5/29/2017

TALENT-CUPIN ALUEKARSINNAT

Moikka! Tässä on ollut nyt pieni tauko, sillä kuten varmaan huomaatte, blogissa on ollut ulkoasuremppa. Nyt kuitenkin palaillaan taas normaaliin tahtiin, ja ensimmäisenä ajattelin julkaista näistä Talent-Cupin aluekarsinnoista postauksen. Estekuvina toimii muutaman viikon takaiset kisakuvat.

Hämeen alueen karsinnat pidettiin 13.-14.5 Hämeenkyrössä, ja niihin pääsi kvaaleilla, tai Talent-valmentajan suosituksella. Meillähän oli Kuun kanssa tarvittavat kvaalit, eli isoilla poneilla kaksi vähintään 70cm rataa max. 8vp, ja kaksi HeC koulurataa vähintään 56%. Meillä olikin todella monta karsintoihin riittävää suoritusta, joten ei tarvinnut pyytää Tytteliltä suositusta.


Lauantaina oli kouluosuus, jossa ohjelmana Tutustumisluokan kouluohjelma 2016. Tuttu ohjelma meille siis. Treeneissä oli sujunut ihan kivasti, joten ihan hyvillä mielin pystyi kisoihin lähtemään. 

Verkkaan varasin aikaan noin 25 minuuttia, sillä Kuulla on tarkaa, ettei kouluverkka venähdä liian pitkäksi. Alkuun tein käyntityöskentelyä ympyröillä ja volteilla, sekaan otin muutamia pysähdyksiä. Kun Kuu tuntui hyvältä, otin ravia. Ravityöskentelyä tein melko kauan, koska siinä työstäminen on helpointa. Jatkoin aika samalla linjalla raviverkkaa, eli ympyröitä, temponmuutoksia, siirtymisiä, eli ihan perus kuulolleratsastusta! Maneesiverkan lopuksi otettiin laukkaa ympyröitä tehden. Siinä Kuu tuntui ihan kivalta, kuten siis koko verkan aikana. Fiilis ei kuitenkaan ollut niin hyvä, kuin Valkeakoskella sillon ekassa B:n startissa, mutta ihan hyvä kuitenkin.Maneesiverkasta siirryin odottelemaan ulos odotusalueelle, jossa tein siirtymisiä. Siinä Kuu tuli vasta oikeastaan kunnolla avuille, mutta jäi ehkä ajoittan hitaaksi. Tästä oli kuitenkin hyvä lähteä radalle.

Rata oli kokonaisuutena sinänsä ihan ok, mutta kuitenkin varmaan huonoin rata pitkään aikaan. Toki tähän kouluvalmentajamme sanoi, että johtuu siitä, että Kuu on vielä niin kokematon. Ja niinhän se tietysti onkin. Kuu liikkui radalla hyvin, ei siinä ole mitään moitittavaa. Itse van ratsastin vähän huolimattomasti, ja näin ollen ensin askeleen laukkarikko ravilisäyksessä, ja toisessa laukannostossa nosui väärä laukka Kuun kompastuttua. Senkin onneksi sain korjattua melkein heti, eli parempi lyhyt rikko kuin pitkä. Saatiin myös niitä hyviä ja sujuviakin pätkiä, ja loppurata meni jo paremmin. Radasta jäi silti aika huono fiilis. Paperissa oli kuitenkin pääosin kutosta, muutama 5½ ja muutama 6½. Prosentteja kahden tuomarin arvosteluista tuli sitten 59,722%, jolla kyllä päästiin kouluosuudesta jatkoon, mutta kuten arvata saattaa, ei sijoille. Tietenkin tärkeintä oli se, että päästiin jatkoon tämän osalta, mutta harmitti myös omat ihan tyhmät virheet. Kaiken tämän vielä kruunasi se, että kun lähdettiin kisapaikalta, autosta puhkesi rengas! Eipä siinä muuta tekemistä olisi ollutkaan kuin odotella renkaanvaihtajaa ja toivoa, että huominen menisi paremmin...


