8/17/2017

ESTEKISOJA JA YÖMAASTOA - EINOLAN VALMENNUSLEIRI 2/3

Moikka! Viikko sitten tein ensimmäisen osan Einolan valmennusleiriltä, jolla olin siis Kuun kanssa su 30.7. - la 5.8. Nyt sain vihdoin aikaa lukionkin alettua palailtua taas blogihommien ääreen, ja ensin ajattelin kirjoittaa toisen osan näistä leiripostauksista, joka käsittelee siis keskiviikkoa ja torstaita.

Keskiviikkona aamulla oli vuorossa ensimmäisenä maasto. Maastoon sain pv-tamma Taffin. Mentiin oikeastaan samoja reittejä kuin estemaastossakin, mutta ilman esteitä. Taffi oli ihan kiva, aika rauhallinen eikä kuumunut yhtään, vaikka annoin sen laukata pitkää ja isoa laukkaa ollen itse kevyessä istunnassa. Lopussa se sentään vähän kiristi vauhtia, joka olikin ihan kiva!

Maasto meni siis kivan rennosti, Taffi oli ihan mukava, mutta ehkä vähän tulisemmat ja reippaammat hevoset ovat enemmän mun tyylisiä, ja niistä tykkään enemmän.


Iltapäivällä oli sitten vuorostaan tehokoulutunti. Odotin ja stressasin sitä vähän (joo, aika turhaa) enemmän, koska edellisellä kolutunnilla Kuu ei ollut ollut kovin hyvä, ja rupesi kuuntelemaan vasta puolessa välissä. Toivoin siis, että tämä tunti lähtisi jo sujumaan heti alusta, että siitä saisi jotain irtikin.

Aloitimme käynnissä pidemmällä ohjalla, ja siinä keskityttiin vain siihen, että hevoset liikkuvat itse kunnolla eteenpäin. Kohta siirryttiin raviin, ja pidettiin edelleen ohjaspituus melko pitkänä, ja tuntuma aika pienenä. Ravissa kevennettiin aluksi normaaliin tahtiin, mutta pikkuhiljaa alettiin muuttamaan kevennystä niin, että kevennettiin kaksi askelta, sitten yksi harjoitusraviaskel, taas kaksi kevennysaskelta jne. Tällä harjoituksella valmisteltiin hevosiasekä itseämme harjoitusraviin. Kuu rentoutui ja pehmenikin tosi nopeasti, ja ravi oli mukavan letkeää, joten sen kanssa pystyi ottamaan helposti jo pidempiä pätkiä harjoitusravissa.

Omaan tahtiin alettiin sitten keräilemään ohjia kunnon tuntumalle, ja alettiin tystämään ravia ja rentoutta pääty-ympyröillä, kiemuraurilla ja volteilla. Kokoajan oli tarkoitus saada menemään hevoset mahdollisimman rentona, joten jos hevonen yhtään jännittyi, lisättiin raviin taas muutamia kevennysaskeleita. Kuun kanssa pystyin työstämään jo alusta tosi mukavasti harjoitusravia, ja se jopa tuntui tosi hyvälle heti alkuun!


Tämän jälkeen vaihdettiin suunta, ja alettiin tulemaan tehtävää, jossa nostettiin päädyssä laukka ravista, laukassa yksi pääty-ympyrä, jonka jälkeen käännettiin heti uudelle ympyrälle, jonka alussa sitten raviinsiirtyminen. Puolet ympyrästä ravissa, ja lopussa taas laukannosto ja laukkaa toiseen päätyyn asti. Alussa taas nostot pääsivät tulemaan muutaman kiihdytysraviaskeleen kautta, mutta nopeasti saatiin taas napakkuus niihin, ja ne sujuivat tosi hyvin. Ympyrällä laukasta raviinsiirtyminen ja raviosuus menivät ensin vähän niin, että ravi pikkuhiljaa hiipui ennen toista laukannostoa, mutta kun kiinnitin siihen vain kokoajan huomiota ja ratsastin vielä enemmän jalalla, säilyi tahdikas ravi kokoajan.

