4/14/2018

HEVOSMESSUT 2018 ESIINTYJÄN NÄKÖKULMASTA

Jälleen kauan odotetut Hevoset-messut ovat tältä vuodelta ohi, ja voin sanoa, että myös tänäkin vuonna kyseinen tapahtuma oli oikein onnistunut ainakin omasta näkökulmastani. Itse olin messuilemassa molempina päivinä ystäväni Miljan kanssa (@paremmaksiratsastajaksi), mutta hieman erilaisemmissa merkeissä. Kuu oli nimittäin myös molempina päivinä messuilla, sillä olimme mukana sekä lauantaina että sunnuntaina Playsson.netin järjestämässä hevosbloggajien handlerkisassa, ja lauantaina lisäksi kengitysnäytöksessä. Jo kaksi vuotta sitten alkanut messuperinne Kuun kanssa sai siis jatkoa tänäkin vuonna, nyt vaan poikkeuksena edellisiin vuosiin oltiin kumpanakin päivänä esiintymässä.

Toki kiertelimme expon moneen otteeseen ja katsoimme esityksiä pääareenalla, mutta nyt kuitenkin suuri osa meni myös esiintyjähommissa ja niin sanotusti kulissien takana. Lauantaina varsinkin, sillä silloin Kuu majaili jo aamusta asti sille varatussa pressukarsinassa.

Innokkaana messujen ensimmäiseen ohjelmaan, eli kengitysnäytökseen!

Lauantaina lähdettiin kahdeksan jälkeen ajamaan Kuun tallilta kohti messuareenaa, sillä oltiin suunniteltu, että oltaisiin ennen yhdeksää hallilla. Kuulle oli laitettu ulkokarsina, johon se olikin helppo viedä heti kopista purun jälkeen. Kävelytettiin sitä hetki ensin parkkipaikalla, jonka jälkeen vietiin jo hieman rennompi poni karsinaan. Karsinassa se ensiksi vähän ihmetteli naapurin kovaa hirnumista ja pressuseiniä, mutta kun Kuu sai heinät nenän eteen, ei se kiinnittänyt huomiota enää mihinkään muuhun.

Pitkin päivää käytiin aina tasaisin väliajoin katsomassa, että Kuu on vielä tallella ja sillä on kaikki hyvin. Siellähän se tyytyväisenä mutusteli heiniään, ei tietoakaan jännittyneisyydestä, vaikka se olikin polkenut korvahuppunsa karsinan pohjalle.. Onneksi päästiinkin juuri noihin ulkokarsinoihin, sillä kesällä saattaa olla kisoja, jossa Kuun täytyy yöpyä tuollaisessa. Nyt kun se on jo tottunut aika hyvin myös pressukarsinaan, kynnys jättää se yöksi sellaiseen on huomattavasti matalampi.


"Hui, alpakoita!"

Kengitysnäytös oli siinä kahden maissa, ja hieman ennen sitä päästiin odottelemaan sisäpuolelle halliin, jotta Kuu näkee hieman paikkoja ennen areenalle menoa. Myös sisällä se oli ihan rauhallinen, ja katseli lähinnä uteliaana ympärilleen. Kohta päästiinkin jo Racing-areenalle, jossa kyseinen kengitysnäytös pidettiin. Kengittäjänä näytöksessä toimi Antti Muro, joka on siis myös meidän vakikengittäjä.

Ensin kiersin areenan Kuun kanssa ympäri muutamaan kertaan, sillä se hieman katseli reunoja ja niiden vieressä seisovia ihmisiä. Itse kengityksessä se oli kuitenkin rauhallinen, niinkuin normaalistikin kotioloissa. Ainoastaan alpakat toisen päädyn lähettyvillä olivat Kuun mielestä hyvinkin outo juttu, ja niitä se tuijottikin terävänä koko sen ajan, kun oltiin kääntyneenä sinnepäin :D Toisinpäin ollessa se puolestaan näytti lähinnä siltä, että se nukahtaisi juuri siihen paikkaan. No, ainakin se oli rento!


Kengitysnäytöksen ja handlerkisan välissä oli puolisen tuntia aikaa, joten ei viety enää Kuuta takaisin karsinaan, vaan kävelytettiin sitä ulkona. Kiertelin vähän eri paikoissa ja tein muutamat viimeistelytreenit kisaa ajatellen. Välillä Kuu keskittyi hyvinkin, mutta välillä sitä olisi kiinnostanut vain lähinnä katsoa ympärillä pyöriviä ihmisiä ja hevosia. Käveltiin parikymmentä minuuttia, ja tähän mennessä Kuukin oli jo kuin kotonaan. Ihmeen hyvin ja nopeasti se kyllä sopeutuu uuteen paikkaan, vaikka onkin luonteeltaan yleisesti hieman jännittäjä!

