9/04/2017

KUOLAIMETTOMUUDESTA

Ollaan Kuun kanssa menty aina välillä kuolaimettomilla, mutta nyt muuton myötä varsinkin ollaan otettu ihan viikottaiseksi tavaksi mennä ainakin pari kertaa niillä koulua. Ennen kuolaimettomilla meno onkin ollut vain höntsäilyä, ja kun tallimatka oli ennen tosiaan sen 50 kilometriä suuntaan, ei niin kaukaa olla viitsitty tulla kovin usein vain höntsäilemään. Toki siis rentoja päiviä on ollut, mutta ollaan menty sitten maastoon tms.

Nyt kuitenkin olen alkanut menenmään Kuulla paljon enemmän kuolaimettomilla, ja ollaan löydetty ihan uusi moodi! Tosiaan ennen kun vain kuolaimettomat olivat sellaiset "höntsyilyvälineet", niin nyt ollaan saatu ihan kunnon vaihde päälle myös niillä ratsastukseen, ja Kuu on ollut ihan super!Kuoleimettomuus vs kuolaimet, se tuntuu olevan hevosihmisten keskuudessa ihan ikuisuusväittely. Itse en ole oikeastaan kummallakaan puolella, koska ensinnäkin molemmat kuuluvat meidän arkeen, Mielestäni molemmat ovat täysin ok, kunhan niitä käyttää oikein. Kuolaimettomat ovat ihan hyvä vaihtoehto, jos hevonen vain toimii niillä moitteettomasti, eikä puolipidätteistä tule puolen metrin pidätteitä. Joillekkin hevosille taas sopii paremmin kuolaimet, eikä mielestäni hyvää ratsastajaa määritä se, ratsastaako hän kuolaimettomilla vai kuolaimilla. Kaikki kuolainasiat ovat kuitenkin täysin hevoskohtaisia, ja kaikille ei sovi kaikki.

Kuulla ratsastettaessa olen huomannut nyt sen, että se tukeutuu paremmin kuolaimettomiin kuin noihin oliivikolmipaloihin, vaikka toki se hyvin menee niilläkin. Kuolaimettomilla Kuu kuitenkin pysyy tasaisempana edestä, ja pyöreänä ihan joka askellajissa kokoajan! Laukassakin, jossa on ollut vielä vähän vaihtelevaa tuon muodon suhteen, niin ollaan saatu tosi hienoja pätkiä, ja Kuu on itseasiassa joka kerta mennyt sellaista kunnon laukkaa selän läpi. Harmi vaan, kun kuolaimettomat eivät ole sallitut koulukisoissa!Olen kokeillut mennä Kuulla nyt pari kertaa myös kaulanarulla, tosin meillä on ollut "tukena" vielä kuolaimettomat molemmilla kerroilla. Kuu on kuitenkin toiminut ihan hyvin myös kaulanarulla (tai siis meidän hienolla riimunnaruviritelmällä), ja ollaan päästy harjoittelemaan käännöksiä ja pysähdyksiä. Kuu reagoi hienosti painoapuhin ja ympyrät onnistuvat jo hienosti noin yleisesti ottaen, kunhan kentällä ei ole samaan aikaan Kuun lempityttöystävää :D

Ollaan siis tehty aina niin, että menen jonkin aikaa kuolaimettomilla, sitten vaihdan kaulanaruun ja teen sillä hetken, sitten taas työstöä kuolaimettomilla ja sitä rataa. Kuu tulee heti tosi rennoksi, ja muutenkin alkaa liikkumaan hyvin itse eteen. Näin Kuun saa myös todella herkäksi. Nykyään se on alkanut esim. kaulanarulla mentäessä ja muutenkin vaikka loppuraveissa kuolaimillakin itse venyttämään eteen-alas tosi hyvin, mitä se ei ole aiemmin tehnyt niin paljoa!Tottakai mennään myös kuolaimilla, ja hyppyhommat hoidetaan edelleen pelhameilla.  Ne ovat kuitenkin osoittautuneet hyviksi ja juuri sopiviksi hyppykuolaimiksi, ja Kuu tykkää niistä. Se ei vastustele niitä, vaan tukeutuu tosi hyvin niihin, ja muutenkin toimii mukavasti. Miksi siis vaihtaa hyviä toisiin? Kuu on muutenkin esteillä (ja toki koulussakin ja ihan kaikessa :D) välillä sitä mieltä, että se itse tietää asioista parhaiten. Vaikka se pysyy esim. baucher-kolmipalalla ihan hyvin hallinnassa ja hyppää hyvin, on se pelhameilla paljon parempi, ja niillä harvemmin tekee omia johtopäätöksiä. kopkopkop

Nyt ollaan etsimässä kuitenkin toista kuolainta Kuulle sileälle työskentelyyn, johon se tukeutuisi yhtä hyvin kuin kuolaimettomiin. Muutenhan sileän ratsastusken voisikin hoitaa kuolaimettomilla kokonaan, mutta olisi kuitenkin kiva päästä aina välillä edes myös koulukisoihin, koska Kuu on kuitenkin niin hieno! Nyt meillä onkin testissä yhdet kolmipalat. Toivottavasti ne olisivat hyvät, koska ne ovat yhdet ainoista kolmipaloista, joita saa käyttää myös koulukisoissa!Oletteko te menneet kuolaimettomilla tai kaulanarulla?

