12/20/2016

JOULUKALENTERI #21: TAVOITTEET ENSI KAUDELLE

Nyt onkin vuorossa kahdeskymmeneseka luukku! Enää kolme yötä jouluun, ihan outoa! Mutta mennään vaan postauksen asiaan, eli ensi kauden tavoitteisiin. Tässä on listattuna nyt kisa-ja yleistavoitteita Kuun kanssa.

1. Saada Kuu pysymään reitillä ja käsissä estekisaradalla
Tää on ehkä se ensimmäinen ja tärkein tavoite, jota aletaan työstämään. Ollaan jo aloitettu nyt sellainen "kuulolleratsastuskuuri" , jota tehdään kotona. Vaikka ei vielä kauaa sitä tehty, huomaa jo eroa vähän. Ollaan vasta työstetty sileällä, mutta pikkuhiljaa aletaan siirtymään kavaletteihin. Ja toki oon sitä ennenkin ratsastanut kuulolle yms, mutta tässä nyt keskitytään siihen, ettei Kuu saa päättää mistään itse. Ennen se on ollut ehkä vähän sellaista, että oon antanut sen tehdä ehkä vähän tiedostamattakin asioita oman mielesnä mukaan. En toki paljoa, mutta niinkuin se on, että puroista syntyy jokia. 
Ja tietysti tässä on myös sekin, että se ei ehkä luota muhun kisaradalla niin paljoa, vaan enemmänkin hätääntyy, vaikka muuten luotto onkin tosi hyvä. Tästä tulee juurikin se tilanne, että se haluaa kaverin luokse, mikä toteutui esim. niissä viime estekisoissa. Kun se on vähän hätääntynyt ja näkee hevosen, se haluaa tietysti mennä sen luokse. Tämäkin tietysti tarvii vaan radalta paljon kokemusta ja harjoittelua pikkukisoissa, mutta myös tätä kuulolleratsastustyöstöä, että se luottaa siihen, että mä hoidan homman eikä sen tarvi miettiä, mihin mennään.


2. Saada sujuvia nollaratoja kasikympistä
Tää liittyy tohon edelliseen aika paljonkin. Ongelma on juurikin siinä, miksi radat ei ole onnistuneet, että Kuu ei vaan pysy reitillä. Kun nykyäänhän se ei enää kyttäile erikoisesteitä ja laineita yms, mikä onkin tosi hyvä ja hieno edistys, niin nyt sen energiaa ei kulu siihen, vaan nyt se keskittyykin tilanteeseen kokonaan ihmettelemisen sijaan ja sitä alkaa jännittää. Ehkä siihen voi myös liittää sen, että kun mua jännittää itseä, myös se jännittyy. Ja vaikka mun jännitys ei ole kauheen kovaa, niin kyllähän se sen aistii. Pitää vaan saada enemmän rutiinia noista kasikympeistä ja saada Kuu hyvin kuulolle yleisestikin, niin eiköhän nekin ala sujua :)


3. Mahdollisesti päästä kisaamaan aluetasolla esteitä
Itse en oo juurikaan aluetasolla kisannut, mutta ensivuonna sitten olisi tarkoitus päästä sinnekkin ja Kuun kanssa. Ja siis esteratsastuksessa nimenomaan, vaikka eihän sitä tiedä, jos alettaiskin truekoulutuuppareiksi! No, sen näkee sitten :D Toki se edellyttää noiden aiemmin mainittujen asioden sujumista, mutta niin oikeastaan aika moni! Uskon kuitenkin, että tämä on realistinen tavoite, jos kaikki menee vain hyvin, eikä tuu suurempia takapakkeja.
Aluetasohan alkaa 80-90 korkeuskista, joten kun noista korkeuksista radat menee hyvin, ei varmaan ole este siirtyä kisaamaan niitä korkeammalle tasolle.


4. Siirtyä ysikympin ratoihin
Me ei olla hypätty Kuulla vielä ysikymppiä, mutta veikkaan, että myös tämä tulee toteutumaan, kunhan saadaan toi tottelevaisuus vain kohdalleen. Korkeus ei ole Kuulle ongelma, joten siitä ei tarvitse murehtia, koska kapasiteettiä ja ponnua kyllä riittää. Ei tässä kuitenkaan ole kiire, sillä hiotaan nyt noi kaikki muut asiat tosi hyviksi ja sujuviksi kasikympissä! Eli saada juuri Kuu luottamaan muhun kisaradalla ja rutiinia ja kivoja kokemuksia kisoista. Sitten onkin aika helppo siirtyä ysikymppiin, kun nämä asiat ovat hyvällä mallilla.