Sunnuntaina olikin esteosuuden vuoro. Otettiin nyt vähän pidempi verkka, koska mentiin vain yksi luokka ja halusin varmistaa, että Kuu tulee varmasti hyvin kuulolle. Aloitinkin käyntityöskentelyllä, ja kohta aloin ottamaan ravisiirtymisiä. Tein käynti- ja ravityöskentelyä aika pitkään, ja ratsastin vähän samalla tavalla, kuin kouluverkassa. Tällä tavalla sain Kuun super hyvin kuulolle, ja apujen väliin. Laukkaa otin uralla, tehden keski- ja pääty-ympyröitä. Laukassa Kuu oli myös tosi hyvä, eikä yrittänytkään lähteä rynnimään tai tehdä omia päätöksiä.

Hyppyjä otin ensin pienemmille pystylle ja okserille. Voisi melkein sano, että lähes joka hyppy onnistui, ja alusta asti oli jo tosi hyvä fiilis. Tulin myös muutaman ravipuomi-ristikko hypyn, koska sellainen olisi myös radalla. Sekin meni ihan hyvin muuten, mutta Kuu nosti aina väärän laukan esteen jälkeen, vaikka yritin olla selkeä. Hetken kävelytauon jälkeen otin vielä muutaman hypyn kasikymppisille esteille, ja sitten siirryin ulos odotus- ja verkka-alueelle. Siellä otin myös muutaman hypyn, jotka nekin onnistuivat ihan ok. Tila oli vain niin pieni, että en meinannut alkuun saada tarpeeksi laukkaa pyörimään.


Sitten sainkin mennä radalle, joka oli muuten kuin yksi iso suo! Sitä oli kasteltu aivan liikaa, joka toi taas hieman paineita liukastumisesta. Rata oli siis Talent taitorata 2, ja oltiinkin treenattu sitä jo kotona puomeilla. Kisakorkeus oli isoilla poneilla 80cm. Radalla kiertelin ja kaartelin ensin esteitä ravissa, kunnes sain lähtömerkin.

Esterata alkoi kuuden tai seitsemän askeleen suoralla linjalla. Itse lähdin yrittämään kuutta ja reipasta askelta, joka onnistuikin tosi hyvin ja saatiin hyvä ja suora linja. Kolmoselle piti kääntää isolle ympyrälle, ja hyppy esteelle onnistui hyvin. Kolmosen jälkeen oli raviinsiirtyminen nelosen ravipuomi-ristikko-pysty -linjaa kohti. Tämäkin linja meni aika sujuvasti, ja vaikkei ravilähestymisiä olla kauheasti treenattukaan, se sujui hyvin. Ainoana miinuksena se, että nousi väärä laukka, mutta sen sai nopeasti vaihdettua linjan jälkeen. Vitoselle oli taas tehtävä ympyrä, ja mielestäni sekin sujui ilman ongelmia. Kutonen ja seiska olivat kaarevassa linjassa, mihin olin laskenut viisi askelta. Se myös saatiin, ja matka jatkui kasille, joka oli innarisarja.


 Ennen sitä tapahtui kuitenkin yksi asia, joka ei olisi tullut mieleenkään, että sellainen tapahtuisi. Nimittäin ohjat kiemurrellen jäivät jalustimeen kiinni! Huomasin sen hiukan ennen innareita, kun yritin lyhentää ohjia. Ne eivät tulleetkaan sieltä, vaan jumittivat jalustimessa. Yritin ravistella niitä, mutta turhaan. Ei muutakuin innarisarjalle (joka ei onneksi ollut korkea!). Päästiin kuitenkin ihan hyvin se ohjahässäkästä huolimatta, mutta etupuomi kolahti. Onneksi ei kuitenkaan tippunut. Sarjan jälkeen siirsin raviin ja yritin matkalla irrottaa ohjia, mutta ne olivat menneet tietenkin Freejumpien pienimpään koloon, joten ei ollut mitään mahdollisuuksia saada niitä irti. Nostin laukan ja jatkoin viimeiselle esteelle, joka oli okseri. Yritin kiskoa ohjia niin, että ne eivät nyppäisi Kuuta hypyssä, tai estäisivät sitä hyppäämästä. Okseri sujui onneksi hyvin, ja sain ohjaa Kuulle tarpeeksi. Radan jälkeen pysäytin ja aloin väkertämään ohjia. Ne olivat oikeasti ihan kummallisessa kolossa, enkä saanut niitä edes paikallaan pois heti!


