1/23/2017

REISSUPONI

Moikka! Nyt olisi taas tälläisen viikkokuulumispostauksen aika! Viime viikolla oli harvinaisen paljon tunteja ja valkkuja, ja oltiinkin Niihamassa viiitenä päivänä kuudesta :D Siksi siis tuo otsikkokin. Kuvamateriaalia mulla ei ole kuin viikonlopulta, joten laitan kuviksi lauantaina ja sunnuntaina otettuja kuvia Kuulta ja estevalkusta :) Mennään kuitenkin vaan katsomaan, mitä me viime viikolla ollaan oikein tehty!

Maanantaina mulla oli kouluvalmennus. Itsenäisen alkuverkan jälkeen lähdettiin tekemään ensin vasemmassa kierroksessä käyntiväistöjä uralta keskelle. Otettiin tässä vaiheessa myös jalustimet pois.  Aluksi Kuu olisi halunnut vaan juosta alta pois ja apuja pakoon, sillä väistöthän ovat sille hieman vaikeita, vaikka kyllä se nekin osaa ihan hyvin. Aina kun se lähti juoksemaan, otin kuitenkin pysähdyksen ja lähdin siitä tekemään suoraa väistöä. Tällöin se keskittyi paremmin jaa saattiin hyviä pätkiä. Ja niinkuin valmentajakin sanoi, "mielummin pari hyvää ja kunnollista askelta, kuin monta ja sinnepäin". Kun oltiin hetki tehty näitä väistöjä, Kuukin alkoi sieltä pikkuhiljaa tulemaan paremmin avuille ja saatiin myös ainakin ihan ok pätkiä ilman pysähdyksiäkin! Jatkettiin väistöjä vielä hetki tähän suuntaan, mutta tehtiin niitä vain toiselle sivulle ja toiselle taas tehtiin ravissa voltit kulmiin. Aluksi Kuu taipui vähän liikaakin volteilla, mutta korjaamalla suoruutta, se tuli hyväksi. Muutaman hyvän väistöpätkän jälkeen jatkettiin ravissa kokonaan ja ensin tehtiin kolmikaarinen. Se onnistui aika hyvin ja saatiin kaarista samankokoiset. Sen jälkeen tehtiin nelikaarinen ja vaihdettiin suunta. Toiseen, eli vasempaan suuntaan tehtiin täsmälleen samat jutut. Kuu oli aluksi taas sitä mieltä, että ei näitä väistöjä jaksaisi nyt oikein tehdä. Työstämällä taas, saatiin kuitenkin myös tähän suuntaan hyviä pätkiä.


Toisen tehtävän takia sirryttiin pääty-ympyrälle. Otettiin myös jalustimet takaisin jalkaan. Aloitettiin käynnissä tekemällä niin, että neljäsosa ympyrästä tehtiin lyhyessä käynnissä, sen jälkeen neljäsosa takaosan väistöä, sitten neljäsosa lisättyä käyntiä ja viimeinen neljäsosa normaalia käyntiä. Tämä meni käynissä aika hyvin ja Kuu yleisesti meni takaosan väistönkin yllättävän hyvin, kun vähän raipalla kosketti peppua. 
Kun oltiin tätä menty hetki, tehtiin samaa ravissa. Siinä se väistö ei ollutkaan enää niin helppo, sillä Kuulle helpoin ratkaisu oli taas kiihdyttää vauhtia. Tarvittaessa otin kuitenkin väistöpätkän sitten käynnissä, että saatiin sekin kuitenkin onnistumaan. Muu osa ympyrästä menikin taasen hyvin. 
Lopuksi muutettiin tehtävää vielä niin, että raviväistön jälkeen nostettiin väistöstä laukka ja laukattiin ympyrän sisällä muutama pienempi ympyrä ja sitten taas jatkettiin ravitehtävään. Laukannostot ja laukka sujuivat ihan hyvin, vaikka ympyrä olikin aika pieni. Tehtiin samat vielä toiseenkin suuntaan ja pääpirteittäin se kierros oli yhtä helppo/vaikea, mitä edellinenkin. Väistöt saattiin siinäkin sujumaan ihan ok:sti ja laukat sujuivat hyvin!