5. Osallistua Powercuppiin 
Nää on siis ne kisat, mihin osallistuin Hurmurilla tänä vuonna. Powercupissahan on etse- sekä kouluosuus ja ensin on seurakarsinnat. Niistä pääse tietyillä tuloksilla aluekarsintoihin ja niistä sitten tietyillä tuloksilla finaaliin Ypäjälle. Olisihan se hienoa taas päästä aluekarsintoihinkin asti, kuten päästiin Hurmurin kanssa! Nyt vaan tehdään paljon töitä ja toivotaan parasta! :)


6. Saada kouluradat sujumaan kisoissa ja päästä starttaamaan HeC ja HeB ratoja
Meidän kouluratsukkourahan ole ollut mitään päätähuimaavaa menestystä, mutta toisaalta ei me olla juuri koulukisoissa käytykään. 
Parit käytiin ja poni yritti vaan poistua radalta- ja poistuikin, joten ollaan nyt treenattu kotona toistaiseksi. Tavoitehan olisi päästä kisaamaan koulua myös, mutta niin myös tässä, se kuuliaisuusjuttu pätee myös tähän kohtaan. Radalta poistumiset ja yritykset on kyllä possuillua, mutta myös sitä epätietoisuutta ja -varmuutta. Kun se tuntee olonsa epävarmaksi, niin se haluaa kavereiden luo, tuttuun ja turvalliseen paikaan. Kokemustahan Kuulla myöskään ei kouluaidoista kauheasti ole, jotenkaiken lisäksi se jännittää niitäkin. 
Tässäkin auttaa kuitenkin se kisakokemus ja paljon kuulolleratsastusta. Tottuihan se estekisatilanteeseen, kun vaan tarpeeksi monta kertaa mentiin. 


7. Saada Kuu menemään peräänannossa myös laukassa
Muutenhan Kuu meneekin yleensä hienosti kantaen itseään, mutta laukassa sen on vielä vaikea sitä tehdä. Välillä se kyllä tulee sieltä ja myötää, mutta se on vielä pienissä pätkissä. Tääkin tulee vain harjoittelun kautta, ja kun muistaa aina kehua paljon sen oikein tehdessä, rupeaa se varmasti itsekin hoksaamaan, mistä on kyse.
Tottakai se johtuu kokemattomuudesta, ettei se kanna itseään laukassa vielä niin hyvin kuin ravissa, mutta myös aiemmista tottumuksista. Kuuta ei ole oikeastaan ikinä juurikaan kokoamaan laukkaa, vaan se on aina saanut mennä pitkällä askeleella olevaa laukkaa. Nyt kun työstetään paljon tuota lyhyttä laukkaa, alkaa se sieltä tulemaan!


8. Kehittyä ratsukkona mahdollisimman paljon
Tää oikeastaan kattaa noi kaikki kohdat. Tämä on varmaan myöskin se suurin tavoite, ja sellainen, joka ei aseta mitään tiettyä asiaa osattavaksi.
Tarkoitushan kai kaikilla on kehittyä aina mahdollisimman paljon mahdollisuudet huomioiden, eli  toivotaan, että Kuu ja sen paikat pysyy terveenä, että päästään treenaamaan normaalisti koko ajan!
Ei myöskään treenata mikään verenmaku suussa ja että on pakko voitta ja sijoittua ensi kaudella, vaan että saataisiin hyviä suorituksia ja kivoja kokemuksia molemmille :)
Tää tavoite kattaa myös sen. että meidän suhde myös ratsastuksen ulkopuolella kehittyy paljon ja päästään tekemään erilaisia juttuja ja kokemaan erilaisia tapahtumia myös maastakäsin.


Minkälaisia tavoitteita teillä on ensi kaudelle?

~Pauliina

6 kommenttia:

 1. Ihania tavoitteita, ihana lukea näin positiivista tekstiä :)

  VastaaPoista
 2. Mun mielestä kuulostaa aika realistisilta noi teidän tavoitteet! Itse teen varmaan myös erikseen ensi kauden tavoitteista postauksen. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, hyvä että oot sitä mieltä :) Juu, täytyypä pitää sun blogii silmällä :)

   Poista
 3. Vau, sulla on kyllä tavoitteet kohdillaan! :) Nostan hattua, ja toivotan kovasti onnea näiden tavoitteluun, teillä on kyllä eväät ja enemmänkin kaikkiin näihin! :)
  Näissä tavoitteissa mun mielestä parasta on ehkä se, että kaikki olet konkretisoinut- nollaradat nimenomaan kasikympissä, koulun kisaaminen heC-B, ei vain nollaradat tai vain koulun kisaaminen! :) Tason nimeäminen on aina helpotusta tavoitteen seuraamiseen ja ainakin tietää, milloin se on sitten saavutettu :) Toiseen blogiin jo kommentoinkin, että moni haluaa "tulla paremmaksi ratsastajaksi" tai saada jonkun hevosen menemään hyvin, mutta mitä se loppujen lopuksi tarkoittaa? Siksi onkin musta superhyvä, että nimetään ne asiat jonkin mittaisiksi tai tasoisiksi, kuten vaikka 70cm esteradaksi tai sulkutaivutuksen suorittamiseksi :) Eli tosi hyvät tavoitteet ihan oikeasti sinulla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! :) Mun mielestä on kans parempi eritellä ne tolleen tason mukaan, koska sillon niitä on helpompi seurata ja sitten huomata kehityksen! Jos jättää juurikin noin että "kisata koulua", jää se ehkä vähän tyhjäksi tai vajavaiseksi ja on ehkä vaikeampi seurata tavoitetta. Ja myös toi "tulla paremmaksi ratsastajaksi" on kans vähän ehkä liian suuri osa-alue yksinään, itse juurikin erottelisin sen vielä pieniin osiin, niin niitä on sitten helmpompi lähteä työstämään :) Mutta kiitos vielä paljon! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :--)