Vaikka loppuradasta oli vähän dramatiikkaa, sujui rata kokonaisuudessaan ihan älyttömän hyvin! Voisin sanoa, että ehdottomasti yksi parhaista radoista ikinä, ja ehkä paras kasikympin rata! Ja huonosta pohjasta huolimatta sain ratsastettua Kuun hyvin pohkeen eteen. Tietenkään en voinut mennä sitä ihan kunnollista ratatempoa, koska en todellakaan lähde riskeeraamaan turhaan. Oli todellakin hieman eri luokkaa kuin edellispäivän koulurata. Tälläkertaa ratsastin itse kokoajan!

Näin hyvin menneen radan jälkeen odotin ihan hyviä tyylipisteitäkin, sillä monet kehuivat meidän suoritusta, ja myös omasta mielestäni meidän rata oli siisti. Siksi olikin hieman yllätys, koska saimme tyylipisteitä todella vähän, ja sijoituksemme oli 10/12. Paperissa huomautettiin esimerkiksi  tiestä, ja mielestäni meillä ne olivat hyvtä? Toisena sanottiin, että laukan olisi pitänyt olla reippaampaa, mutta tuon reippaampaa en olisi uskaltanut noin huonolla pohjalla edes mennä, ja niinkuin jo mainitsinkin, ponin terveys tietenkin etusijalla. Ei meidän rata tietenkään mikään täydellinen ollut, eikä esimerkiksi laukat vaihtuneet automaattisesti, mutta ei niistä paperissakaan lukenut mitään.

Vaikka pisteet olivatki huonot, jäi itse radasta silti hyvä fiilis, koska se oli oikeasti todella onnistunut. Ihmettelen edelleen varsinkin tuota huomautusta teistä, joten sanokaa vaikka te mielipide niistä myös! :D Päästiin kuitenkin esteosuudellakin jatkoon, ja ollaan menossa siis Ypäjälle finaaliin! Toivottavasti siellä menisi hyvin, ovathan ne mun ja Kuun isoimmat kisat tähän asti!


~Pauliina

11 kommenttia:

 1. Esterata oli varmasti tasollenne hyvä, mutta tottakai juurikin laukanvaihdot ravin kautta vähentävät pisteitä. Omaan silmääni pistää myös se, että poni puskee lapa edellä ja näyttää olevan vähän poissa avuilta sekä suurieleinen pohkeilla paukuttaminen. Tokikin olette kehittyneet huimasti, ja matka jatkuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, näinnhän se varmasti on. Ihmettelen vaan, kun niistä ei kuitenkaan ollut sitten kirjoitettu mitään. Joo, kyllähän se vähän puski joissan paikoissa, mutta mielestäni oli kyllä ihan hyvin muuten avuilla näin pääsääntöisesti :) Mutta niinkuin sanoit, matka jatkuu vielä ja kokoajan on tarkoitus parantaa ja kehittyä :)