Valmennuksesta jäi hyvä fiilis ja Kuu parani loppua kohden kokoajan!


Tiistaina mulla oli Tyttelin esteteho. Tytteli tosin oli lomalla, joten meillä oli sijainen. Tykkäsin kuitenkin sijaisesta ja tunti oli kiva!
Aloitettiin verkkaamalla ravissa ja tehtiin ypyröitä ja kaarteita. Saatiin mennä myös puomien yli, joita oli laitettu maahan. Pikkuhiljaa puomeja korotettiin pikkukavaleteiksi ja saatiin tulla niitäkin aina matkan varrelta. Kun oltiin ravailtu molempiin suuntiin, nostettiin laukka ja laukkailtiin ensin pari kierrosta ns. herättelylaukkaa. Sitten alettiin tulemaan puomi-kavalettithetävää ensin oikeasta kierroksesta, sitten vasemmasta. Kuu meni ihan hyvin, alussa oli ehkä vähän kiire mulla itsellä, mutta kun maltoin odottaa, meni hyvin.

Seuraava tehtävä mitä tehtiin, oli innarisarja. Aluksi mentiin taas oikeasta kierroksesta. Innarisarja oli siis vinolla lävistäjälinjalla. Alkuun Kuu olisi halunnut mennä liiankin kovaa, ja pari kertaa menikin. Sain sen kuitenkin rauhoittumaan nopeasti ja sitten se malttoi odottaakin. Mentiin tätä myös toiseen suuntaan ja siinä se oli jo rauhallisempi ja menikin tosi hyvin!


Viimeisenä yskittäisenä tehtävänä menttin kolmen askeleen sarjaa. Ensimmäisellä kerralla Kuu pisteli menemään vain pidätteitä kuuntelematta ja sarjan jälkeen menikin se yksi kierros siihen, että sain sen raville... Toisella kerralla se yritti taas lähteä, mutta pysäytin sen seinään, joten se rauhoittui. Muilla muutamalla kerralla se menikin ihan erilailla ja odotti tosi nätisti ennen sarjaa ja sarjan jälkeen tuli hyvin takaisin- ja nopeasti!

Lopuksi tultiin nämä kaikki ratana. Ensin Yksittäinen pysty (aiemmin puomi-pysty) pitkällä sivulla, sitten kolmen askeleen sarja toisella pitkällä sivulla, innarisarja lävistäjällä ja vielä tosinpäin yksittäinen pysty pitkällä sivulla. Tämän Kuu meni ihan superisti! Kaikki lähestymiset onnistuivat hyvin, Kuu odotti jokaiseen hyppyyn ja tuli hyvin takaisin. Olisipa se aina tälläinen!


Keskiviikkona meillä oli piitkästä aikaa CR-tunti. (Centered Riding=istuntatunti) Tunti oli siis paritunti ja olin siellä mun ratsastuskaverini kanssa.  Alkuun korjattiin pysähdyksessä oma istunta sellaiseksi, millainen sen pitäisi olla. Sopivasti oli vielä niin, että meidän kouluvalmentaja oli paikalla, joten CR-ope Christel jutteli hänen kanssaan, mitä meidän kanssa kannattaisi tehdä ja mihin kiinnittää huomiota.  Sitten jäätiin käynnissä ympyrälle ja keskityttiin apujenkäyttöön ja asentoon. Kohta alettiin ottamaan käynti-ravi-siirtymisiä. Tässä mulla oli vähän ongelmana se, että menen eteen, kun otan käyntiin. Sain kuitenkin korjattua sitä aika hyvin.
Jonkun ajan päästä alettiin ravaamaan ja tehtiin ympyröitä päätyihin. Kevennyksessä helposti lähdin etenkin ympyröillä kallistumaan oikealle, ja samalla siis mun sisäkyljestä tuli lyhyempi. Tätä työstettiin myös harjoitusravissa ja lopuksi sain sen myös siirtymisissä oikeaan asentoon. Mun piti ajatella aika paljon mun oikeaa olkapäätä eteen ja pikkuhiljaa se oikea asento tulikin sieltä. Loppuun vielä tehtiin muutamat väistöt keskeltä uralle, että ope näki meidän apujenkäyttöä. Mulla on ongelmana väistöissä yleensäkin, että asetan liikaa sisälle. Aloin tekemään sitä myös tässä, mutta sain korjattua se ihan hyvin ja saatiin pari ihan ok pätkää.