Meidän lähtövuoro oli handlerissa toisena, joten päästiin hyvin ensimmäisen mukana halliin sisälle. Siellä Kuu sai vain hetken olla ja nauttia rapsutuksista. Täten ehdin myös itse katsoa ensimmäisen suorituksen ja varmistaa, että oli opetellut kaikki jutut oikein.

(c) Oona Pitkonen

(c) Oona Pitkonen

Matto oli hieman jännä aluksi :D (c) Oona Pitkonen

Sitten olikin meidän vuoro. Mulla oli ennen kisasuoritusta pari minuuttia aikaa kierrellä ja näytellä areenalla olevat esineet Kuulle, joten pyrin tekemään kaikkea vähän. Handlerkisa myös pidettiin Racing-areenalla, joten itse kisa-alueeseen totuttaminen ei ollut enää niinkään olennaista, oltiinhan se tehty jo kengitysnäytöksen alussa. Näytin Kuulle renkaan ja tötsät, joiden ympäri teinkin pari pikkupujottelua. Kävelytin sen maton yli, joka aluksi tuntui olevan hieman epäilyttävä, mutta Kuu uskalsi kuitenkin hienosti mennä siitäkin. Kotona treenatessa meillä oli käytössä vanha lasten automatto, mutta nyt itse kisassa kyseinen ylitettävä este oli huomattavasti kapeampi ja ihan pohjanvärinen. Pitihän sitä siis vähän ihmetellä!

Meidän lyhyen esittelyn jälkeen saatiin lupa aloittaa. Ensimmäisenä tehtävänä oli kolmen askeleen peruutus. Se sujui juuri niinkuin oltiin harjoiteltukin, ja Kuu otti peruutusaskeleet hienosti pienillä merkeillä ohjista. Peruutuksen jälkeen oli outo pujottelu, joka siis tarkoitti tötsien pujottelua ahtaista ja epäsymmetrisistä väleistä. Kuu pysähteli pariin väliin, mutta kuitenkaan itse pujottelussa ei ollut mitään ongelmaa. Kuu seurasi mua juuri sinne minne halusinkin, ja pujottelusta päästiin sujuvasti väistämiseen. Tässä tehtävässä piti siis tuoda poni puomien väliin, ja kääntää se niin, että jalat eivät osu puomeihin. Siksi nimi väistäminen, koska ainakin tein sen Kuun kanssa niin, että se väisti takapäällään mua ja kääntyi. Sekin meni siis hyvin! Sitten puomit, jonka ylityksessä ei myöskään ongelmia.Viimeisenä ennen extratehtävää oli matto, jota Kuu hieman väisti ja täten saatiin vain kolmen jalan kosketus neljän sijasta. Viimeisenä extratehtävänä oli rengas, johon piti laittaa toinen etujaloista. Tätä oltiin kovasti treenattu kotona, ja se sujuikin kun vettä vaan! Sen jälkeen tultiin matto vielä uudestaan, ja nyt saatiin kaikkien jalkojen kosketus siihenkin.

Lauantain kisaporukka! 

Yhteispisteiksi suorituksesta saatiin 29/30 seuraavilla arvosteluilla: Peruutus 5/5, outo pujottelu 5/5, väistäminen 5/5, puomien ylitys 5/5, maton ylitys 4/5 ja extrarengas 5/5. Lisäksi yleiset kommentit olivat "Rauhallista, varmaa menoa! Hetkittäin hevonen hieman epäröi, ohjastaja rohkaisi varmoin ottein. Hyvin treenattu!" Näillä pisteillä tultiin toisiksi, vain yhden +:n erolla voittajaan! Voi siis olla super tyytyväinen Kuuhun, niin hienosti se käyttäytyi ja oli hyvin rohkea poika ♥

Kisan jälkeen käytiin ottamassa vielä ulkona kuvia koko porukalla, jonka jälkeen Kuu sai lähteä ansaitusti jo kotiin. Olisihan sama reissu vielä huomenna edessä! 

(c) Hannele Aulamo

Sunnuntaina alunperin piti olla samat suunnitelmat kuin lauantainakin, eli oltaisiin tuotu Kuu messuille jo heti aamusta. Äiti tuli kuitenkin kipeäksi, joten päätettiin niin, että Kuu tulee vasta hieman ennen handlerkisaa paikalle. Nyt se saikin sitten nauttia koko aamun ja aamupäivän tarhassa olosta! 