Tämän jälkeen saatiin tehdä toiseen suuntaan laukkatyöskentelyä vielä vähän vapaammin, ja tein Kuun kanssa paljon nostoja ja lyhyitä pätkiä laukkaa. Nostot onnistuivatkin napakasti, ja laukassa Kuu tuli kivan pyöreäksi, mitä hainkin. Väliin tein myös ravipätkiä, jossa Kuu meni myös ihan tosi kivasti ja pyöreänä! Tunnista jäi kyllä ihan huippufiilis, ja tunti kokonaisuudessaan oli onnistunut ihan alusta loppuun!


Vielä illalla meillä oli vielä yksi ratsastus, eli tyyliestekisa. Korkeus oli kaikilla sama, eli 60-70cm. Verkka otettiin vähän porukoissa, ja niin, että ensimmäisen verkkaryhmän tyypit verkkavat ja hyppävät radan, sitten uusi verkkaaryhmä verkkaa ja hyppää radan jne.

Kuun kanssa oltiin ensimmäisessä verkkaryhmässä, ja verkattiin siis omaan tahtiin. Tein lyhyehkön askellajiverkan ensin, jossa yritin ratsastaa vain hyväksi temponmuutosten ja ympyröiden avulla. Meillä oli kuitenkin verrattain vähän aikaa verkata sileällä, ja en saanut tehtyä täysin sellaista verkkaa, jonka yleensä teen ja jolla saan Kuun kunnolla hyväksi ja apujen väliin. Kuu tuli kuitenkin nyt ihan ok:ksi.

Verkkahypyt aloitettiin pystyllä, jolle tultiin muutaman kerran. Siihen hypyt ja lähestymiset tulivat ihan hyvin, ensimmäisessä lähestymisessä Kuu oli ehkä vähän vahva, mutta pienillä käyntityöskentelypätkillä se pehmeni mukavasti ja nopeasti, ja seuraavilla kerroilla meni jo paremmin.

Toisena verkkaesteenä tultiin okseria, jonka alla oli pieni portti. Se olikin Kuun mielestä sitten ihan ylitsepääsemätön! Ensin yritettiin muutamia kertoja laukassa, sitten ravissa, toisella puolella olevan apupuomin kanssa. Vasta sitten kun este laitettiin pystyksi, Kuu meni siitä ravissa. Tultiin heti perään muutamia kertoja, eikä niiissä ollut enää mitään ongelmaa. Hölmö poni! :DVerkan jälkeen siirryttiin odottelemaan, ja meninkin pikkukentälle, että nään muiden suoritukset, ja voin kuitenkin verkat Kuuta vielä siinä samalla.

Kohta olikin jo meidän vuoro mennä radalle. Ensin katsoin laukankuntoon, ja tein siinä vielä lyhennystä ja pidennystä. Ensimmäinen ja toinen este olivat linjassa, molemmat pystyjä. Saatiin aika sujuva väli, ja juuri oikea askelmäärä. Ykkösesteeltä saatiin 7, kakkoselta 6. Kolmonen oli muuri, josta jatkettiin vinolinjalla neloselle, joka oli sama kuin ykkönen, mutta nyt vain hyppysuunta oli eri. Reitti ihan hyvä, kolmonen sujuvasti ja 7, neloselle aika pohjaan, joten siitä 6. Vitonen oli vesimatto-okseri pitkällä lähestymisellä. Sinne teinkin ihan rauhassa kunnon kaarteen, ja saatiin hyvä lähestyminen, josta maininta myös paperissa. Siinä ainut miinus oli se, ettei laukka vaihtunut, mutta kuitenkin 7!

 Kutonen oli yhden askeleen sarja, joka sujui tosi mukavasti, mutta b-osan jälkeen Kuu jäi ristilaukalle, ja piti vaihtaa ravin kautta. Siitäkin 7. Viimeisenä kaareva linja, jossa hypättiin seiskana kapea pysty, ja kasina verkassa ylitsepääsemättömältä tuntunut okseri. Seiska ihan hyvin, mutta laukka ei vaihunut kuin ristille asti, kasi myös hyvin, mutta siinä sama juttu. Nyt ratsastin itse vähän voimakkaammin kasille, mutta ei Kuulla näyttänyt olevan esteen kanssa enää mitään ongelmaa. Molemmista 6,5.


