10/10/2017

MESTARUUDET JAOSSA - EI HUONO KISAVIIKONLOPPU

Oltiin tuossa reilu viikko sitten Kuun kanssa kunnanmestaruuskisoissa, joissa lauantaina oli koulukisat, ja sunnuntaina este. Meidänhän piti viimevuonnakin osallistua näihin karkeloihin, mutta Niihaman pääntautiepäilyn takia mekin oltiin karanteenissa, koska oltiinhan oltu sillä viikollakin 3 tai 4 kertaa siellä. Vähän harmitti kun ei päästy silloin, mutta tänä vuonna onneksi lähdettiin paikkaamaan viime vuotta, ja olihan tämä myös viimeinen vuosi, kun voitaisiin osallistua ponimestaruuteen.

Koulussa ponimestaruus käytiin luokkana HeB K.N special. Oltiin jo pari viikkoa ennen näitä kisoja alettu harjoittelemaan tätä kyseistä ohjelmaa Kaisan kanssa, ja treenit olivat kyllä menneet tosi hyvin, ja loppua kohden parantuneet vielä huimasti! Hankittiin Kuulle myös Micklem-suitset, jotka onnneksi saapuivat hyvissä ajoin, ja voitiin ottaa ne käyttöön treeneihin, ja tietysti sitten myös jo kisoihin.


Kaisa onneksi tuli mukaan näihin koulukisoihin, joka olikin ihan super hyvä. En ole ollut Ypäjän jälkeen koulukisoissa. Pakko myöntää, että sieltä jäi pienet traumat, joiden takia en ole ollut kovin innokas lähtemään koulukisoihin. Nyt olikin hyvä tilaisuus taas pitkästä aikaa koittaa tätäkin puolta, ja kun Kaisakin olisi mukana, en välttämättä itse menisi lukkoon.

Verkkaamaan päästiin hyvissä ajoin, ja ensin kävelin pitkät alkukäynnit, jotta Kuu saisi tutustua maneesiin ja uuteen paikkaan. Pikkuhiljaa aloin keräilemään ohjia käteen, ja rupesin työstämään pysähdyksillä ja volteilla. Nopeasti alettiin ottamaan myös kevyttä ravia, ja siinä tein ensin ympyröitä molempiin suuntiin, ja aloin pikkuhiljaa pyytämään Kuulta enemmän. Laukkaa otin myös pian, ja siinä aluksi ihan vain verkkalaukkaa osittain kevyessä istunnassa siksi, että Kuu liikkuisi vain itse hyvin eteen.


Tämän, ja pienen hengähdystauon jälkeen alettiin työstämään harjoitusravissa. Tein paljon voltteja, ja keskityin siihen, että Kuu kulkee aktiivisesti, ja asettuu ja taipuu kulmiin, sekä ympyrän kaarille. Pikkuhiljaa alettiin ottamaan mukaan myös loivia kiemurauria, missä piti olla tarkkana suoristuksen ja asetusten vaihtojen kanssa. Edelleen jatkettiin siis myös volttien tekemistä päätyihin. Sieltä sitten Kuu alkoi tulemaan kivasti avuille ja taipumaan, sekä liikkumaan paremmin.

Laukkaa otettiin myös nostoina ympyrällä. Kuu meinasi ensin kantata vähän ulos, mutta ulkopohkeella ja -ohjalla sain sen hyvin taipumaan pelkästään ympyrän kaarella, ilman kanttaamista. Näiden jälkeen jatkoin vielä käyntityöskentelyllä, ja tein ravisiirtymisiä pitääkseni Kuun kuulolla ennen rataa.


Kohta saatiin siirtyä valmisteluverkkaan, johon myös raippa piti jättää. Siinä tehtiin vielä siirtymisiä joiden avulla saisin Kuuta aktiiviseksi kaikissa askellajeissa. Jotenkin tässä Kuu tuli tosi hitaaksi. Sain sen liikkumaan ihan ok, ja siirtymiset tulivat myös ihan hyvin, mutta perusliike oli aika hidasta. Loppua kohden sain kuitenkin aktiivisuutta vähän takaisin, ja sitten pitikin jo lähteä radalle.

