10/22/2017

PAKKASVIRTAA JA HYVÄNMIELEN HYPPYJÄ

Viimeisten kuulumispäivittelyjen jälkeen meille on tapahtunut kaikenlaista, ja ollaan esimerkiksi oltu sellaisissa kisoissa ja valmennuksissa, joista en ole vielä täällä blogin puolella maininnutkaan. Nyt varmaan olisikin hyvä ottaa pitkästä aikaa tähän väliin kuulumispostaus, jossa käyn läpi, mitä me ollaan oikein tehty, ja miten meillä on mennyt!


Tallinnan jälkeen mulla oli heti seuraavan päivänä kisat, jotka olivat myös ensimmäiset drive in -kisat Niihamassa tänä vuonna. Drive in'it eli draivarit ovat siis kisat, joissa lokakuusta tammikuuhun on yksi osakilpailu kuukaudessa, ja kaikissa luokissa arvosteluna käytetään A.0.0. Osakilpailujen jälkeen helmikuussa on finaali, jonne pääsevät ne ratsukot, jotka ovat saaneet eniten puhtaita ratoja. Viime vuonna päästiin Kuun kanssa sinne, ja tavoite on nyt myös sama!

Näissä mentiin 70&80, joissa molemmissa luokissa Kuu oli aika mukava ratsastaa. Ensimmäisen luokan verkassa Kuu oli tosi hyvä, ja virtaa oli juuri sopivasti. Sama moodi jatkui radalla, ja saatiin tosi hyvä ja sujuva nollarata ja ruusuke! Kasikympin verkka meni myös ihan hyvin, mutta radalla tuli kaksi ihan typerää puomia. Ensimmäisessä Kuu lähti hyppyyn hyvältä paikalta, mutta haparoi hypyssä etujaloilla jotenkin ihan oudosti, ja takajalat otti puomi. Toinen tuli viimeiseltä, kun lähdettiin hieman liian kaukaa hyppyyn, ja takajaloilla taas puomi. Ärsytti vähän nuo ihan turhat pudotukset, koska ne eivät kuitenkaan olleet siitä kiinni, etteikö Kuu olisi hypännyt!


Toiset kisat meillä oli jo viikon päästä, ja tälläkertaa ne olivat ihan normaalilla aika-arvostelulla, ja luokkina tutut 70&80. Nyt ensimmäisen luokan verkka saatiin juuri sopivaksi, ja se oli hyvän napakka. Kuitenkin kun päästiin radalle odottelemaan, ja kun meitä edeltävä ratsukko sai äänimerkin, säikähti kyseinen hevonen sitä. Kuu tottakai säikähti myös, ja juuri tällöin oltiin yhden okserin kohdalla. Noh, rata meni muuten aivan superhyvällä fiiliksellä, mutta kiellettiin ulos juurikin tuolle edellämainitulle okserille. Kolmannella päästiin kuitenkin hyvin yli. Ensimmäisen kiellon jälkeen tein tosi hätäisen ja lyhyen tien, joten toinen kielto oli vähän munkin syytä ':D Kasikymppi meni myös ihan super hyvin, mutta yhdessä kaarteessa laukavaihdon venyttyä vähän liian pitkäksi, ei saatu laukkaa ajoissa kuntoon, ja esteeltä puomi. Muuten ihan supersuper hyvä rata taas! 

Nämä kisat kuitenkin paria mokaa lukuunottamatta menivät oikein hyvin, eli tyytyväinen voi silti olla. Kuu on kuitenkin sellainen poni, joka ei pelasta ratsastajaa, tai anna virheitä anteeksi, joten sen kanssa ainakin oppii ratsastamaan!