Rata oli kyllä aika kiva, ja Kuu suoritti aika tasaisen varmasti kaikki esteet, jopa sen niin pelottavan okserin :D Kokonaisuudesta saatiinkin 7, ja tuomarin kommentti lopussa oli vielä "Ratsastuksessa hyvä tsemppi. Ponille vaihdot kuntoon, niin hyvä tulee :)"

Torstaina aamulla oli vuorossa erikoisestetunti, jota olinkin odottanut paljon. Kannettiin kentälle paljon kaikenlaista peloketta, ja mukaan eksyi myös pari maastoestetyyppistä estettä.

Alkuverkoissa tehtiin ihan perusjuttuja, eli siirtymisiä ja voltteja, tarkoituksena ratsastaa vain hevosia hyvin avuille erikoisesteitä ajatellen. Kuu tuli ihan mukavaksi ja kivasi apujen väliin, ja kohta saatiin aloittaa verkkahypyt. Ensimmäinen verkkaeste oli pysty, jonka alla oli tynnyri. Tultiin se kolme kertaa, ja ekoilla kerroilla Kuu vähän kyttäsi sitä, mutta meni kuitenkin yli ja hypyistä tuli ihan hyviä. Toisena verkkahyppynä otettiin vesimatto-okseri, johon ensimmäisellä kerralla tultiin tosi pohjaan ja rysäytettiinkin este alas, mutta toisella kerralla tosi hyvin! Sitten jatkettiin varsinaisten tehtävien pariin.

Ensimmäisenä aloitettiin tehtävää, jossa ensin todella kapea pysty (normaalista puomista puolikas) ja siitä kaareva linja laineelle. No tuosta kapeasta esteestähän Kuu vasta hämillään olikin, eikä olisi millään halunnut hypätä sitä. Kaikkien konstien jälkeen kuitenkin päästiin siitä yli kahden apupuomin avulla ravissa yli, jonka jälkeen tultiin heti uudestaan laukassa, ja nyt meni jo kerrasta. Laine sujui kaikilla kerroilla hyvin, mutta eihän Kuu niitä enää katsokaan.

Näiden jälkeen tultiin seinää, josta jatkettiin okseri-porttipysty -linjalle. Seinää Kuu ei pelännyt, ja siihen tulikin hyvä hyppy. Linja meni myös mukavasti, eikä Kuu katsonut porttiakaan. Väli jäi ehkä hitusen ahtaaksi, mutta toisella kerralla se oli just eikä melkein! 

Sitten tultiin yksittäisenä maastoestetyyppistä penkkiä, joka oli ehkä n.95cm. Ensimmäisellä kerralla Kuu meni sen tosi hyvin, kun ei oikein tajunnut, että sitäkin voisi katsoa. Toisella kerralla se yrittikin jo vähän kantata sivuun, mutta en päästänyt sitä, joten tultiin vähän lähelle, mutta ihan hyvä hyppy silti, eikä tehnyt tiukkaakaan!Viimeisenä tultiin vielä aika leveää maastoestepöytää. Ensimmäisellä kerralla mentiin ohi, kun itse käänsin liian aikaisin, ja Kuu sai syyn livistää avuilta. Toisella kuitenkin ihan super hyvin! Vaihdettiin vielä suuntaa, ja tultiin toisesta suunnastakin. Ensimmäisellä taas ohi, nyt ihan vain pöllöilyä. Toisella kuitenkin hyvin, joten siihen oli hyvä lopettaa :) 

Tunnista jäi kiva fiilis, suorittihan Kuu kuitenkin lähes kaikki ihan ongelmitta, ja hyppäsi niin kevyesti kaikki isommatkin esteet! Super poni <3


Torstain toisena tuntina oli koulutunti. Aloitettiin aika nopeasti käynnissä tulemalla keskihalkaisijalle, ja siinä tarkoituksena oli taivuttaa vain oikean, eli sisäpuolen avuilla. Ulkoapuja ei siis saanut käyttää yhtään. Ei ollut tarkoitus tulla väistöä, mutta jotain vähän sen tapaista taivutusta kuitenkin keskihalkaisijalta pikkuhiljaa uraa kohti. Ensin Kuu kiirehti tässä tosi paljon, juoksi apuja karkuun ja oli oikealla kiinni. Työstin muualla aina käyntiä, jonka ansiosta Kuu vähän rauhoittui, ja saatiin muutama ihan hyväkin päkä.