1. Radalle harjoitusravissa. Pys-tervehdys-harjoitusravia
6,5 suora, jäntevämmin. Pysähdys tuli mun mielestä hyvin ja täsmällisesti, liikkeelle lähtö oli vähän hidas, mistä paperissakin huomautetaan.
2.Vasemmalle, loiva kiemura
6,5 aktiivisemmin takaa. Ravissa Kuu oli muutenkin etenkin alkuradasta tosi hidas. Tie oli hyvä, mutta ravi oli aika hidasta, jonka takia muoto ei tullut sellaiseksi, jollaisena se on normaalisti.
3.Lävistäjä keskiravia, harjoitusravia
5,5 jää pohkeen taakse. Mielestäni tässä Kuu kyllä muutti tahtia ihan hyvin, vaikkakin se pääsi hieman pitkäksi. Toki se ei ollut niin hyvä keskiravi, mitä olisi voinut olla.
4. Voltti oikealle, halk. 10m
5, laaja tie, ravi hiipuu. Tästä olen kyllä hieman eri mieltä, koska tien tein juuri siitä, mistä oltiin Kaisan kanssa katsottu se sopivaksi. Sitäpaitsi Kuulla säilyi koko voltin sama tahti, joka tosin oli hitaanpuoleinen, mutta aikalailla samana se kuitenkin säilyi.
5. Loiva kiemura
6, tasaisemmin taipumaan. Tästäkin mulla jäi ihan hyvä fiilis, ja saatiin asetukset hyvin vaihtumaan, ja suoristus tuli hyvin. En vain oikein tiedä, mitä tuolla taivuttamisella sitten meinataan, mutta eikös loivalla kiemuralla aseteta, eikä taivuteta?
6. Lävistäjälle, 3ask. käyntiä-harjoitusravia, uraa seuraten
6, kiireiset siirt. Alussa Kuu vekslasi aika paljon sen päätä, mutta loppua kohden lävistäjällä se tuli aika hyväksi. Siirtymiset ehkä tulivat kyllä vähän kiireellisesti, koska yritin varmistaa samalla, ettei Kuu hyydy.
7.Voltti vasemmalle, halk. 10m
5,5 energisemmin käyntiä. Voltti tuli mielestäni taas hyvin, mutta en tajua mistä tuo käyntihuomatus tuli, kun voltilla ei edes pitänyt mennä käyntiä, eikä sitä tosiaan edes menty :D
8.Käyntiä
6, valm. pisteeseen. Okei joo, tää tuli vahingossa kyllä vähän liian pitkälle, mutta ainakin tuli hyvä siirtyminen!


9. Vasemmalle, pys 4sek-käyntiä, oikealle, siirtyminen harjoitusraviin
5,5 pys. ohi pisteen, käynti uneliasta. Kun videosta katsoin, keskikohdan viiva jää juuri Kuun mahan alle, joten mun mielestä ei pysähdys ainakaan mennyt missään nimessä ohi? Käyntikin oli ennen pysähdystä aikaa hyvää, sen jälkeen se vähän hiipui, mutta sitten taas ennen raviinsiirtymistä parani.
10. Harjoituslaukkaa (oikea)
5,5 nosto kiihtyvän ravin kautta. Tästä olen samaa mieltä, sillä kun yritin varmistella, että laukka varmasti nousee, pääsi nosto tulemaan tuollaisen pienen kiihdytyksen kautta.
11. Kierros pääty-ympyrällä
5,5 muoto hyvin, kaatuu sisään. Laukassa Kuu kyllä tuntui paremmalle kuin ravissa, mutta tosiaan parissa kohtaa ympyrää ulkolapa pääsi vähän liian ulos.
12. Lävistäjä harjoituslaukkaa, siirtyminen raviin
6, tarkka raviin siirt. Lävistäjä tuli aika mukavasti, ja saatiin kyllä hyvä raviinsiirtyminen! Ravi olikin tämän jälkeen aika hyvää!
13. Vasemmalle, harjoituslaukkaa (vasen), vasemmalle uraa seuraten
6,5 täsmällinen nosto. Tää sujui mun mielestä myös tosi hyvin, ja noston jälkeen sain tehtyä hyvin kulmatkin laukassa.
14. Kierros pääty-ympyrällä
6, tie ok, vakaampi tuntuma. Itse olen myös tyytyväinen tiehen, joka tuli aika mukavasti.
15. Lävistäjä harjoituslaukkaa
6,5 suora. 
16. Siirtyminen käyntiin
6, määrätietoinen. Tätä oli meinaan harjoiteltu, ja kyllähän se nyt tulikin aika hyvin sieltä! Ihan pari viikkoa vasta ennen kisoja löydettiin se kunnon touch tähän laukasta-käyntiin -siirtymiseen, ja nyt se sujuukin jo hyvin.
17. Pituushalkaisijalle, pys-tervehdys
7, suora, tasan. Tämä tuli kyllä tosi hyvin, ja vaikka molemmat oltiinkin ihan puhki, mä siitä, että yritin saada Kuuta etenemään, ja Kuu nyt ihan vain sen takia, että sillä tulee kauhea hiki aina kouluväännössä, niin saatiin vielä viimeiseksi hyvä tie tähänkin, ja pysähdys onnistui myös just eikä melkein!