Perjantaina mulla oli estetunti. Tää oli itseasiassa torstain rästitunti, sillä silloin en päässyt lukioon tutustumisen takia tunnille.

Alkuverkat otettiin itsenäisesti ja sen jälkeen alettiin tulemaan pitkältä sivulta kaartaen aika pitkälläkin tiellä kavaletille, jonka jälkeen käännettiin oikealle heti ja mentiin puomin yli vinosti. Kuu oli tässä tosi rauhallinen ja odotti super hyvin. Myös puomille saattiin aina hyvä tie.

Kun oltiin tehty tota hetken, siirryttiin tulemaan ristikko-4askelta-kavaletti-linjaa. Ekan kerran kun tultiin laukassa, Kuu lähti kuin joku raketti. En saanut pidätteitä läpi, ja neljä askelta teki tosi tiukkaa. Raviinkin sain sen vasta vastakkaisella sivulla. Tein hetken käynti-ravi-siirtymisiä ja tulin uudestaan laukassa. Taas sama kaahotus ja tällä kertaa tultiinkin sitten kolmella. Muut kerrat tulinkin sitten ravissa sisään ja siinä se aina malttoi mennä rauhallisesti ja odottaa kavaletille. Tämä kaahotus johtui siis varmaankin eilisestä vapaapäivästä... Ravissa meni kuitenkin hyvin, joten sitten siirryttiin tulemaan linjaa tosinpäin. Eli ensin kavaletti ja sitten pystyksi muutettu este.

Tämä suunta oli huomattavsti helpompi ja Tytteli sanoikin ,että se todennäköisesti olisi. Hevoset kun ei esteen jälkeen siinä edellisessä suunnassa jaksaisi välittää kavaletiksi ja siksi ei ehkä niin helposti tulisi takaisin. Tässä taas kkavaletti on ensimmäisenä, joten sille ne eivät välttämättä lähde imemään niin kauheasti ja malttavat odottaa paremmin esteelle.
Juuri näin tapahtui myös Kuuna kanssa ja tähän kierrokseen saatiin oikeastaan joka kerta onnistumaan ihan laukassa sisään tullen! Kuu odotti super hyvin kavaletille, samoin esteelle. Joka kerta saatiin 4 askelta, eikä väli meinanutkaan jäädä lyhyeksi.


