8/09/2016

VIIKON 31 HEPPAILUT

Nyt aattelin taas pitkästä aikaa tehdä viimeviikon tallitouhuista postauksen, kun on tapahtunut aika paljon kaikkea. Mennään vaan suoraan postaukseen :)

Maanantaina riparikaverini Milja tuli meille aamusta ja puoliltapäivin lähdettiin hakemaan Leenua sen entiseltä omistajalta. Teinkin täsät jo infopostauksen, mutta kerron tässä nyt vähän tarkemmin kaikesta. Leenu meni siis tosi hyvin koppiin ja matkusti siellä myös nätisti, mikä oli hyvä. Kun tultiin tallille takaisin, laitettiin se pienelle, puoliksi syödylle laitumelle, jossa meni kaksi lankaa. Taluttelin siinä sitä hetken ja sitten vaihdettiin sille vielä riimu, sillä vanha oli aika likainen. Ihmeteltiin jo tuossa kohtaa, kun Leenu "kirputti" hampailaan itseään, eli vähän niinkuin koirat, kun niitä kutittaa jostain kohtaaa. Tässä välissähän kun jätettiin se yksistään(tosin kaveri oli viereisellä laitumella), Leenu päätti karata laitumelta :D Ei ollut mikään ongelmaa sillä sujahtaa vain sieltä alalangan alta. Saatiin kuitenkin se aika nopeasti kiinni. No, päätettiin sitten siirtää se putkitarhaan, jossa putkien väliin oli laitetu vielä langat. Huomattiin myös, kun tutkittiin sen karvaa, että varsinkin takajalassa oli paljon jotain pikkuötököitä, ehkä kirppuja. Aateltiin ensin, että pestäisiin se huomenna sitten, mutta kun se jatkoi vaan sitä "kirputtamista" ja hinkkasi myös mahaansa maahaan helpottaakseen kutinaa(en oo kyllä hevosen ennen noin nähnyt tekevän!), joten päädyttiin siihen, että se pestäänkin jo tänään.

 Kuun tallinomistaja lähtikin siis hakemaan shampoota kaupasta ja sillävälin hain Kuun laitumelta ja laitettiin se Miljan kanssa kuntoon ratsastusta varten. Menin kentällä selkään ja Leenun tarha oli siis siinä vieressä. Lähdin sitten kentältä pois, koska menimme lähellä olevalle isommalle kentällä ratsastamaan. Kohta kuitenkin kuulin ja näinkin, kun Leenu karkasi Kuun perään ja laukkasi vaan pihalla sellasta kiitopukkilaukkaa :D Hyppäsin tietysti alas Kuun selästä ja lähdettiin Miljan kanssa sen perään tallin taakse. Se kuitenkin palasi takaisin siihen etupihalle, joten muut saivat sen kiinni siitä. Päätettiin sitten, että laitetaan se nyt karsinaan hetkeksi, kunnes sille saadaan tehtyä tarha, josta se ei voi karata.Päästiin sitten vihdoinkin lähtemään Kuulla ratsastamaan ja aluksi tein raviympyröitä kumpaankin suuntaan ja siinä ohella temponmuutoksia. Laukkaa otin kentän ympäri kevyessä istunnassa joku kuusi kierrosta/suunta. Olen nyt ruvennut ottamaan tätä pitkää laukkaa suunnilleen kerran viikossa, koska tällä saa Kuulle hyvin kestävyyskuntoa aikaiseksi. Otin tietysti laukkojen välissä käynnit.
Tän jälkeen laitettiin neljä puomia, joiden kanssa tein vähän erilaisia tehtäviä. Kuvassa kaksi esimerkkiä tehtävistä. Pinkki oli Kuulle oikeastaan aika helppo ja askelia väleihin tuli aina oikea määrä. Kuu myös vaihtoi laukan puomin avulla muutaman kerran puhtaasti, mitä se ei vielä ihan kokonaan osaa. Punaisessa tehtävässä toi tiukempi kaarrekkaan ei tuottanut kauheasti vaikeuksia, kun teki vain tarpeeksi pitkän reitin. Aluksi puomit olivat vähän liian lähekkäin, mutta kun toista siirrettiin hieman, niin tehtäväkin onnistui paljon paremmin! Myös Milja koitti ratsastaa Kuulla tota pinkkiä tehtävää ja sekin meni hyvin :)


