12/18/2016

JOULUKALENTERI #19: HEVOSENOMISTAJAN HAASTE

Moikka! Yhdeksännestätoista luukusta paljastuukin tälläinen haastepostaus. Löysin tämän haasteen netistä ja näytti kivalta, joten ajattelin tehdä sen tänne. Vastaan myös Kuusta noihin kysymyksiin, vaikken siä omistakaan.


"Tämä haaste on tarkoitettu niille jotka omistavat hevosen/hevosia. Tarkoitus olisi myös, että kysymyksiin vastattaisiin vähän laajemmin kuin yhdellä sanalla. Haasta vähintään kolme blogia, ei takaisin haastamista. Sinun pitää kertoa blogissasi kenet olet haastanut."

Kerro hevosestasi : Rotu, taso ja hieman luonnetta
Leenu: Leenu on siis shettistamma, jolla luonnetta löytyy! Leenu on aika stereotypinen shettis, juuri niin söpö, mutta kuitenkin ilkikurinen ja aina jekkuja mielessä ja pilkettä silmäkulmassa! Toisinaan Leenu on käsiteltäessä kuin ihmisen mieli, mutta välillä taas aivan riiviöponi. Leenun ehkä pahin (ja yleisin!) protestointijekku onkin pystyynhyppääminen, joka ei ole kauheen mukavaa varsinkaan silloin, kun istuu kärryillä tai ilman satulaa selässä :D! Leenun taso ratsastuksessa ei ole periaatteessa mikään, sillä sitähän ei ole kunnolla ratsastukselle opetettu. Kun se tuli meille (elokuun alku), sen jälkeen olen sillä vähän ratsastanut. Leenu ei osaa oikeen nostaa laukkaa tai laukata, sillä se on elementissään enemmänkin kärryjen edessä.

Kuu : Vaikka Kuu onkin haflingerruuna, kuvittelee se olevansa ori. Ehkä se jo kertoo sen luonteesta jotain. Kuu on siis maailman kiltein ja lempein käsiteltäessä. Se ei ikinä pure, potki tai vahingoita ihmistä millään tavalla. Ratsastuksessa se on kuitenkin aika erilainen. Välillä se menee todella hyvin ja on kuin hienoin kouluponi tai varsinainen estetykki, mutta välillä aivan vastakohta. Kuulla on voimakas omatahto ja välillä se itse kuvittelee tietävänsä paremmin mitä pitäisi tehdä, kuin ratsastaja. Orimaisuus korostuu sen lisäksi siinä, että se on etenkin tammojen perään (ja muidenkin hevosten kyllä) ja haastaa esim. tarhakaverin kanssa kokoajan. Kuun taso oli vuokrauksen alkaessa ei oikeastaan mikään, mutta tällähetkellä se on suunnillen HeB kouluasioissa ja esteissä ratana 80cm. Yksittäisenä ollaan menty vajaa 90cm, mutta kapasiteettia Kuulla riittää ainakin metrin luokkiin. Koulupuolella HeB asiat sujuu ihan hyvin, pohkeenväistö on Kuulle hieman hankalaa, mutta kun antaa tarpeeksi selvät avut, se menee sitäkin ihan hyvin.




Hevoset vai ponit? Miksi? 
Ponit! Olen varmaan itse ikuinen poniratsastaja ja olenkin mennyt yleensä aina vaan poneilla. Ehkä senkin takia tykkään niistä enemmän, mutta myös niiden luonteen takia. Poneilla on yleensä pilkettä silmäkulmassa ja siksi juuri tykkäänkin niistä! Hevoset taas ovat yleensä kilttejä ja rauhallisia. (tiedän, ei kaikki, mutta ainakin mun kohtaamat hepat) Ja kun itse tykkään toiminnasta, niin ponit ovat mulle se juttu. Ja ainakin itse koen, että oon oppinut ratsastamaan nimenomaan kunnolla vasta vähän itsepäisiä poneja ratsastamalla.