Näiden jälkeen tultiin pientä radantyyppistä tehtävää. Ensimmäisenä tultiin kavaletti hieman vinosta reitistä suoraan. Sen jälkeen aika tiukka käännos puomille vinolla linjalla. Siitä jatkettiin lainepystylle, josta tosi tiukka käännös vasemmalle. Sen jälkeem okseri ja vielä viimeisenä se neljän askeleen kavaletti-pysty-linja.
Ensimmäisellä kerralla Kuu meni kavaletin hyvin, puomille menevässä käänöksessä otin raviin ja ennen puomia nostin laukan. Lanineen hyppy tuli vähän oudoksi ja se tuli mukaan, josta Kuu vähän otti energiaa ja ei ihan pystytty kääntymään. Pysäytin Kuun kuitenkin seinään ja jatkettiin siitä matkaa. Okserille Kuu tuli iaka rauhallisesti, mutta hypyssä itse oli vähän vinossa, joten Kuu sitten otti ja lähti. Sain kuitenkin sen aika nopeasti pysäytettyä ja jatkettiin viimeiselle linjalle, joka se meni hyvin.
Toisella kerralla muut meni hyvin, paitsi laineen jälkneen ei vieläkään saatu suoraa käännöstä, kun Kuu olisi halunnut jatkaa matkaa oikealla, luontevampaan suuntaan siis. Tälläkertaa kuitenkin okseri meni hyvin!
Tultiin vielä kolmas kerta, mutta tälläkertaa aloitettiin suoraan laineesta. Nyt Kuu tuli aika pienessä laukassa, joten saatiin käännöskin onnistumaan tosi hyvin! Myös okseri ja linja menivät kivasti ja tähän oli hyvä lopettaa :)¨

Vaikka Kuulla oli tosiaan se vapaapäivä eilen, meni se siihen nähden aika rauhallisesti!


Lauantaina oli siis ainut päivä, kun mentiin kotona. Oltiin isolla kentällä ja mentiin ihan koulua. Aloitin tekemällä käynissä ympyröitä ja voltteja erisuuntiin. Tein niitä hetken aikaa ja aloin ravaamaan, kun Kuu tuntui rennolta. Jatkoin samaa juttua kevyessä ravissa, lisäksi aloin vielä tekemään temponmuutoksia. Kohta istuin harjoitusraviin ja aloin työstämään sitä. Kuu tulikin hvyin kuulolle ja alkoi taipumaan kivasti. Tein myös harjoitusravissa ympyröitä erisuuntiin.
Ravien jälkeen otin pitkää laukkaa ensin vasempaan kierrokseen. Tein lyhyille sivuille aina pääty-ympyrät kootummassa laukassa ja pitkät sivut annoin Kuun venyttää askelta. Nyt Kuu myös pidensi sitä askelta, eikä lisännyt vauhtia niinkuin joskus!
Laukkaa otin myös oikeaan kirrokseen samaan tapaan.

Laukkojen jälkeen aloin tekemään käynnissä pitkille sivuille kahta loivaa kiemurauraa, lyhyille sivuille aina yhtä. Pikkuhiljaa siiryin tekemään niitä ravissa. Tein ensin näitä vasempaan, sitten oikeaan. Ne sujuivat itseasiassa aika hyvin ja Kuu asettui kivasti kaarilla. Saatiin myös aika tasaisia kaaria.
Lopuksi tein vielä väistöjä. Ensin yhdistin sen äskeiseen tehtävään, eli lyhyillä sivuilla tein väistöt keskeltä uralle. Ne sujuivat ihan hyvin aina välillä, välillä taas Kuu yritti juosta alta pois. Siirryin tekemään väistöjä sitten ihan pelkästään ja lopuksi ne menivätkin ihan hyvin!


Sunnuntaina meillä oli estevalkku. Verkka tehtiin taas itsenäisesti. Varsinaisessa valkussa aloitettiin tekemällä uran sisäpuolella käynti-ravi-siirtymisiä. Kuu tuli aika hyvin kuulolle niillä ja sainiiden kautta raviin energiaa. Kohta alettiin tekemään sitten ravi-laukka-siirtymisiä. Laukkaosuuksilla Kuu ensin olisi halunnut mennä kovaa, mutta siirtymisten kautta se rauhoittui kyllä ja tarvittaessa otin ihan käyntiinkin asti. Tarkoituksena oli siis mennä ihan ratatempoonkin asti ja siitä siitten taas ottaa kiinni. Kuu tuli kyllä ihan hyvin sitten myös siitä ratatempolaukasta takaisin, vaikak se vaati jonkin verran työstöä. Tehtiin näitä myös toiseen suuntaan ja sitten aloitettiin ensimmäinen varsinainen tehtävä.