Ollaan alettu nyt myös syöttämään Kuulle sinimailasta, ja se taisi ollakin se viimeinen silaus sen ruokintaan. Se on piristynyt vielä entisestään, ja nyt energiataso on juuri oikea. Kuu menee itse eteenpäin, ja sitä saa pidättää, mutta se ei kuitenkaan missään nimessä ole lähtemässä käsistä. Ollaan myös nyt huomattu, että Kuun hyppytyyli on kehittynyt pienen ajan sisällä tosi paljon, ja nyt se ei enää hyppää ylipyöristäen selkäänsä, vaan tyyli on jo lähes sellainen "normaali". Se käyttää edelleen hyvin selkäänsä, mutta joka hyppy ei muistuta enää sitä, että se kyttäisi jotain esteen alla olevaa härpäkettä.

Myös treenit ovat menneet aika mukavasti, ja juuri tuon edellämainitun energiatason tasapainon myötä ollaan päästy treeneissäkin koko tunnin ajan menemään niin, että Kuu on itse tosi hyvin menossa eteen, ja jaksaa erittäin hyvin.


Nyt tiistaina meillä olikin Kuun kanssa syksyn toinen kenttävalmennus. En muista olenko maininnut, mutta tällähetkellä ollaan mukana sekä seuraeste-, että seurakenttävalmennuksissa. Talent-ohjelmaan ei enää kuuluta, sillä muuten siinä vielä oltaisiinkin, mutta kun mulla ei ensi vuosi ole enää virallinen ponivuosi, niin en voi ponilla enää Talent-ohjelmaan osallistua. Sillä nyt ei sinänsä ole väliä, mutta vähän ärsyttää yleisesti nuo poni-ikärajat, etenkin seura- ja aluevalmennusten takia. Onneksi kuitenkin monet luokat ovat avoimia kaikille, ja  voin jatkossakin kisata Kuun kanssa 2-tasollakin ihan hyvin, vaikka olenkin "liian vanha" poniratsastaja.

Mutta nyt siihen itse valmennukseen. Aluksi työstettiin sileällä jonkin aikaa poneja avuille ympyrällä, ja Kuu tulikin aika kivaksi! Siitä jatkettiin tulemalla puomilinjaa, joka kohta nostettiin kavalettilinjaksi. Sitä mentiin molemmista suunnista viidellä laukalla, joka tarkoitti Kuulla vähän normaalia lyhyempää laukkaa. Kun tähän lisättiin vielä ravilähestymisellä tultava ristikko-okserisarja ja niiden jälkeen tultava pysty, niin saatiin aika kiva tehtävä aikaiseksi. Kuu meni ihan super hyvin aina sarjan, ja pystyn, mutta niiden jälkeen oli välillä hieman vaikeuksia tulla linjaa viidellä, eikä neljällä :D Saatiin kuitenkin se viisikin mahtumaan, nyt tehtävissä myös laukanvaihdotkin tulivat aika hyvin, ahkera harjoittelu on siis tuottanut tulosta!


Torstaina meillä oli lisäksi Kaisan estetunti, joka sekin meni superhyvin. Mentiin alkuun ihan pikkukavaletteja, ja kun niille saatiin hyviä toistoja, alettiin tulemaan erilaisia pikkuratoja, joihin kuului mm. pitkää lähestymistä, kaarreratsastusta ja sarjaa. Nyt ollaan pidetty myös joka estetreeneissä meidän uutta vesimattoa, ja nykyään Kuu ei edes korvaansa lotkauta sille, tavoite siis saavutettu!

Tehtävät menivät hyvin, ja saatiin aika mukavia hyppyjä noin yleisestiottaen. Kuulla oli myös aika kivasti virtaa, mutta myös vähän ylimääräistä energiaa. Heti kun ilmat kylmenevät ja yöpakkaset saapuvat, huomaa kyllä, että Kuullekin tulee sitä kuuluisaa pakkasvirtaa. Kerran esimerkiksi vesimaton jälkeen se veti pään alas, lähti, ja yritti siinä muka pukittaa :D Nimenomaan yritti, koska Kuuhan ei osaa pukittaa, vaan se menee aina semmoiseksi ihme köyrimiseksi. Kerran se myös "säikähti" Kaisan käsiä, ja kun juuri silloin käveltiin pitkillä ohjilla, en sitten siinä 360-asteen käännöksessä pysynyt kyydissä. No, sellaista sattuu!