Ensimmäinen poni/hevonen, jolla ratsastit enemmän itsenäisesti?
Varmaankin Topi. Ennen kuin alotin sen vuokraamisen ja hoidin vaan, liikutin sitä viikonloppuisin itsenäisesti. Enemmän aloin menemään itsenäisesti, kun aloitin Topin vuokraamisen. Vuokrasin Topia siis viisi kertaa viikossa ja kaksi niistä oli tunteja. Sillon menin kolme kertaa itsenäisesti viikossa ja ne olikin aikalailla ekoja kertoja, kun menin säännöllisesti enemmän itsenäisesti. Mun mielestä on kyllä ihan hyödyllistä mennä itsekin, kun silloin pitää itse miettiä asioita ja käyttää vähän mielikuvitusta ja järkeä tehtävien keksimiseen yms. En kuitenkaan missään nimessä haluaisi mennä pelkästään itsenäisesti, sillä silloin helposti toistaa ja tekee vääriä juttuja ja virheitä ja niistä tulee tapa!



Kumpi parempi, kengätön vai kengällinen? Hevosesi kengänkoko (jos se lukee kengässä)
Mun mielestä se riippuu hevosen käyttötarkoituksesta, tarviiko kenkiä vai ei. Esim. kun Leenu oli kengättä kun se tuli meille, ei sillä kohta voinut tehdä melkein mitään ennen kuin sille saatiin kengät, koska sen kaviot kului niin lyhyiksi. Ja Kuulla kengät ovat myös aika pakolliset, sillä sillä mennään niin paljon. Eli mun mielipide on, että jos on kovassa harrastekäytössä tai kisakäytössä, laittaisin kengät. Jos taas on kevyemmällä käytöllä ja kengille ei ole tarvetta, miksi toisaalta laittaa niitä. Talvella kuitenkin laittaisin kaikille kengät, että saa hokit.

Klippaus, puolesta vai vastaan?
Tääkin on vähän kaksipiippuinen juttu. Itse en klippaisi hevosta, jos siihen ei ole välttämätöntä tarvetta. Kuuta me ei klipata, sillä sen karva ei ole kuitenkaan niin paksua, että se hikoaisi ihan läpimäräksi treenin jälkeen. Kentällä kun mennään, se ei hikoa juuri yhtään tai ihan vähän rankemman treenin jälkeen. Maneesissa normitreenin jälkeen se on aina vähän hikinen, muttei niin paljon, että se haittaisi.  Joskus jos on ekstrarankka treeni, Kuu hikoaa aika paljon, mutta se on niin harvoin, että ei sen takia kannata klipata. Klippauksen myötä tulee myös se kauhee loimirumpa, joten onhan se paljon helpompaa olla klippaamatta, jos vain sille ei ole pakollista tarvetta.
Sillon kuitenkin klippaisin, jos heppa on joka treenin jälkeen likomärkä, koska eihän se ole silloin mukavaa sille hevosellakaan.

Tarhaavatko hevosesi yksin vai laumassa? Miksi?
Leenu: Leenu tarhaa yksin, koska sille ei ole oikeen sopivaa tarhakaveria tuolla tallilla. Tosin ei se näytä tarhakaveria kaipaavankaan, kun kuitenkin viereisessä tarhassa on toinen tamma, jonka kanssa se saa olla siinä. Leenuahan ei varsinaisesti viedä laitumelle, vaan sille ainakin viimeksi vietiin sitten ruohoa tarhaan. Tämä sen takia, sillä se ei pysynyt missään langoissa laitumella :D

Kuu: Kuulla on tarhassa tällä hetkellä tarhakaveri. Se on ollut myös yksinkin, koska on kuitenkin vähän sellainen riidanhaastajaluonne. Sillä ei oikeastaan ole väliä, onko sillä tarhakaveri vai ei, kunhan se on muita lähellä. 
Laitumella se on parin ruunan kanssa. Kuu ei varmaan ole ikinä ollut yksin laitumella, mutta toissalta jos se viihtyy ihan hyvin laitumella laumassa, niin miksi se ei olisi siellä?