Alettiin tulemaan siis laukassa kahta kavalettia, jotka molemmat olivat aika paljon uran sisäpuolella. Toinen oli pitkällä ja toinen lyhyellä sivulla. Kuu odotti aika hyvin näille, vaikka välillä taas se halusiki ntulla lujaa niille. Pääosin kuitenkin se tuli rauhallisesti ja pienellä laukalla ja kavalettitehtävä meni hyvin kumpaankin suuntaan.

Sitten alettiin tulemaan ensimmäistä tehtävää (sininen). Ensin siis pysty suoraan oikeasta kierroksesta, josta oikealle kaarre ja okseri. Siitä ensin suoraan ja kaarre, josta vielä vinosti pysty ja sen jälkeen oikealle. Tultiin näin kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla kakkoselta kolmoselle oikaistiin reitissä aika paljon, mutta toisella kerralla korjattiin se ja menikin hyvin! Muut osat radasta menivätkin aika hyvin ja Kuu kääntyi kivasti myös tosta ykköseltä kakkoselle.

Toisena tehtävänä tehtiin vähän pidempää rataa (puna-pinkki). Rata alkoi siis samalla pystyllä kuin äsken. Siitä neljän tai viiden askeleen linja ja täyskaartomaisella reitillä pysty. Sitten kulmaan ja sieltä käännös okserille, jonka jälkeen vielä se ensimmäinen pysty erisuuntaan.
Ensimmäisellä kerralla Eka meni hyvin, linja mentiin sujuvalla neljällä. Täyskaarrossa otin raviin, koska tuollainen kaarre on Kuulle vaikeampi ja parempi niin, että saadaan onnistumaan heti. Ennen estettä laukka ja myös se este sujui hyvin. Tämän jälkeen Kuu ei suostunut menemään uralle vaan punkesi tosi paljon sisään. Tästä johtuen tuli huono tie ja Kuu meni ohi. Toisella yrittämällä tultiin täyskaartopysty uudestaan ja sen jälkeen okseri. Reitti oli hyvä, mutta askeleen ennen estettä Kuu veti sivuun. Todennäköisesti pelkkää possuilua. Kolmannella kuitenkin päästiin hyvin ja myös viimeinen meni ihan ok.
Toisella kerrallatäysaarto pystyyyn asti meni kivasti, siinä se kuitenkin meni ohi, koska sillä oli kakkahätä... Toisella kerralla päästtiin hyvin ja matka jatkui okserille. Nyt tiekin oli taas hyvä ja lähestyminen myös. Kuu kuitenkin ponnistuksessa sekosi vähän jaloissaan ja hypystä tuli tosi outo. Päästiin kuitenkin puhtaasti yli! :D 
Viimeinen kierros oli ehdottamasti paras ja kaikki lähestymiset ja reitit meni tosi hyvin! Ainoastaan viimeiselle esteelle tuli vähän huono lähestyminen, mutta sekin ihan ok. Tähän olikin hyvä lopettaa :)~Pauliina

2 kommenttia:

 1. Oii, Kuu näyttää ravissa kyllä ihan supermageelle! :) Ihania kuvia kyllä jokainen muutenkin, hienosti menette! :)
  Sanonpa tämän vielä kerran, kyllä te olette hakoja noissa laukanvaihdoissa, olen edelleen niin kateellinen! Vaikka pari mokaa tulikin, niin hienosti nuo esteetkin minusta meni ja Kuu pysyi hyvin hyppysissä radanpätkilläkin! :)
  Videossa näkyy muuten pelkkää mustaa vajaan kahden minuutin jälkeen :O
  Tsempit taas jatkoon! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä on kyllä tullut hieno :) Kiitos paljon! Jep, nuo laukanvaihdot alkaa kyllä sujumaan jo hyin, mutta onhan niitä harjoiteltukin! Aijaa, täytyypä katsoa missä ongelma :0 Kiitos ja samoin sulle! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :--)