12/03/2016

JOULUKALENTERI #4:KUUN TARINA

Eli nyt on neljännen luukun aika ja aattelin tehdä vähän erilaisen postauksen. Nimittäin kerron vähän Kuun taustoja ja muutenkin sen ratsastamisesta, koska jotkut saattaa helposti ajatella, että miten esimerkiksi kisoissa voi ylipäätänsä hypätä väärän esteen tai välillä vaan olla kääntymättä tms? Se ei ole kuitenkaan niin yksikertaista, mitä esimerkiksi ratsastuskoulun hevosilla ja juuri tän takia onkin vaikkapa helppo arvostella, jos ei tiedä koko totuutta.Kuu on siis syntynyt Belgiassa villissä laumassa ja se on nelivuotiaana tuotu Suomeen kouluttamattomana. Ruunauskin on tehty vasta silloin, jonka kyllä huomaa. Kuuta itseasiassa voisi verrata ennemminkin oriin, kuin ruunaan joka tekee kaiken mitä käsketään.
Kuun kunnollista koulutusta ei ole aloitettu vielä silloinkaan kun se on tuotu Suomeen, vaan sen ensimmäinen kosketus ratsun uraan on ollut se, kun sille on laitettu satula selkään ja päästelty kiitolaukkaa pellolla.

Kun Kuun nykyinen omistaja osti Kuun, sillon sitä alotettiin totuttamaan ratsastukseen, eli vasta 5-vuotiaana. Siitä eteenpäin Kuulla on käynyt tosi monia eri vuokraajia ja kaikki on oikeastaan ratsastellut vähän höntsäilymielessä, joten Kuun peruskolutus ei ole ollut niin kattava, kuin ns. "normaaleilla hevosilla", koska siihen ei ole ollut sinänsä siinä hetkessä tarvetta. Kuu on siis kyllä totutettu hyvin ratsastukseen ja käynti ja ravi on työstetty todella hyviksi, mutta puolestaaan siis laukka on jäänyt vähemmälle. Tähänkin on syynsä, sillä kuulemma jokainen lensi vähän vuorollaan sieltä, kun se otti lähtöjä laukassa yms... Mitään ylimääräistä (pohkeenväistö yms.) ei varmaankaan ole opetettu, sillä ei se ainakaan mitään sellaisia osannut, kun aloin sitä vuokraamaan. Vastapainona Kuun kanssa on tehty paljon maastakäsin juttuja, joka onkin tosi hyvä! Ja itseasiassa se onkin ollut pakollista, että saa sen luottamaan ihmiseen, koska veikkaan ettei sitä ole ihan parhaalla mahdollisella tavalla kohdeltu tuotaessa Suomeen tai ulkomailla ylipäätänsä.


Kun aloitin Kuun vuokraamisen, se ei osannut mitään erikoista, eikä mm. kunnollista laukannostoa. Myös laukka oli todella raakaa, eikä siinä ollut säätelyvaraa. Tämä tietysti johtui siitä, että sillä ei ollut kauheasti laukattu. Kuu oli siis todella paljon ikäisiään jäljessä (ja on vieläkin), koska  tuolloin se oli siis kuitenkin jo 7. Olin ensimmäinen, joka sillä aloitti tavoitteellisesti ratsastuksen ja siitä vuokrauspäivämäärästä alkaen aloitin siis käytännössä Kuun kunnollisen kouluttanisen ja eteenpäinviemisen. Kuu ei myöskään luota uusiin ihmisiin todellakaan heti, joten sitäkin piti saada työstettyä heti. Se oli todella herkkä uusien ihmisten äkkinäisille liikkeille, koska luuli että sitä lyödään. Tästä luottamuspulasta kertoo esim myös se, että jotakin vuokraajaa se oli laitumella juossut kaksi tuntia pakoon, antamatta kiinni edes sen jälkeen.

Aluksi Kuu oli myös todella säikky ratsastaessa. Tämä tietysti sen villin alkuperän takia, jonka seurauksena sen primitiiviset vaistot ja reaktiot ovat hyvin pinnassa. Nykyään se on saatu aika hyvin aisoihin, mutta alussa se oli todella herkkä. Ei tarvinnut kuin joku isompi rapina kuulua, niin Kuu oli jo valmiina sinkoamaan johonkin. Tähän liittyy myös se, että jos Kuu pääsee karkaamaan vaikka maastossa, se ei juokse välttämättä kotiin, vaan ihan mihin vaan. Tämäkin siis sen villin alkuperän vuoksi. Sen takia siitä on aina olemassa ne pikku paineet, että sitä ei saa päästä irti.