Kun me vietiin Miljan kanssa Kuuta laitumelle, muut alkoivat jo pesemään Leenua. Meidän tarkoituksena oli siis myös mennä pesemään sitä, kun tullaan viemästä Kuuta. Ei kuitenkaan mentykään, vaan seurattiin vaan sivusta, sillä kun sitä shampoota meni mahanalla oleviin rupiin, se tietysti kirveli, jonka seurauksena Leenu hyppi toistuvasti ihan pystyyn. Ei siis mitään pikku hyppyjä, vaan ihan kunnolla. Loppujenlopuks se kuitenkin saatiin pestyä ja se ei onnistunut onneksi osumaan kehenkään kavioillaan! Pesun jälkeen vietiin se karsinaan, jossa se tietysti heti piehtaroi ja sen jälkeen ei kyllä enää yhtään "kirputtanut" itseään, eli pesu oli tehonnut!

Tiistaina mulla oli esteteho Kuulla Niihamassa, mutta lähdettiin jo aikaisemmin Kuulle, että ehditään touhuamaan Leenun kanssa. Leenulle oli kunnostettu yhtä tarhaa sillä tavalla, että se ei pysty karkaamaan sieltä, joten nyt se oli pysynyt ihan kotipihassa. Hoidettiin Miljan kanssa Leenu kuntoon ja rasvasin tervarasvalla sen mahanalusta ja harjanjuuren, kun siellä oli aika paljon rupia. Toki nyt ne olivat jo parempia, kuin eilen! Tän jälkeen menin kentälle touhuilemaan ihan maastakäsin Leenun kanssa. Alkutilanne oli se, että kun talutin käynnissä sitä ja pysähdyin, se jatkoi matkaa, eikä sitä ylipäätänsä kiinnostanut omasta tahdosta seurata ihmistä. Maastakäsittelyhetken jälkeen pystyin menemään niin, että riimunnaru oli Leenun kaulalla ja se seurasi mua minne tahansa meninkin ja pysähtyi kun mä pysähdyin. Kyllä siitä hyvä tulee :) Tein siis vaan paljon pysähdyksiä ja lähettämistä käskystä ja ravia ja siitä pysähdyksiä.


Tän jälkeen laitettiin Kuu valmiiksi ja tein senkin kanssa hetken maastakäsittelyjuttuja kentällä ja sit lähettiin Niihamaan. Tää oli siis eka syyskauden tunti. Jäätiin heti alkukäyntien jälkeen isolle ympyrälle. Otettiin siinä sitten ravia ja alettiin tulemaan kahta puomia ravissa ja tultiinkin niitä aika pitkään. Haettiin vaan hyvää ja tasaista rytmiä ja hyvää tietä. Tää onnistukin aika alusta jo hyvin. Ympyrän toisella kaarella, missä ei ollut puomeja, tehtiin käyntiinsiirtymisiä aluksi ja kun ne sujui, tehtiin vain temponmuutoksia ravissa. Sitten puomit laitettiin niin ,että väliin tuli kolme laukkaa ja tultiin laukassa. Kun tää sujui hyvin, ensimmäinen puomi laitettiin ristikoksi ja tultiin tällä tavalla ensin oikeassa kierroksessa ja sitten vasemmassa. Tää sujui myös tosi hyvin, vaikka alussa etäsisyys ei ollut aina paras mahdollinen, mutta kyllä sekin sieltä aika nopeasti tuli. Vasemmassa kierroksessa kun tultiin, Kuu sai kerran jonkun ihme villikohtauksen ja lähti täyttä laukkaa kohti väliaitaa ja teki sellasen äkkistopin :D Tän jälkeen se kuitenkin meni taas normaalisti. Lopuksi vielä nostettiin se toinenkin puomi pystyksi ja tultiin molemmista suunnista. Aluksi tein liian pienen kaaren, jolloin väli jäi ahtaaksi, mutta sain sitten senkin korjattua ja väli oli juuri sopiva. 
Torstaina mulla oli taas Niihamassa tunti, mutta mentiin taas aikaisemmin tallille hoitamaan ensin Leenu. Tälläkertaa ratsastin sillä, oli kai toinen kerta viiteen vuoteen. Menin ilman satulaa ja tein ihan vain käynti- ja raviympyröitä ja pysähdyksiä. Koitin myös laukkaa, mutta laukannosto oli aika ruosteessa ja sain vain pari askelta. En sitten jäänyt edes jyystämään sitä, vaan opetan sen ehkä liinassa ja teen joka ratsastuskerralla vähän, että se pikkuhiljaa palaa taas mieleen. Muuten Leenu menikin tosi kivasti ja aina välillä haki jopa muotoa! Ratsastin ehkä 20 minuuttia. 