~Pauliina

11 kommenttia:

 1. Kuolaimettomat suitset on joillekin hevosille parempi ratkaisu. Huomasin sen erään ratsastuskoulun hevosella. Se oli paljon rauhallisempi kuolaimettomilla ratsastaessa. Toisin kun kuolaimilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, jotkut hevoset kyllä toimii paljon paremmin kuolaimettomilla kuin kuolaimilla :)

   Poista
 2. Sallittuihin kuolaimiin koulukisoissa on tullut paljon muutoksia, kannattaa katsoa sillä moni kuolain kolmipalana on sallittu, esim D renkainen kolmipala. Kannattaa muuten kokeilla sylinterikuolainta jos saatte jostain lainaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo täytyypä katsoa, minkälainen tuo sylinterikuolain olisi! Kiitos vinkistä :)

   Poista
 3. Toivottavasti asennat suitset paremmin ensi kerraksi, tuo turpaosa on aivan liian alhaalla!

  VastaaPoista
 4. En ole pitkään aikaan kommentoinut tänne mitään, mutta pakko sanoa, että ylipäätään olette Kuun kanssa menneet taas ihan hirmuisesti eteenpäin. Ei voi muuta kuin ihailla!
  Winniekin toimii yleensä oikein hyvin kuolaimettomilla. Toisinaan esimerkiksi hankalat raviväistöt saa sujumaan tasaisemmin kukkahackamoreilla kuin kolmipalat suussa. Maastoon vain ei edelleenkään viitsi lähteä kukkiksilla, koska Poni osaa hyödyntää paremmat mahdollisuudet syömiseen kun kuolaimia ei ole suussa... Olen kuitenkin aika varma, että viimeistään Winnien eläkepäivillä heivataan kuolaimet pois ja siirrytään kokonaan kukkiksiin. Hevosen kalloa luennolla hipelöineenä minäkin nostaisin teidän viritystä turvalta hieman ylöspäin, mutta minä nyt olen muutenkin vähän nipo varusteiden suhteen. Kukin kuitenkin tehköön miten omalla kohdalla osoittautuu käytännössä parhaimmaksi kunhan on vähän maalaisjärkeä mukana :) Kaulanaruilua on tullut harrastettua ihan vain pienissä pätkissä esim loppuverryttelynä. En ihan vielä luota taitoihini kääntymisissä pelkillä painoavuilla. Ehkä vielä joskus... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, tosi kiva kuulla tuo myös muilta :)! Joo Kuulla myös vähän sama juttu, ne asiat joissa se hermostuu helposti kuolaimilla (vaikka juuri ne väistöt), niin kuolaimettomilla se on paljon tasaisempi :) Maastoon kyllä en Kuunkaan kanssa lähtisi ainakaan vielä kuitenkaan kuolaimettomilla, ihan vaan turvallisuussyistä :D Joo voi kyllä olla, että tuota alaturpista voisi hieman nostaa, en ola vaan varma onko siinä enää reikiä, mutta täytyy sitten tehdä :) Joo tuo kaulanaruilu on meillekin vielä aika uusi juttu, Kuu onneksi kääntyy aika hyvin, kunhan ei ole häiriötekijöitä ;D

   Poista
 5. Kaulanarua en ole vielä kokeillut, mutta sekin olisi haaveissa :D Viime kesänä menin muutamia kertoja liikutushevosellani riimulla todeten, että se toimii riimulla paremmin kuin suitsilla ja sillä perusteella hankin sitten kuolaimettomat. Niiden kanssa meillä kävi kuitenkin niin, ettei toimivuus ollut ihan samaa luokkaa riimun kanssa ja nykyään kuolaimettomat ovatkin hiukan unohtuneet.. Ne ovat kuitenkin ihan kivaa vaihtelua kuolaimiin ja pitäisikin hiukan yrittää vaihdella niitä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se on kyllä ihan kivaa, kannatta joskus koittaa! Aijaa, no riimulla sitten vaan :D Kuolaimettomat on kyllä munkin mielestä tosi kivaa vaihtelua, ja varmasti mukava myös hevoselle :)

   Poista
 6. Näyttää kyllä tosi hyvälle! Mä oon kans ite harkinnut jos tilaisi mun poneille semmoset vähän paremmat kuolaimettomat normisuitsien rinnalle. Vähän vaihtelua. :)

  Tosta kuolainsovittelusta mullakin tuli mieleen Visionin sylinterikuolain, kannattaa testata! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! :) Joo kannattaa ainakin kokeilla, tykkää varmaan ponitkin vaihtelusta :) Juu varmaan aion kyllä koittaa tuota sylinterikuolainta, kun kerran useampi sitä suosittelee!

   Poista

Kiitos kommentistasi! :--)