Kohta jatketiin samaa ravissa, jossa ongelma tuli taas esiin, ja vielä isompana. Kuu yritti kantata ties minne ja juoksi vain apujen välistä pois. Väliin tein käyntiinsiirtymisiä Kuun rauhallisuuden palauttamiseksi, ja osan taivutuksista myös käynnissä, joka meni ihan ok. Lopulta saatiin ravissakin hyvää pätkää, ja vaikka Kuu oli ehkä hieman kiireinen, nyt se keskittyi.


Taivutusten jälkeen jatkettiin ravia, ja työstettiin hetki vain sitä hyväksi. Tein käyntiinsiirtymisiä, pysähdyksiä ja voltteja, ja kun rauhassa saatiin työsää omaan tahtiin, Kuu muuttui paljon paremmaksi ja rauhallisemmaksi. Tein myös sitä, että pari askelta istuin ravissa, sitten taas pari kevennysaskelta jne. Tällä Kuu pehmeni, ja lakkasi olemasta enää yhtään oikealla kiinni. Vaihdettiin suunta, ja siihen jatkettiin vielä vähän oikealla taivuttamista, mutta nyt siis vastataivutuksena. Sen Kuu meni tosi hyvin, eikä siinä ollut mitään ongelmaa. 

Kohta alettiin tekemään toisen lyhyen sivun kulmiin uran sisäpuolella puolikkaita etuosakäännöksiä, ja niistä jatkettiin aina hetki ravia. Alkuun sujui tosi hyvin, ja Kuu keskittyi hyvin, sekä jaksoin tehdä käännöksen loppuunasti. Välissä Kuu muuttui vähän kiireiseksi, eikä ennen käännöstä tullut tarpeeksi hidastusta. Lopussa kuitenkin sujui ihan super hyvin! 


Ravikin alkoi olemaan jo tosi hyvää, samoin käynti, ja Kuu oli tosi pehmeä edestä. Viimeiseksi otettiin vielä laukkaa molempiin suuntiin niin, että nostettiin uralla laukka, ja siitä tehtiin heti ympyrä. Ympyrän jälkeen raviin, hetki ravia ja sitten taas uusi laukannosto ja ympyrä. Pari ensimmäistä nostoa tulivat taas vahingossa kiihdytysraviaskeleen kautta, mutta kun itse taas muistin kiinnittää huomiota, ne tulivat hyvän napakoiksi. Alkuun Kuu yritti ehkä myös vähän kantata ympyröillä, mutta lopetti kyllä nopeasti, ja saatiin laukassakin tosi hienoja pätkiä! 

Illalla meillä oli vuorossa piste-esteratsastus. Säännöthän menevät niin, että kentällä on erikorkuisia ja pelottavia ja ei-pelottavia esteitä, ja niistä saa sitten vaikeusasteen mukaan tietyn pistemäärän. Ratsastaja suunnittelee itse radan, ja hänellä on 45 sekuntia aikaa ratsastaa. Yhden esteen saa hypätä korkeintaan kolme kertaa. Kielloista ei tule mitään, mutta jos pudottaa, ei saa kyseistä estettä enää hypätä.

Tähän osallistuin Cindalla, samalla ponilla siis, jolla olin mennyt maastarit. Verkkasimme hetken sileällä kaikki askellajit läpi, ja sitten siirryimme verkkahyppyihin. Cinda tuntui aluksi tosi laiskalta, ja oli aika tahmea. Se kuitenkin reipastui tosi kivasti, ja varsinkin verkkahypyissä se oli ihan liekeissä! Tutliin pari kertaa siis pysty ja okseri, ja molemmille hypyt sujuivat kivasti.