Suoritus oli siisti, mutta ponneton. Rats. saisi olla reaktiivisempi pohkeelle. Hyvin tsempattu!Itse radasta jäi ihan hyvät fiilikset, vaikka olikin yksi työmaa saada Kuu liikkumaan tarpeeksi eteen. Videolta katsottuna se ei nyt niin hitaalta näyttänyt miltä tuntui, mutta voin sanoa, että hiki siinä kyllä tuli! Eihän se mennyt niin hyvin kuin treeneissä tuon hitauden takia, mutta esimerkiksi reitit olivat hyvät. Kaikista tärkein asia oli kuitenkin ehkä se, että nyt sain itse pidettyä hermoni kurissa, ja oikeasti pystyin ratsastamaan radalla. Ypäjän jälkeen tosiaan mulla oli ollut pienehkö kammo koulukisoja kohtaa, eli tavallaan pystyin taas huomaamaan, ettei nekään aina niiin hirveitä ole.

Varsinaista luokkasijoitusta ei meille tullut 59,2 prosentilla, mutta koska oltiin osallistuttu kunnan ponimestaruuteen, päästiin ainoina siihen osallistujina palkintojen jakoon, ja kunnan kouluponimestarititteli napsahti meille!

Ja vaikka oltiinkin ainoat osallistujat mestaruuteen, ei se haitannut. Oltiin kuitenkin tulutu radalle, tehty tasainen suoritus ilman paineita, ja tästä saatiin sitten palkinnoksi kultamitali. Mun mielestä ihan hyvin, eikös sitä itseään aina tullakin voittamaan ;)?Sunnuntaina meillä oli sitten esteet. Ponimestaruus oli 70cm, ja sen lisäksi mentiin avoin 80cm.

Verkan aloitin taas käynnissä, ja aika nopeasti alettiinkin jo hölkkäilemään. Varmistin tässä jo sen, että Kuu liikkuu tarpeeksi pohkeesta, ja tulee hyvin takaisin. Tein molempiin suuntiin verkkaa, ja siinä ympyröitä ja voltteja, sekä temponmuutoksia. Kuu oli ihan hyvä, ehkä hieman hitaanpuoleinen. Laukkaa otin ensiksi kevyessä istunnassa, ja niin, että Kuu vaan liikkuu hyvin eteen. Siinä se tulikin aika hyväksi, ja aloitin ottamaan verkkahyppyjä.

Aloitin okserista, koska pystyn suunnassa oli aika paljon porukkkaa (verkka oli jaettu siis kahtia) . Ensimmäinen hyppy tuli aika pohjaan, mutta seuraavilla meni jo paremmin, kun muistin itse liikkua kaarteessa tarpeeksi niin, että ennen estettä pystyi hieman ottamaan jo kiinnikin. Otin myös pystylle parit hypyt, jotka tulivat heti aika hyvin. Näiden jälkeen kävelin hetken, ja sitten sainkin jo siirtyä odottelemaan omaa vuoroa, joka olisi aivan kohta. 