   Poista
 2. Lähes joka esteeltä tulitte väärässä laukassa alas niin tottakai se vähentää taitoarvostelussa pisteitä, ja se että sen vaihtaa vielä ravin kautta. Ulkoavut myös vähän tarkemmin läpi kaarteissa, ettei pääsisi puskemaan lapa edellä pitkänä. Ja myös sun oma jalka heilahtaa joka hypyssä todella taakse, yritä keskittyä ennen estettä että lasket jalat ja kantapään kunnolla alas:)! Hienon työn olet Kuun kanssa tehnyt ja matka jatkuu! Ei kannata silti ahnehtia liian nopeasti isompiin luokkiin vaan harjoitella ensin helpoilla esteitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo niin tultiin, mutta nämä laukanvaihdot yms. ovat meillä vielä työn alla, joten koko ajan harjoitellaan :) Ja mulla on ton oman jalan kanssa ollutkin ongelmana pitää se Kuun hypyssä tasaisena, Kuu kun hyppää niin pyöreästi, että se melkein väkisin puskee tonne taakse ':D Kiitos, ja niimpä! Joo, ei tietenkään, ja pyritäänkin tekemään niin, että kun tietyllä tasolla sujuu, niin sitten voi taas nousta ylemmälle tasolle :)

   Poista
 3. Tosi onnistuneita kuvia! :)

  Voi ei, kivasti noita ulkoisia häiritsijöitä! Pohja ja sotkeutuvat ohjat, apua. Onneks selvisitte kuitenkin hyvin niistä huolimatta! :) Onnea myös finaalipaikoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, itsekin tykkään noista kovasti :)

   No niimpä, ja kun vielä kaikki samalla kerralla! :D Kiitos :)

   Poista
 4. En usko tuomarin tarkoittaneen että laukata pitäisi "kovempaa", ehkä enemminkin aktiivisemmin ja tahdikkaammin. Tuossa videossa Kuu kyllä etenee, mutta jalat paikka paikoin hädin tuskin nousevat maasta ja laukka näyttää melko "löntystelyltä". Sujuvahan tuo rata sinällään vääriä laukkoja lukuunottamatta oli, mutta kaikki pienet hienosäädötkin vievät huomattavasti pisteitä taitoarvostelussa. Oikeilla laukoilla esteiltä laskeutuminen olisi jo varmasti tuonut rutkasti lisää pisteitä ja nostanut sijoitusta, jos taitoarvostelua vielä kisaatte (tai muutenkin rataa hypätessä ylipäätään) kannattaa kiinnittää siihen huomiota. Paljon olette esimerkiksi puolen vuoden takaisesta edennyt ja suunta on oikea!:) Tässä postauksessa olevat kuvat on aivan tajuttoman kivoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, laukka olisi saanut kyllä varmaan olla vielä hieman tuota tahdikkaampaa. Meillä on nyt ollut vähän haasteita sen hyvän ratatemmon löytämisessä, mutta ehkä pikkuhiljaa :) Ja kyllähän niitä pikkujuttuja siellä tarkastellaan, ja ne vievät pisteitä, mitä varmasti nuo väärät laukat tekivät. Mutta niitä ollaan nyt harjoittelemassa :) Kiitos! Ollaanhan me edetty kyllä aika mukavasti, ja kokoajan ollaan treenaamassa, että kehitys olisi yhtä nousujohteista :) Kiitos, itsekin tykkäänniistä!

   Poista
 5. Ulkoasu on muuten tosi kiva mutta ainakin mun läppärillä tuo vasemmalla oleva info osio menee vähän tän blogitekstiruudun (?) alle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kuulla! :) Läppärillä ja isolla näytöllä ulkoasu saattaa näyttää vähän erilaiselta, mutta ainakin itsellä se näkyy ihan normaalina :) Kiva kuitenkin kun sanoit, täytyy katsoa, volio sille tehdä jotain!

   Poista
 6. Pisteitä karsi todennäköisesti sun istunta esteiden päällä, jalka heittää taakse lähes hevosen kupeelle asti joka epäsiistiyden lisäksi häiritsee varmasti hevosta ja rikkoo ratsastajan tasapainon totaalisesti. Muutenkin käytit pohkeita miten sattuu ja potkit hevosta aina ennen hyppyä. Vinkkinä tuleviin taitoluokkiin, että kannattaa letittää hevosen harja ja laittaa omat hiukset nutturalle, niistä saa aina lisäpisteitä suoritukseen siistiydestä :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :--)