Tän jälkeen lähdettiin Kuun kanssa  Niihamaan tunnille. Aiheena oli puomit/kavaletit ja aloitettiin käynnisssä tekemällä väistöt pitkille sivuille ja raviympyrät lyhyille sivuille. Väistöissä Kuu aluksi vähn vain kiiteli väistöjen läpi, mutta saatiin kyllä myös ihan ok väistöjä. Tän jälkeen alettiin tulemaan ravissa silmukkakuviota(punainen) ensin vasemmassa ja sitten oikeassa kierroksessa. 
Ensin tein vähän liian pienen voltin, mutta sain sen korjattua heti. Myös se oli ongelmana, että kun tulin toiselle puomille, Kuu meni aina vähän ulkoreunaan, mutta sekin onnistui lopulta, että päästiin suoraan.  Kun ravissa sujui, tultiin laukassa.  Laukassa kun sain vain reitin ja laukan pyörivyyden yhdistettyä, meni tosi hyvin! Lopuksi tultiin vielä yksitellen ravilähestymisä ympyrällä kavaletille(vihreä). Tää olikin Kuulle yllättävän vaikea, kun ei olla ravissa juurikaan esteitä tultu! Kavaletin jälkeen piti saada siis aina laukka ja vasemmassa kierroksessa saatiin aina oikea laukka, mutta oikeaan saatiin ihan lopuksi vasta se oikea laukka, kun se on Kuulle se vaikeampi kierros.

Sunnuntaina menin tallille mun yhden kaverin kanssa ja ratsastin taas Leenun ja Kuun. Ensin menin Leenulla ja tein käynti-ja ravisiirtymisiä ja ympyröitä. Laukannostokin sujui nyt jo paljon paremmin ja laukka nousi molempiin suuntiin! :) Tässä välissä mun kaveri koitti Leenua ja sillävälin rakensin ristikon ja pujotteluradan ja vein yksittäisen puomin kentälle,  koska tein vielä pari agilityjuttua Leenun kanssa. Ensin tein pujottelua ja menin puomin yli käynnissä ja ravissa. Sitten koitin mennä estettä niin, että hyppäsin aina itse Leenun vierellä. Lopuksi vielä hyppäsin estettä niin, että Leenu oli irti ja ravasi mun perässä ja hyppäsi perässä :)


Mentiin Kuulla tämän jälkeen ratsastamaan ja aluksi tein raviympyröitä molempiin suuntiin ja otin laukkaa molemmissa kierroksissa niin, että menin pitkät sivut kevyessä istunnassa ja lyhyille sivuille tein ympyrät. Sitten aloin tulemaan puomisrajaa, jossa ekaan väliin tuli yksi laukka-askel, toiseen kaksi ja kolmanteen yksi. Tulin ensin pari kertaa ravissa ja sitten laukassa. Aluksi Kuu oli aika paljon menossa ja meni vähän liiankin kovaa, mutta rauhottui nopeasti ja malttoi kyllä tosi hyvin. Tässä välissä mun kaveri koitti myös Kuuta hetken aikaa. Menin vielä itse selkään ja puomisarjaa muutettiin, että kaikki välit olivat yhden laukan välejä. Tässä Kuu ei lähtenyt aluksikaan kaahottamaan, vaan meni koko ajan tosi hyvin :)
~Pauliina

9 kommenttia:

 1. Kiva postaus! Toi Leenu on kyllä söpö, ja teillä on ilmeisesti lähtenyt hyvin yhteistyö sujumaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja on kyllä lähtenyt kivasti käyntiin Leenun kanssa :)

   Poista
 2. Mulla ei jostain syystä näy se postaus Leenusta😟 Mutta kiva postaus!💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijaa :o Mulla se jostain syystä näkyy pari postausta taaksepäin, joten kannattaa kelata postauksia vähän taaksepäin :) ja kiitos!

   Poista
 3. hyvä postaus. (: Kauan Milja oli teillä?

  VastaaPoista
 4. Miten on mahdollista että huomaatte tollaset kirput vasta kun poni on tullut teille? Luulisi että eläinlääkäri olisi sanonut asiasta jo ostotarkastuksessa...

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :--)