Kohta pääästiinkin jo radalle. Alku oli hyvä, ja saatiin ensimmäiselle okserille hyvä lähestyminen ja hyppy, mutta laukka ei kuitenkaan vaihtunut suoraan. Seuraavana oli suhteutettu kuuden tai seitsemän askeleen linja. Kakkoselle tultiin hieman lähelle, mutta tällöin saatiin lyhyempi hyppy, ja väliin mahtui hyvin tasaiset seitsemän askelta. Nelonen oli okseri, johon hyvä lähestyminen myös, mutta esteen päällä Kuu vaihtoi väärän laukan, ja se piti vaihtaa esteen jälkeen ravin kautta. Vitonen oli okseri myös, ja siihen tultiinkin kaarteen kautta. Se myös ok. Kutoselle tuli vähän tiukempi tie, mutta se ei tuottanut ongelmia, ja hypystä tuli hyvä. Tästä jatkettiin kaarevalla linjalla seiskalle, ja koska laukka ei kutosella vaihtunut, en sitä ruvennut vaihtamaan erikseen. Seiskalla vaihdettiin sitten laukka, ja jatkettiin kasille, eli perusradan viimeiselle esteelle. Matkalla Kuu vaihtoi itse lennosta väärän laukan, mutta ainakin saatiin kasin jälkeen heti oikea laukka :D


Uusinnan ensimmäinen tuli taas vähän tiukemman reitin kautta, ja se meni taas ihan hyvin. Tästä käänsinkin tiukemman tien seuraavalle, mutta se ei mennyt aivan suunnitelmien mukaan. Kun olin vaihtamassa laukkaa, Kuu säikähti johdetta, liirasi sivulle, ja mulla oli yksi työ saada edes jonkinlainen lähestyminen kympille. Ei niin oppikirjamaisella reitillä ja tiellä päästiin kutienkin puhtaasti yli, josta päästiin jatkamaan sujuvasti muurille, jonka jälkeen saatiin laukanvaihtokin lennosta! 12 taas tiukempi tie, josta meidän oli myös tarkoitus tehdä pieni tie uusinnan viimeiselle. Noh, Kuu säikähti tällä kertaa ratahenkilöä, ja kaarsi juuri väärään suuntaan käännöksessä, ja siinä samalla meinasi hypätä esteen, jonka edestä piti kaartaa. Sain kuitenkin tilanteen nopeasti ohi ja päästiin kaasuttelemaan viimeiselle, joka sekin puhtaasti. 

Tuloksena siis tuplanollarata, joka pääosin saatiinkin aina sujuvasti lukuunottamatta noita kahta tilannetta uusinnassa. Yhteistuloksena luokassa oltiin ensimmäisiä ei-sijoittuneita, ja ponimestaruudessa saatiin jälleen kultaa! Ja tälläkertaa meillä oli sentään yksi vastustaja :D Vähän harmitti tuo lopun sähläys, koska ilman sitä oltaisiin ainakin päästy sijoille, koska eroa neljänteen oli n. sekunti! Ensimmäisen luokan jälkeen käytiin kävelemässä läheisellä hiekkatiellä, ja Kuu sai vetää henkeä. Toiseen luokkaan en verkannut niin paljoa. Ensin työstin taas avut lävi käynnissä ja ravissa, minkä jälkeen rupesin ottamaan laukannostoja keskittyen siihen, että Kuu lähtee heti nostosta hyvin eteenpäin. Edellisessä luokassa se oli tuntunut vähän tahmealta, mutta nyt oli jo huomattavasti parempi. 

Hyppyjä oli tarkoitus ottaa vain pari hyvää molemmille esteille. Kuu jäi taas ensin vähän hitaaksi lähestymisessä, mutta parin kaasutteluspurtin jälkeen hyvä rytmi alkoi taas löytymään, ja etäisyydet tulivat kuin itsestään, sekä Kuu hyppäsi paljon paremmin. Näiden jälkeen ravailin hetken tehden temponmuutoksia, ja kohta siirryin jo odottelemaan ulos kentän päätyyn.