Ratkaiseeko hevosessa enemmän luonne vaiko ulkonäkö (esim. väri)? 
Mielestäni molemmat. Luonne on mulla ehkä siinä päällimäisenä ja tietenkin taso, mutta toki haluaa sellaisen näköisen hevosen, mistä itse tykkää ja mikä miellyttää omaa silmää. Mulla ei ainakaan olisi itsellä mitään erityisiä ulkonäkövaatimuksia, jos menisin ostamaan hevosta, vaan enemmänkin taso ja luonnevaatimuksia. Tietenkään en ostaisi ehkä sellaista hevosta, mikä mun mielestä ei olisi mitenkään hieno tai jotenkin epäsuhta, vaikka taso saattaisi olla ihan hyvä.

Millainen on hyvä hevosblogi?
Hyvä hevosblogi on mun mielestä sellainen, missä kerrotaan laajasti eri asioista. Hyvässä hevosblogissa kerrotaan sekä onnistumisista, että epäonnistumisista rehellisesti. Hyvässä hevosblogissa on myös normi kuulumispostauksien lisäksi erikoispostauksia. Myös hieno ja selkeä ulkoasu on tärkeä. Jos se on sekava ja värit hyppivät silmille, ei välttämättä tee mieli jatkaa blogiin tutustumista. Myöskin selkeä teksti ja kuvat ovat tosi tärkeitä, silllä en itse ainakaan jaksa lukea tosi pitkää postausta yleisesti, jos siinä ei ole kuvan kuvaa tai jos teksti on täynnä kirjoitusvirheitä.

Pahin tippumisesi?
En ole oikeen koskaan tippunut mitenkään tosi pahasti, mutta pahin on ollut ehkä Kuulta tippuminen yhdessä valkussa tai Juipilta tippuminen rataestekurssilla. 
Tää Kuulta tippuminen tapahtui siis estevalkussa, kun ohimenon jälkeen Kuu teki äkkikäännöksen vastakkaiseen suuntaan, mihin olin itse menossa. Yritin siinä sitten vielä muuttaa Kuun suuntaa, vaikka eihän se käänny, jos on jo kerran päättänyt sinne toiseen suuntaan mennä. Tipuin kuitenkin sitten hetken toisella puolella roikkumisen jälkeen. Maassa vielä kimposin uudestaan ja löin pääni täten kaksi kertaa, jonka seurauksena kypäräkin hajosi. Muuta itseasiassa tästä ei tullutkaan, joten aika pienellä selvittiin! 
Juipilta taas tipuin niin, että jäätiin kahden askeleen väliin esteen ponnistuspaikasta. Itse olisin lähtenyt kauempaa ja Juippi lähempää. Juippi sitten kompastui esteeseen ja oli myös lähellä, ettei mennyt nurin! Tipuin tietysti ja mulla venähti nivunen. En pystynyt viikkoon kävelemään kunnolla, mutta kyllä se sitten helpotti lopulta.

(c) Liinu L.

Kuinka monta loimea hevosesi omistaa?
Leenu: Leenun loimet onkin helmpompi laskea, sillä sillä ei ole kauheasti niitä. Ei se toki tarvikaan niitä niin paljon, eli turhaa toisaalta ostaa monta loimea pölyttymään kaappiin. Eli Leenulla on neljä loimea. Kaksi fleeceloimea, yksi vuoreton sadeloimi ja yksi vuorellinen sadeloimi, joka käy myös talviloimena.

Kuu: Kuulla näitä loimia piisaakin ja en tiedä, montako sillä niitä kaikenkaikkiaan on, sillä osa on tallin vintillä varastossa. Tarkkaa määrää siis en osaa sanoa, mutta siltä löytyy mm. muutama fleeceloimi, kuivatusloimi, kuljetusloimi, kisaloimi, sadeloimi, verkkoloimi...