Kerittiinkin hyvin kiertelemään expo kunnolla ja katsomaan kiinnostavia esityksiä kolmeen asti, jolloin Kuu vihdoin saapui. Tällä kertaa se oli heti alusta asti rauhallinen, eikä jokapuolella oleva hälinä enää hätkäyttänyt sitä. Lauantaiaamun poistulo kopista oli aika dramaattinen, mutta nyt mistään sellaisesta ei ollut enää tietoakaan! Käveltiin taas verkka-alueen ympäristössä ja tehtiin asioita, jotka viritteli Kuuta taas hereille kisaa varten. Nyt sillä oli päällä myös lauantaina ostettu pinkki fleeceloimi, joka aiheuttikin pientä huvittuneisuutta, kun ohikulkijan arvaus "suomenhevostammasta" ei osunutkaan ihan oikeaan.. :D Mutta eikös myös pojat voi pukeutua pinkkiin?

(c) Hannele Aulamo

(c) Hannele Aulamo

(c) Hannele Aulamo

(c) Hannele Aulamo

Myös sunnuntaina oltiin lähtöjärjestyksessä toisia, joten päästiin myös silloin ensimmäisen mukana odottamaan sisälle halliin. Pian koittikin taas meidän vuoro! Mietin aluksi vähän, miten Kuu tänään suhtautuu areenaan ja valtavaan ihmislaumaan sen ympärillä, mutta se vain käveli kuin olisi aina ollut siellä. Myös siis tämänpäivän suoritukseen sai lähteä hyvillä mielin rennon ponin kanssa. 

Rata oli sama kuin edellispäivänäkin, joten aloitettiin taas peruutuksella. Kuu lähti ehkä hieman vinoon, mutta itse peruutus sujui kuitenkin hyvin. Tästä 4 pistettä. Sieltä jatkettiin pujotteluun tötsien luokse. Paitsi että ennen tötsiä Kuulle iski kamala pissahätä, ja se oli aivan pakko tehdä asiansa juuri siihen paikkaan. No, pienen viivästyksen jälkeen jatkettiin tötsille. Nyt pujottelukin meni todella sujuvasti yhtä pysähdystä lukuunottamatta, ja saatiin siitä 5 pistettä. Myöskään kääntymisessä ei ollut mitään ongelmaa, siitäkin 5p. Hieman ennen puomeja Kuu hätkähti jotain, mutta rauhoittui heti takaisin rennoksi, ja päästiin myös puomeista ongelmitta viiden pisteen arvoisesti. Seuraavaksi vuorossa oli matto, joka Kuun mielestä oli jo aivan nähty juttu, eikä sitä tarvinnut enää ihmetellä. Nyt kun saatiin tälläkertaa heti kaikkien jalkojen kosketus mattoon, seurasi viisi pistettä siitäkin. Viimeisenä oli taasen rengas, joka meni nytkin varsin mallikkaasti. Saatiin myös tästä viisi pistettä.


Sunnuntain kisaporukka!Tuloksena siis tästäkin suorituksesta 29/30 pistettä, jolla napattiinkin voitto! Kuu oli jo lauantaina tosi hyvä, mutta nyt vielä huomattavasti rennompi.  Ja jos vertaa meidän kotitreeneihin näitä kisasuorituksia, Kuu teki areenalla kyllä kaiken paremmin! Ehkäpä se on synnynnäinen showmies? Joka tapauksessa, ihan super tyytyväinen voi olla Kuuhun, superponi ♥ Tuomarin kommentit tästä suorituksesta olivat " Kuuliainen hevonen. Yhteistyö sujui hyvin."

Pakollisten kuvaussessioiden jälkeen tehtiin vielä aika extempore päätös. Koska meidän oma kenttä kotona oli huonossa hapessa, ja Kuu piti kuitenkin liikuttaa, päätettiin, että ratsastan sen messujen verkkakentällä! Ja koska messut olivat jo aika loppupuolella, ei siihen tulisi enää muitakaan, joten miksipäs ei. Ainoa vaatimus oli, että tippua ei saa, sillä verkka-alue oli päädystä avoin. Kukaan tuskin olisi halunnut lähteä metsästämään moottoritiellä juoksevaa ponia illan päätteeksi.. 

Alkuun ravailin Kuulla vähän pidemmillä ohjilla, ja annoin sen tehdä tuttavuutta uuden paikan kanssa. Ensin se hieman katseli ja ihmetteli, mutta kun tein paljon ympyröitä ja suunnanmuutoksia, pikkuhiljaa Kuukin alkoi rentoutumaan. Keventelin vielä hetken aikaa, kunnes sitten otin laukkaa molempiin suuntiin. Annoin Kuun laukata eteen, ja olinkin itse kevyessä istunnassa. Tein päätyihin välillä ympyröitä hieman lyhyemmällä askeleella, ja pitkällä sivulla vuorostaan annoin Kuun venyttää kunnolla.