Radalla taas ensimmäinen  hyvin, ja nyt laukkakin saatiin lennosta vaihdettua. Seuraavaksi taas se kuuden tai seitsemän askeleen linja. Pysty hyvin, sitten Kuu teki jonkun ihme liirauksen, mutta sain sen heti reitille, joten okseri myös hyvin ja väli saatiin kuitenkin hyvällä seitsemällä. Nelonen oli okseri-okseri-sarja. Siihen ratsatin vähän voimakkaammin, että saadaan se sujuvasti pitkähkön välin takia. Sarja hyvin, sen jälkeen ravin kautta vaihto ja vitoselle. Siihen tultiin hiukan lähelle, mutta kuitenkin sekin ongelmitta. Kuudennelle taas tiukempi tie, ja nyt saatiin tässäkin laukka vaihdettua suoraan. Seiskalle oli kaareva linja, ja siinä en pääässyt ihan kunnolla suoristamaan, joten siitä puomi. Ennen perusraran viimeistä teinkin sitten pidemmän tien, ja päästiin viimeisestä okseristakin hyvin yli. 

Vaikka tässä luokassa tulikin toi yksi puomi, oli rata mun mielestä tosi hyvä muuten. Kuu liikkui myös eteen vielä paremmin, kuin edellisessä luokassa. Kaikinpuolin siis onnistunut kisapäivä! Ja tietysti onhan se mukava, kun kisaviikonlopun jälkeen taskussa polttelee kaksi kunnanmestaruuskultamitalia!


~Pauliina

10 kommenttia:

 1. Nonii, tää menestys selkeesti enteilee Porschen voittoa ens vuonna Tallinnasta! ;)

  VastaaPoista
 2. Etkö tunne selkään, onko ponilla oikea vai vastalaukka? Mielestäni vähän outoa että jos on ylläpitoponi (=periaatteessa oma hevonen), niin eikö laukat pitäisi tuntea, ilman, että katsoo jalkoihin? Häiritsi myös vähän toi jokaista estettä edeltävä jaloilla potkiminen, mutta ehkä poni tavitsee sen. Onnea kuitenkin mitaleista, sekä onnea talven treeneihin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnen kyllä laukat myös hyvin selkään, mutta tuo alas katsominen on vanha paha tapa, joka välillä tulee vahingossa, ja josta yritän päästä eroon. Vaikka tottakai tunnen laukan, kestää tuosta oppiminen pois vähän aikaa, vaikka se on hyvin jo lähtenytkin. Mitä taas tuohon voimakkaampaan pohkeenkäyttöön tulee, en tee sitä läheskään jokaisella esteellä. Syy miksi toimin näin noissa muutamassa kohtaa on se, että Kuu on joko tulossa lähelle, tai väärässä laukassa (jos sitä välissä ei pystynyt/ollut järkevää korjata/tai poni itse vaihtoi väärin), ja että se nostaisi jalkansa siitä huolimatta. Kiitos!

   Poista
 3. Eihän toi sun poni laukkaa ollenkaan!

  VastaaPoista
 4. Pauliina, onnea kunnanmestaruuksien voitoista. Pääsisipä itse kokemaan tuollaaiset mestaruuskilpailut omalla hevosella, mutta se jäänee todella kaukaiseksi haaveeksi.

  Tsemppiä teille tuleviin kisoihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! No, eihän sitä ikinä tiedä vaikka joskus pääsisikin ;)

   Kiitos! :)

   Poista
 5. Onnea tosi paljon! Noi teidän radat näytti tosi hyviltä, ootte hieno ratsukko. Kuu on tosi upea ja ratsastat sitä hienosti.

  Postaus oli mukavan pitkä ja tykkäsin sen sujuvuudesta. Se ei tuntunut oikeastaan ollenkaan tylsältä lukea pituudestaan huolimatta vaan oli mielenkiintoista kuulla esimerkiksi teidän kouluratanne arvostelusta.

  www.ninnujaviivi.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, mukava kuulla! :)

   Hyvä, ettei tämä postaus ollut liian pitkä ja tylsä, sitä pituutta kun vähän itsekin mietin tekovaiheessa :D

   Poista

Kiitos kommentistasi! :--)