11/19/2017

SIJOITUKSIA JA HYLKYJÄ - MITÄ MAHTUI MEIDÄN KISAKAUTEEN?

Meidänkin kisakausi tämän vuoden osalta alkaa olla loppumaisillaan, sillä suunnitelmissa on enää yhdet kisat muutaman viikon kuluttua Niihamassa. Tämä on ollut oikeastaan ensimmäinen kunnon kisakausi Kuun kanssa, vaikka kisattiinhan me jo viimevuonnakin jonkin verran. Nyt kuitenkin tänä vuonna ollaan päästy jo käymään isommissakin kisoissa, ja homma on alkanut toimimaan haparoinnista suorittamiseen.Vuoden alussa meidän viime loppuvuoden ongelmat alkoivat hävitä, ja päästiin kieltelystä, radaltapoistumisyrityksistä ja avuilta pakoon juoksemisesta aika hyvin eroon maastakäsittelyn avulla. Tuli puhtaita ratoja, ja oltiin Kaamoscupin osakilpailun finaalissa, loppusijoituksena viidensiä, eli ensimmäisiä ei-sijoittuneita. Alkuvuodesta (tammi-maaliskuu) meillä oli seitsemät kisat, joista kahdet olivat koulukisat. Estekisat menivät ihan hyvin, mentiin 70&80 pääsääntöisesti, ja yleensä 70 meni hyvin, 80 välillä vielä vähän hakemista. Toisissa koulukisoissa olin opetellut vahingossa väärän HeC radan, mutta viidessä minuutissa oppii yllättävän hyvin uudenkin radan :D Saatiin kuitenkin 62,2%, vaikka rata nyt ei järin hyvältä tuntunutkaan. Toiset kuitenkin menivät ihan super hyvin, ja saatiin meidän ennätysprosentit HeC radalta, 68,57%!


Huhtikuusta kesäkuuhun meillä oli kymmenet kisat, kolmet koulu- ja seitsemät estekisat. Nyt alettiin treenaamaan myös lähestyviä Talent-Cupin aluekarsintoja varten, olihan finaali meidän tähtäimessä, sekä myös tavoitteenakin. Tänä aikana startattiin meidän eka 90 ja HeB. Ensimmäinen ysikymppi meni ihan hyvin ollakseen ensimmäinen, siitä selvittiin kahdella pudotuksella. HeB saatiin 60%, joka yllätti myös erittäin positiivisesti! Tässä kohtaa ongelmana oli kuitenkin se, että meidän ratatempo oli liian hidas, ja viimevuotiset muistikuvat hallinnassa pysymättömästä ponista kummittelivat hieman takaraivossa. Tämän takia toinen ysikymppi päättyikin hylkyyn, ja päädyttiin vielä treenaamaan enemmän seiska- ja kasikymppiä.

(c) Essi Ahonen

Talent-Cupin aluekarsintojen esteosuus meni tosi mukavasti, ja jalustimeen tarttuneista ohjista radan aikana huolimatta saatiin puhdas ja hyvä kasikympin rata. Kouluosuus meni ihan ok, mutta ei niin hyvin kuin olisi voinut. Tuloksena siitä 59.7%, ja koko kisaviikonlopun saldona paikka Ypäjän finaaleihin! Ennen finaalia käytiin yksissä este- ja koulukisoissa, molemmat hyvillä radoilla, joiden jälkeen oli mukava lähteä Ypäjälle. Ypäjällä jälleen esteosuus meni hyvin, ja Kuu käyttäytyi mainiosti myös derbyradalla. Esteistä siis nollatulos! Kouluosuus meni aivan mun jännittämisen piikkiin, ja hyvästä verkasta huolimatta radalla hyytyi kuski sekä poni, ja tämän takia Kuu ei oikeastaan liikkunut mihinkään tai mitenkään. Kuitenkin oli hieno päästä tuonne finaaliin Ypäjälle, ja kokemuksena erittäin kiva!


Ypäjän jälkeen meillä oli pari viikkoa taukoa, mutta kun päästiin taas kisoihin, napsahti molemmista  luokista sijoitus! Mentiin 60&80, ja kummassakin luokassa oltiin neljänsiä. Kovalla treenillä oltiin vihdoin saatu erilainen moodi myös radalle, ja nyt itsekin uskalsin kaasuttaa esteiden välissä Kuun lähtemättä käsistä, ja tietenkin se heti näkyi. Ennen kun oltiin pelattu hyvin paljon varman päälle, ja itsellä oli ollut vähän käsijarru päällä kokoajan. Heinäkuusta syyskuuhun meillä oli siis seitsemät kisat, sillä Kuun tallipaikanvaihdos ja Einolan leiri hieman menivät päällekkäin muutamien alunperin suunniteltujen kisojen kanssa.