Sitten siirryttiin odottelemaan, ja kohta päästiin jo stagelle. Saatiin lähtömerkki, ja aloitin radan. Ensin pysty, jonka alla oli viltti, ja siitä kaarevasti okserille. Tässä kohtaa kuitenkin kuulin vihellyksen - en ollut ylittänyt lähtölinjaa! No, sain aloittaa alusta ilman mitään, ja tälläkertaa hyppäsin ensimmäisenä lähtölinjalla olevan ristikon, ja siitä jatkoin vilttipystylle, ja siitä okserille. Okserilta tein tiukan tien toiselle okserille, jossa roikkui henkareita, ja alla oli tötsiä. Kaikki esteet tähänasti hyvin. Siitä tiukka kaarre laineelle, mutta siihen Cinda stoppasikin, koska tiestä tuli kuitenkin ehkä hieman liian tiukka. Siitä kuitenkin nopeasti ohi ja suunta radan isoimmall esteelle, vähän yli metrin pystylle. Siihen tuli hyvä tie, ja niin päästiin tosi mukavasti siitä.

Tämän jälkeen matka jatkui taas vilttipystylle, josta nyt kapea pysty, ja siitä olisi pitänyt vielä suunata henkariokserille. Tässä kohtaa vauhti kiihtyi hieman liian kovaksi, ja en saanut Cindaa tarpeeksi nopeasti käännettyä, joten siitä mentiin ohi, mutta tähtäimessä jo seuraava este, eli laine. Tällä kertaa se meni hyvin, ja siitä toisen kerran metrin pystylle. Tälläkin kertaa puhtaasti. Pystyn jälkeen meidän ajan vihellettiin päättyneen, joten sopivasti päästiin maaliin.


Kaikki esteet jotka hypättiin, päästiin puhtaasti. Vähän harmittaa ne kaksi ohimenoa, koska olisin itse voinut olla hieman tarkempi, ja silloin oltaisiin varmaan päästy nekin. Tosi hyvä fiilis kuitenkin jäi tuosta piste-esteratsastuksesta, ja ohimenoista huolimatta pisteet riittivät kuudenteen sijaan!

Torstaina meillä oli vielä neljäskin ratsastus, nimittäin yömaasto. Meidän yömaasto alkoi 22.30, sillä oltiin ensimmäinen ryhmä. Siellä menin Pinkillä, jolla olin mennyt myös maanantaina sen koulutunnin. Pinkki ei ilmeisesti ollut päässyt kauheasti maastoon, joten odotettavissa oli jonkin sortin villiponi. Sellaisistahan kuitenkin tykkään, eli ilomielin otin Pinkin!

Yömaasto oli kyllä tosi hauska kokemus, kun laukkailtiin lähes pilkkopimeässä teitä pitkin, ja vaellettiin metsässä. Pinkki oli kyllä kovasti menossa, ja ensimmäisessä ravinostossa se yritti jotain pukkien tapaista :D Muutenkin annoin sen mennä aika kova, ja välillä jättäydyttiin muista vähän, ja sitten taas kaasutettiin ne kinni. Oli ihan super kivaa!

Oletteko te olleet yömaastossa?

~Pauliina

2 kommenttia:

  1. Voi hitsi, miten superkivan kuuloinen leiri sulla on ollut- ja lisääkin vielä tulee! Kuvista päätellen teillä on sujunut tosi hyvin, vaikka pari stoppia ja ohimenoakin mahtui mukaan- onhan nuo esteet sen verran hurjia, että täytyy niitä vähän epäillä hevosenkin? ;) Minulle tuli mieleen tuosta laatikko-okserista Putte, kun sillä hyppäsin juurikin tuollaista laatikkopystyä. Taisin itse epäröidä laatikoita niin paljon, että Puttekin päätti sitten olla menemättä siitä yli- ei kerran, ei kahdesti, vaan neljästi kieltäytyen :D Lopulta sitten raipan ja äkäisen äänimerkin avustuksella ruuna ponkaisi esteestä ja sen jälkeen se ei ollutkaan enää kenenkään mielestä hurja- näinkin voi käydä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, oli kyllä ihan super kiva! Hyvin kyllä meni nämäkin tunnit sitten kokonaisuudessaan, niinkuin sanoit, täytyyhän noita hurjimpia vähän katsoa, jos ne vaikka hyökkäsivät pienen ponin päälle? ;D Voi ei, kuullostaa kyllä tutulta tuo Putte-juttu :D!

      Poista

Kiitos kommentistasi! :--)