Alkuverkan jälkeen Kuu oli tottunut jo hyvin tähän hieman poikkeukselliseen ratsastusalueeseen. Voitiinkin siis aloittaa ihan kunnon työstäminen. Alkuun tein käynnissä parit voltit ja väistöt, mutta aika nopeasti siirryin harjoitusraviin. Ja ai että kuinka hienona Kuu oli ihan alusta asti! Ensin työstettiin ravia hyväksi, ja tehtiin paljon asetus- ja taivutustehtäviä. Vaihtelin myös tässä suuntaa tasaisin väliajoin, ja pyrin saamaan molemmat puolet yhtä hyviksi. Oikea kierros on meille molemmille hieman haastavampi, mutta nyt sekin oli aika hyvä!
Hetken ravityöskentelyn jälkeen otin taas laukkaa. Tein paljon ravi-laukka-ravi siirtymisiä, ja laukassa tein ympyröitä ja voltteja. Oikealla sain olla tarkkana, että Kuu ei heitä ulkolapaansa ulos asettuessaan sisälle, mutta tämäkin ongelma korjaantui melko nopeasti. Hetken päästä palasin taas pelkkään ravityöskentelyyn, ja aloitin tekemään väistöjä ravissa. Tein uran sisäpuolelta uralle ihan perusväistöjä. sekä myös uralta sisään ja sisältä takaisin uralle -tyyppisesti. Kuu tuntui ihan super hyvältä, ja väistöön tarvittiin vain ihan pieni pohjeapu. 

Lopuksi tein vielä muutamat väistöt uran sisäpuolelta uralle laukassa, ja nekin sujuivat todella hyvin verrattuna siihen, ettei laukkaväistöjä olla hirveän monesti tehty. Loppuun annoin Kuun ravailla pidemmällä kaulalla eteen-alas -tyyppisesti laajoja ympyröitä hyödyntäen. Loppuun käveltiin vielä hyvä tovi, ja myös Kuu vaikutti erittäin tyytyväiseltä itseensä :D♥ 


Erittäin onnistunut ratsastus siis, joka oli ehdottomasti paras tapa lopettaa huippu viikonloppu! Täytyy sanoa, että Kuu oli paras pitkään aikaan, ja nyt tuntui jopa helpolta ratsastaa sitä. Tämän fiiliksen kun saisi kouluradalle, niin olisi kyllä aika magee juttu! Koko messuviikonloppu oli oikeastaan todella onnistunut meidän osalta, ja kaikki sujui kerrankin hyvin! Ostoksista teen vielä erillisen postauksen, kunhan saan kaikki jutut kuvattua :)

Olitteko te messuilla?

~Pauliina


8 kommenttia:

 1. Vitsi miten upeelta Kuu näyttää noissa ratsastuskuvissa 😍!

  VastaaPoista
 2. Te kehitytte kyllä ihan silmissä, kaikessa tekemisessänne! :) Tuntuu, etten muuta tänne kommentoikaan, mutta sanonpa vielä ainakin tämän kerran- olette te kyllä superpari! :)
  Onnittelut handler-kisan sijoituksista, hieno homma! Olisi hauska päästä koittamaan Pillerin kanssa jotain tuollaisia, mutta ei taideta mitään maastakäsittely-kursseja tai tunteja järjestää Rauhalahdessa, harmi :P Ehkä vielä joskus tulevaisuudessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kiitti paljon taas! Kyllähän tässä taas on kehitystä tapahtunut, mikä tietysti ihan toivottavaakin ;) Joo toi maastakäsittely on kyllä hauskaa, kannattaa kyllä kokeilla jos mahdolista! :)

   Poista
 3. Näyttää kyllä sika hyvältä teidän meno tossa verkkakentällä, super! Eikä mennyt maastakäsittelykään millään tapaa huonosti, hyvä te! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti paljon! Ja juu, menihän se kisakin ihan hyvin ;)

   Poista
 4. Tuo handler-kisa kuulosti kyllä mielenkiintoiselta! Mäkin olin messuilla, mutta tuota handler-kisaa en ehtinyt nähdä.. Onnittelut kuitenkin hyvistä sijoituksista! Mahtavaa, että Kuu osaa käyttäytyä noin mallikkaasti! Ei ehkä kovinkaan moni olisi yhtä rauhallisesti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se oli kyllä kiva! Kiitos paljon :) Kuu osasi kyllä yllättää oikein kunnolla käyttäytymällä noin mallikelpoisesti :D!

   Poista

Kiitos kommentistasi! :--)