Kuulla on muutenkin ollut tässä lähipäivinä pientä ylimääräistä säpäkkyyttä havaittavissa, ja vaikka se on ollutkin tosi hyvä ratsastaa, välillä tulee jotain pieniä pukittamisyrityksiä, mutta ne ovat lähinnä huvittavia ! :D Viimeksikin Kuu vain meni kuin joku ihan oikea kouluponi konsanaan, sitten yhtäkkiä siihen väliin sivuaskel ja köyriminen, jonka jälkeen taas ihan muina kouluponeina. On se huvittava, ei tasan ole meillä kahta samanlaista päivää!

Suunnitelmissa olisi vielä ahkeran valmentautumisen lisäksi muutamia estekisoja tälle vuodelle, ainakin nyt viikon päästä ja siitä viikon päästä on yhdet kisat. Nyt haetaan vielä hetken aikaa rutiinia pikkuluokista, ja vuoden alusta taas varmaan otetaan ysikymppiäkin mukaan jälleen kisaohjelmaan. Nyt kuitenkin vasta vähän aikaa on pystynyt keskittymään itse suorittamiseen radalla, koska aiemmin on pitänyt kiinnittää huomiota myös sataan muuhun asiaan, jotka nyt ovat tulleet pikkuhiljaa automaattisiksi. Vaikka kapasitetti riittäisikin jo korkeampiin, katsottiin järkeväksi vielä tämän vuoden ajan hakea sitä varmuutta suorittamiseen pienillä, jotta siirtyminen kävisi helposti sitten alkuvuodesta ysikymppiin. 


Tässä olikin ehkä ne tärkeimmät jutut tällähetkellä, jos kiinnostaa seurata ihan jokapäiväisiä kuulumisia, kannattaa mennä seuraamaan instassa @raketillakuuhun, sinne päivittelen yleensä juttuja aiemmin, ennenkuin ne päätyvät tänne blogiin. 

Mitä te olette lähiaikoina tehneet hevostenne kanssa?

~Pauliina


4 kommenttia:

 1. Ihania noi yhteiskuvat ja estekuvat! Parasta ikinä kun hevosen ja ihmisen varusteet mätsäävät, ja vielä sinisinä! :D

  viisiaskellajia.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Jep, mäkin tykkään, kun kaikki asusteet sopii yhteen, ja varsinkin kisoissa :D!

   Poista
 2. Teillä sujuu kyllä kaikki nyt! :D Hyvä on flow, mutta niinhän sen kuuluu ollakin ;)
  Ihania kuvia koko postaus täynnä, ai että, tykkään! :)

  Me ei olla puuhattu mitään tavallisuudesta poikkeavaa, oikeastaan ollaan oltu ihan tylsän tavallisia nyt, höh! Hingunniemessä kaikki on uutta ja ihmeellistä, kun hevosetkin on vielä niin vieraita ja joka tunti kokeilee joko uutta hevosta tai uutta tehtävää hevosella. Toisaalta odottaa jo sitä, että klikkaa jonkin hevosen kanssa sillä "tää on mun näyttöhevonen"-tavalla, mutta toisaalta on tosi kiva huomata, että talli on täynnä tosi kivoja hevosia ja kaikkien kanssa viihtyy töissä- mikäs sen parempaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, on kyllä aika mukavasti mennyt, niimpä ;) Ja kiitos paljon, kiva kuulla!

   Kuullostaa kyllä tosi kivalta sun olos tuolla Hongunniemessä, varmasti mukavaa vaihtelua, kun saa mennä monilla uusilla ja erilaisilla hepoilla :)! Toivottavasti löydät jonkun hepan, jonka kanssa klikkaa samalla tavalla, kun myös Pillerin kanssa ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :--)