Loppukesästä saatiin paljon nollaratoja, ja päästiin keskittymään paljolti myös ajan ratsastamiseen. Koitettiin taas ysikymppiä, ja ensimmäisellä kerralla meni todella hyvin, ja nyt myös ratatempo oli kohdillaan. Radalta tuloksena yksi harmittava pudotus ja voltti, mutta muuten tosi hyvä rata! Seuraavalla kerralla saatiin hylky jo kasikympistä, kun mentiin esteen sekaan, ja ysikympissä Kuu sitten kielsi ulos erikoisesteellä. Ajateltiin vielä treenata pienempää jonkin aikaa, että rutiinia tulisi myös kaikista erikoisemmista esteistä enemmän, joita ysikympissä varmasti aina on. Viimeiset ulkokauden kisat menivät myös vähän pelleilyksi, kun Kuu kyttäsi vesimattoa, ja kielsikin sille ulos. Tämän jälkeen ostettiinkin oma vesimatto, joka tuli heti ahkeraan käyttöön, ja Kuu tottui siihen tosi nopeasti!


Maneesikauden alettua Kuulla alkoi taas jokavuotinen maneesipöllötys, ja seuranmestaruuskisoissa (ensimmäinen kerta maneesissa kesän jälkeen) Kuu olikin aika vahva ja yritti vähän kaikkea, tuloksena niistä kuitenkin vain 4vp voltista. Tässä välissä oli itseasiassa vielä yhdet ulkokisat, kunnanmestaruudet. Niissä esteet menivät tosi hyvin, luokkasijoituksena ekat ei-sijoittuneet, ja kunnanmestaruuskulta! Koulukisat olivat ensimmäiset Ypäjän jälkeen, joka oli sinänsä jo voitto saada ehjä ja ihan hyvä rata, sillä Ypäjältä jäi hieman traumat koulukisoja kohti. Kuitenkin vaikka luokkasijoitus ei ollut järin hyvä, vajaalla 60% saatiin kunnanmestaruuskulta koulussakin!


Tästä alkoivatkin maneesikisat, jotka ovat menneet vähän vaihtelevalla menestyksellä. Välillä molemmat radat ovat olleet hyviä, mutta jommasta kummasta tullut ärsyttävä hipaisupuomi, tai sitten ensimmäinen rata on mennyt vähän niin ja näin, ja vasta toisella olen muistanut ratsastaa, ja se on mennyt tosi hyvin. Maneesikisoja meillä tänä vuonna onkin ollut kuudet, ja yhdet siis vielä tulossa. Pikkuhiljaa Kuu on nyt tasoittunut maneesissakin, ja pahin pöllötys jäi onneksi vain muutamiin kisoihin (kopkopkop).

VUONNA 2017 SIIS:

31 kilpailua,
47 rataa, 
joista 8 koulurataa
ja 39 esterataa,
joista 33 on hyväksyttyä (esteradoista)


Tälläinen oli meidän kisakausi! Aika monenlaisia juttuja tapahtui meidän kisakaudessa, ja välillä menestys olikin erittäin vaihtelevaa. Kuitenkin kokonaisuudessaan nousujohteinen vuosi, ja Kuun kehitys on kyllä ollut huikea! Jos vertaa sen hyppytyyliä viime alkuvuodesta tähän päivään, on havaittavissa oikeasti suuri ero. Nykyään se ei enää hyppää joka estettä niin, että alla olisi joku pelottava juttu, vaan hyppytyyli lähentelee jo aika hyvää. Lisäksi laukanvaihdot alkavat pikkuhiljaa tulla aika hyvin jo itsestään. Ja jos vertaa viimevuoteen, pelkästään lokakuu-joulukuu 2016 välisellä ajalla tuli saman verran hylkyjä, kuin tänä vuonna yhteensä. Mun mielestä se on jo ihan hyvin verrattuna siihen, kuinka hankalat lähtökohdat meillä on olleet!

Kuinka teidän kisakausi meni?

~Pauliina


4 kommenttia:

 1. en kauden tsvoitteet? (korkeudet, kouluratojen taso, joku paikka mihin haluisit päästä kisaamaan, yms?)

  VastaaPoista
 2. Kyllä teidän kehityksen ehdottomasti huomaa! :) Hienoa työtä, ja nuo pienet vastoinkäymisethän vain kuuluvat lajiin ja saavat yrittämään vielä vähän kovemmin- olette kyllä ylittäneet esteenne hienosti ja tsempanneet loppuun asti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, mukava kuulla :)! Jep, vastoinkäymiset ovat välttämättömiä, ja niistä oppii! Kiitos vielä :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :--)