Kuinka usein hevosesi liikkuu?
Leenu: Leenun liikutukset vähän vaihtelee, koska sillä tosiaan on neljä omistajaa. Joka päivä ei sen kanssa tehdä välttämättä mitään. Kuitenkin aina kun on mun "Leenupäivä", eli 2-4 kertaa viikossa (viikosta riippuen), yritän tehdä ainakin jotain. Jos en ehdi ajamaan, juoksutan tai teen maastakäsin juttuja. Voisin veikata, että ehkä Leenua liikutetaan kunnolla keskimäärin 4-5 kertaa viikossa, mutta siis riippuu aivan viikosta ja siitä, kuinka kaikki ehtivät!

Kuu: Kuun liikutus onkin sitten säännöllisempää, sillä vapaapäivistä se kerää aika paljon energiaa. Pyritään siihen, että Kuulla olisi yksi (joskus 2) vapaapäivä viikossa. 
Kaksi tai kolme kertaa viikossa ollaan tunneilla ja valmennuksissa. Muuten mennäänkin sitten kotikentällä. Jonain päivänä saatetaan maastoilla, mutta yleensä vedetään kotonakin ihan kunnon treeniä. Hypätään viikossa 2-3 kertaa, riippuu siitä, mitä tunneilla tehdään ja mikä valmennus on ja siitä, onko kisoja. Joskus (tosibharvoin) saatetaan hypätä neljäkin kertaa, mutta silloin osa hyppykertoista on sellaisia, jossa mennään kavaletin kokoisia. Ja muutenkin aika harvoin hypätään "kunnon kokoisia" ja tunneillakin keksitytään usein tekniikkaan ja esteet pysyy aika matalana. Puolestaan joskus on sellaisiakin viikkoja, jolloin hypätään vaan kerran. Muut kerrat kotona mennään sitten koulua tai puomeja. Jos ei tunneilla hypätä kuin kerran, silloin hypätään ehkä kotonakin.


Oletko varovainen vai "uhkarohkea" ratsastaja?
Voisin sanoa, että en ole täysin kumpaakaan. Enemmän kuitenkin ehkä uhkarohkea, mutta kyllä multa ainakin jonkinlainen itsesuojeluvaisto löytyy. 
Voisin sanoa, että oon aika rohkea ratsastaja, joka ei pelkää pukkiponeja tai muitakaan vähän hankalia heppoja. Mua ei myöskään pelota esteiden korkeus ja tykkään vauhdista. En kuitenkaan tee ihan mitä vaan, esimerkiksi en lähtisi Kuulla ilman satulaa maastoon vapaapäivän jälkeen tai muutenkaan maastoon Kuulla pimeällä! Ja nykyään jo ajattelen pidemmälle ja myös niitä seurauksia. 

En nyt haasta ketään, mutta kaikki ketkä haluavat tehdä tän, niin voin sitten haastaa ne!

~Pauliina


6 kommenttia:

  1. Hyvä postaus! :) Harmi, kun ei ole heppaa, niin ei voi tarttua haasteeseen :D Ehkä vielä joskus ;)
    Tosi hyvin jaksoit selittää jokaiseen kohtaan, eikä vastauksissa ole sellaista "eriarvoisuutta", että jossain olisi tosi pitkä vastaus ja jossain tosi lyhyt :) Oli mukava ja sujuva lukea tämä, ja tämä avasi kyllä hyvin teidän arkea! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiiti! Niimpä, ehkä vielä joskus ;D Kiva kuulla, että oli hyvä teksti! :)

      Poista
  2. Tätä oli kiva lukea! :) ja oli muutenki kiva postaus!

    VastaaPoista
  3. Kiva postaus! https://sofiajahessel.blogspot.fi/

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :--)