin tosi positiivisesti! Kuu kyllä hyppäsi sen joka kerta reilulla ilmavaralla, mutta ei sillä ollut kyllä aikomustakaan kieltää. Ainoastaan kerran toisesta suunnasta tullessa se suikkasi ohi, mutta se oli kyllä vähän mun oma moka, sillä en tukenut sitä tarpeeksi. Muuten kuitenkin hyvin sillekin. Lisäksi vesimattoa tultiin yksittäisenä molemmista suunnista, ja myös se joka kerta ilman epäröintiä! Pari kertaa sen jälkeen Kuu kuitenkin lähti hieman kovaa, koska hypyssä hiekka rapisi matolle, ja pitihän sitä nyt säikähtää :D

Kun oltiin yksittäiset hypyt hypitty, tultiin muutamaa erilaista rataa, joihin sisältyi viisi tai kuusi estettä. Radat kokonaisuudessaan menivät ihan hyvin, vaikka vähän rupesi jo väsymys painamaan Kuulla päälle. Nyt ratatempo säilyi hyvänä ja etenevänä, hypyt olivat aika hyviä, sekä laukatkin vaihtuivat jo melko hyvin. Yhdellä laukanvaihtoesteellä oli hieman ongelmia saada puhdas vaihto, sillä juuri kyseinen suunta on Kuulle se vaikeampi. 

Kokonaisuudessaan siis myös tämä valkku meni tosi kivasti, ja iso yllätys ja tietenkin plussa oli se, ettei Kuu kytännyt mitään esteitä. Ehkä siedätys esimerkiksi hallimaastareilla on tehonnut! 


Nyt viime sunnuntaina meillä olikin kauden ensimmäiset kisat, jotka siis olivat Niihamassa. Luokkina mentiin perinteiset 70&80cm. 

Ensimmäisen luokan verkassa Kuu tuntui ihan ok:lta, mutta vähän ehkä vahvalta. Tein paljon ympyröitä ensin käynnissä, ja samaa jatkoin ravissa. Laukassa pyrin tekemään ympyrät joka sivulle jos tilaa oli tarpeeksi. Kuu eteni ihan hyvin, mutta esimerkiksi ympyröille käännyttäessä se yritti muutaman kerran kyseenalaistaa sen, onko ihan pakko jatkaa ympyrälle kaverin seuraamisen sijasta..

Pian saatiinkin jo siirtyä esteverryttelyyn. Alkuun Kuu kävi ihan kierroksilla, ja lähinnä ensimmäiset minuutit menivät siihen, että sain sen kuuntelemaan mun antamia apuja, ja keskittymään itse tekemiseen kaiken muun taustahälyn seuraamisen sijasta. Vaikka verkan alussa hypyt ja kaikki muukin tekeminen olivat suorastaan katastrofaalisia, niin hetken työstön jälkeen meni oikein kivasti, ja saatiin mukavan hallittuja ja hyviä hyppyjä. Tämän jälkeen olikin jo aika siirtyä radalle.

Rata alkoi ihan hyvin, mutta siihen se vähän jäikin. Kuu tuntui vähän tahmealta, eikä se nostanut kunnolla jalkojaan hyvistä hyppyetäisyyksistä huolimatta. Ei saatu ollenkaan radan aikana hyvää moodia aikaiseksi, ja toisiksi viimeisellä esteellä ihan hyvästä etäisyydestä huolimatta Kuu päättikin puolikkaassa askeleessa olla hyppäämättä, ja mä arvatenkin jatkoin matkaa kuitenkin esteelle. Ei sattunut, mutta en voi kieltää, etteikö olisi ärsyttänyt.


Ensimmäisen radan sujumattomuuden ainakin osatekijäksi paljastui Kuun kauhea pissahätä, jonka se teki heti maneesista ulos tullessa. Kuu on ihan super tarkka siitä, mihin se pystyy pissaamaan ja koska, ja yleensä ennen sitä se rupeaakin junnaamaan paikallaan, mikä vähän niin kuin tapahtui tässäkin tapauksessa. Kuu ei ollut ollenkaan normaali menevä itsensä, vaan pikemminkin aika hidas.

Seuraavaan luokkaan sileäverkassa tein aikalailla samoja asioita, ja hain Kuuta vain avuille ja kuulolle. Siellä se tuntui ihan hyvältä, mutta samaa kyseenalaistamista oli edelleen havaittavissa. Myös esteverkassa Kuun piti käyttäytyä aluksi niin, kuin ei ikinä olisi maneesissa ollutkaan. Nyt se muuttui tosi vahvaksi hyppyihin lähestyttäessä, ja lähti vain rynnimään eteen tai viistosti sivulle. Edessä oli taas pieni urakka saada poni takaisin raiteilleen, mutta kuitenkin se onnistui ihan hyvin. 

Tämä rata itsessään oli huomattavasti parempi kuin edellinen, mutta voin sanoa, että maaliin pääsy oli oikea työvoitto. Eka este oli helppo pysty, joka meni oikein kivasti. Siitä pitkä lähestyminen kakkoselle, ja kaareva linja kolmoselle. Molemmat aika hyvin ja sujuvasti, väli oli juuri hyvänmittainen! Nelonen oli sarja, jolle Kuu lähestyi hyvin, mutta ennen a-osaa otti kuitenkin miniaskeleen, jonka johdosta sarjaväli jäi liian pitkäksi ja b-osalta puomi. Vitonen hyppynä hyvä, mutta sen jälkeen Kuu kaartoikin äkisti väärään suuntaan, kun koko tilaisuutensa koittaneen. Voltti, ja matka jatkui kutoselle, josta pitkä lähestyminen 7-8 -linjalle. Lopuille esteille tuli myös aika mukavat lähestymiset ja hypyt, vaikka mentiinkin vähän lujaa. Tyytyväisenä pystyttiin radalta siis poistumaan, vaikka suorituksen aikana Kuun omat mielipiteet meinasivatkin puskea kokoajan läpi. Nyt ainakaan edellisen luokan vauhdittomuudesta ei ollut puutetta :D


Kaikenkaikkiaan hyvin moninainen treeniviikko siis takana, johon sisältyi niin huippusuorituksia kuin hieman mielenkiintoisempi kisakauden avaus :D Onhan meillä nyt tässä kuitenkin kisataukoa ollutkin yli kuukausi, joten eiköhän sekin homma lähde taas rullaamaan entiseen malliin, kun kisat saavat taas pikkuhiljaa paikkansa meidän treenirutiinien keskellä! 

Muistakaa tosiaan myös käydä antamassa eri kategorian blogeille äänenne, sillä jokainen ääni merkitsee! Teen varmaankin vielä lähempänä messuista erillistä postausta, mutta ajattelin kuitenkin ottaa jo tämän blogiäänestysasian heti esille :)

Miten teillä treenit ovat sujuneet lähiaikoina?

~Pauliina

2 kommenttia:

 1. Mäkin tykkään liikutushevosessani juuri tuosta, ettei päivät ole samanlaisia! Eipä ainakaan käy tylsäksi tämä harrastus, kun työskentelee tällaisten hevosten kanssa :)
  Tuo sunnuntain estetreeni kuulostaa kyllä mahtavalta! Tekstistä välittyy hyvin treenin tuoms fiilis :) Totta kai tää oli taas muutenkin oikein kivaa luettavaa, tätä oli mielenkiintoista lukea! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep se on kyllä ihan kivaa, että tulee vaihtelua vaikka ratsastaisikin vain yhdellä hevosella!

   Joo se sunnuntain estetreeni oli kyllä paras aikoihin! Kiitti paljon, hyvä että tykkäsit :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :--)