Kuulla on myös erittäin vahva oma tahto, mikä johtuu ehkä siitä, että se on ruunattu niin myöhään ja siksi onkin todella orimainen, niinkuin jo aiemmin mainitsin. Eihän toki voi olla satavarma siitäkään, onko ruunaus onnistunut 100%. 
Kuun ratsastus ei siis ole mitään ruunan rupsukalla menoa, joka tekee kaiken mitä käsketääm kyseenalaistamatta mitään. Ei todellakaan. Välillä kun Kuulla on hyvä päivä, se menee täydellisesti. Kun taas sillä on huono päivä, eikä sitä oikeen huvita, ei se sitten kyllä teekään. Tai sitten tekee, mutta vähintään ollaan joka välissä  menossa väärään suuntaan tai jotain ihan mitä vaan. Ja ei, sitä vaan niin helposti aina pysty laittamaan menemään juuri sinne minne pitää, koska se on niin vahva. Ei sillä että se olisi kova suustaan, vaan kun se päättää jonnekkin mennä, sitä on tosi vaikea saada muutettua, koska sitä massaa on niin paljon. Oikeastaan Kuun ratsastus on lähes kokoajan neuvottelua sen kanssa, että voisitko nyt mennä näin ja näin... Ja Kuuhan siis ei halua ihmiselle pahaa tai mitään ja onkin maastakäsiteltäessä se maailman kiltein poni, mutta ratsastuskessa sen oma tahto tulee esiin vain niin voimakkaana, että välillä se vie voiton kuuliaisuudelta. Ja niinkuin estekisoissa usein käy vielä, intoa on enemmän kuin järkeä.

Ja oikeastaan sillä voisi tiivistää kaiken, eli kun Kuun saa menemään hyvin ja sen ratsastuksen saa näyttämään edes vähän helpolta, se on oikea työvoitto.

Mutta siltikin, vaikka Kuu välillä onkin vähän ori ja tekee mitä sitä huvittaa, on se silti paras poni❤️~Pauliina

16 kommenttia:

 1. Tosi mielenkiintoista luettavaa! Onneksi Kuulla on nyt ympärillään määrätietoisia ja osaavia ihmisiä, pointsit siitä että jaksat aina yrittää vaikka ei olisikaan helppoa Kuun kanssa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Niimpä, ja kyllähän sitä sitten jaksaa yrittää, kun muistaa miten hienokin se on :) <3

   Poista
 2. Kiva postaus :) te ootte nii hyvä pari ku molemmat tommosia jääräpäitä (tuleeko kenties mitää mielee?) Mut juu ei kyl antanu mitää ilmaseks :) oli varmaa tosi hienon näklstä se meijä meno sillo 😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Heh, thänks ;)Ja menihän teillä ihan hyvin ekaks kerraks ;D!

   Poista
 3. Ponin tuntien ehdottomasti 100% samaa mieltä kaikesta tässä postauksessa! Tosi hyvin kirjoitettu postaus :)

  VastaaPoista
 4. Mielenkiintoinen postaus! Myös minulla on hevosystävä, joka on koulutuksessaan muita ikäisiään jäljessä ikävän menneisyyden takia. On niin harmi, että hevosille ei oikein voi selittää olevansa erilainen kuin ne, jotka hakkaa tai jopa kiduttaa esim. nälässä pitämällä, vaan se vaatii pitkää ja kärsivällistä työtä, hevosen ehdoilla. Näitä hevosia ei voi pakottaa! On hienoa, että Kuu kuitenkin luottaa sinuun, ja siitä se varmasti kuule edelleen päivä päivältä paranee se yhteistyö, joten jos joskus osuu se huono päivä, niin pidät vain mielessä, että seuraava on varmasti jo parempi! :)
  Hyvä, ajatuksia herättävä postaus :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Juuri näin. Vaikka välillä tuntuis, että ei edistyttäsi, ihmisten täytyis sitli jaksaa pitää pinna! On se kiva itellekkin huomata, kuinka luottamus on syntynyt, mutta onhan sitä tosin yli vuosi työstetty :) Ja täytyy kyllä itse myöntää, että kehitys on ollut huimaa ja sitä on ollut hieno seurata. Huonona päivänä sen helposti vain unohtaa, mutta seuraava päivä onkin yleensä parempi ja muistaa taas olla ylpeä ponista <3

   Poista
 5. Tää oli tosi mielenkiintonen! Ei ollut kyllä aavistustakaan Kuun menneisyydestä, mutta nyt osaa katsoa ihan eri lailla teidän menoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) Joo, ei monikaan oo tiennyt tästä Kuun menneisyydestä ja sen takia siinä nähdään vain se tottelematon ja ärsyttävä poni!

   Poista
 6. Vau tosi hieno postaus enkä ole kyllä koskaan ennen lukenut samanlaista! Hienoo että oot jaksanut vaikka onkin ollut vaikeaa!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :--)